• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 30 Martie , 2018

Uniți pentru Marea Unire -1228 de tineri maramureşeni la Băseşti

În 6 mai 1923, Goga își încheie discursul ținut la Băsești astfel: „E un capitol de istorie națională în cripta de la Băsești. Epigoni ai țării mele, duceți-vă la ea să învățați dragostea de neam...”. Comuna Băseşti, locul în care s-a născut, a trăit şi a murit Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, şi locul în care s-au luat deciziile importante în ceea ce priveşte Unirea Ardealului cu România, reprezintă un loc important pentru istoria judeţului, încărcat de semnificaţii profunde, un loc în care tinerii pot învăţa istoria şi dragostea de Neam. De aceea, în anul Centenarului Marii Uniri, GAZETA de Maramureș a avut inițiativa organizării unui eveniment istoric, la care să participe 1228 de tineri, numărul dele­gaţilor la Marea Unire de la Alba Iulia, vor reprezenta toate zonele judeţului.


În organizarea evenimentului intitulat sugestiv „Uniţi pentru Marea Unire”, au fost cooptate toate instituţiile importante din județ. Săptămâna trecută, consilierii județeni au aprobat adoptarea protocolului de colaborare cu  GAZETA de Mara­mu­reș, Episcopia Ortodoxă Română a Mara­mureșului, Comuna Băsești, Ins­pec­toratul Școlar Județean Maramureș, Ansamblul Folcloric Național „Tran­silvania”.

Mai mult, vor fi implicate în proiect primării și școli din județ, care vor asigura participarea delegațiilor de tineri la evenimentul care va avea loc în 19 mai. Practic, această acțiune va fi organizată de toate instituțiile importante din județ: autorități locale și județene, biserică, școală, mass-media, societate civilă, care și-au asumat astfel obiectivul comun de a promova istoria și valorile Maramureșului în rândul tinerei generații.

 

 

Activitatea reprezintă un exercițiu de solidaritate și de cola­borare inter-instituțională, dar, mai ales, o lecție vie de istorie care va avea ca beneficiari 1228 de tineri - numărul delegaţilor la Marea Unire de la Alba Iulia. Aceştia vor reprezenta toate zonele judeţului. Fiecare delegație va fi îmbrăcată în port popular și va avea un steag și o tăbliță cu numele localității pe care o reprezintă. Programul evenimentului va cuprinde un Te Deum, o conferinţă pe teme de istorie şi un mini-concert de cântece patriotice.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.