• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 07 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 18 Iunie , 2019

Un titlu „incitant” - ISTORIA ARTELOR LA BAIA SPRIE

Albumul de artă „ISTORIA ARTELOR LA BAIA SPRIE”, realizat de către Hitter Ferenc, jurnalist, scriitor, realizator de televiziune, un neobosit căutător de efigii, de vestigii istorice, manuscrise și imagini, prin care autorul susține caracterul intercultural al orașului Baia Sprie, trăiește revelația unor argumente ce onorează calitatea acestuia de „fiu al cetății”.

 

Lucrarea apărută în condiții grafice profesionale de excepție, cu o copertă car­tonată și reproducerea unei lucrări de pictură reprezentative (aparținând pictoriței Greti Adriene Papiu), are un caracter monografic ce reiterează cronologic câteva borne temporale importante de la apariția și desfășurarea evenimentelor culturale și artistice în diferite domenii ale artelor vizuale pe aceste meleaguri. Citându-l pe autor, avem susținerea celor menționate anterior: „Titlul cărții se referă numai la Baia Sprie. În cazul nostru nu se poate referi numai la un domeniu și răspândirea limitată. Această zonă renumită este din toate privințele o regiune compactă. Sub nici un fel nu le putem despărți Baia Sprie de Baia Mare. Creațiile artistice provenite din ambele localități sunt aceleași. Întâmplările din trecut au fost identice și se întâmplă la fel și în prezent.”

Chiar dacă vom semnala prin aceste cuvinte doar apariția acestui album, cu siguranță va întruni la prezen­tarea publică un studiu aplicat pe capitolele cuprinse în această lucrare, din care doar punctăm: „Moștenirea artistică locală”, „Pictura din Baia Sprie”, „Artiști plastici la Baia Sprie”, „Arta apărută în perioada anilor de după Războiul Mondial”, „Schimbările apărute ale vieții creative în arta plastică”, „Statui din marmură”.
Într-un mod aparte, autorul relevă evoluția fenomenului artistic din domeniul picturii de plein-air. Albumul, editat în limbile română, maghiară și engleză, cuprinde un bogat material biografic, cu date certe, manuscrise, fotografii inedite, dar și lucrări de pictură a artiștilor importanți ce își leagă creațiile picturale de multitudinea motivelor de peisaj de la Baia Sprie. Totodată, considerațiile personale ale autorului, asupra „fidelității” și spiritului de observație al artiștilor ce au pictat în urbea din apropierea Băii Mari, ne aduc informații importante din anturajul și „dialogurile” dintre artiști și generații. Fie că este vorba despre peisajul citadin cu poezia străduțelor și arhitectura caselor, fie că este vorba despre monumentalitatea edificiilor de cult sau a inepuizabilului registru de motive de peisaj deal-munte și a priveliștilor dinspre oraș înspre orizontul munților sau dinspre deal spre oraș, se relevă o certitudine a unei arte a picturii, nu numai cu caracter de plein-air, ci este în concordanță cu discursul european al artei sfârșitului de secol XIX și începutul secolului XX.

Nu puteau lipsi referințele despre artiștii ce au creat pe aceste meleaguri, recurgând în acest fel, la autoritatea științifică a istoricului de artă Murádin Jenő cu lucrarea sa de referință „Colonia de artă din Baia Sprie”, unde acesta stăruie asupra particularităților stilistice ale artiștilor ce au creat aici, recunoscuți și recomandați de către creațiile lor: Aba Novák Vilmos, Ferenczy Valér, Glatz Oszkár, Romul Ladea, Li­tteczky Endre, Nagy Oszkár, Mikola András, Popp Aurel etc. Firesc în derularea cronologică a itinerariului propus de către domnul Hitter Fe­renc o constituie referințele despre perioada de după Al Doilea Război Mondial, aducând în prim-plan expoziții de pictură, sculptură, gra­fică ce s-au desfășurat în Baia Sprie. Cum era și firesc o analiză perti­nentă asupra edițiilor taberelor și simpozioanelor internaționale de artă a celor cinci ediții (vară-toam­nă), oferă autorului bucuria de a sublinia efervescența și bucuria întâlnirii artiștilor pe coordonatele picturii (din România, Ucraina, Ungaria), sub auspiciile Fundației Culturale „Valorile Monte Medio” al cărui președinte este chiar domnul Hitter Ferenc. Studiile de caz, profilurile de artist, cât și creațiile acestora sunt judicios reprezentate, prin reproduceri color, întrunind în acest fel importante repere estetice ale picturii de peisaj prin particularitățile specifice fiecărui artist participant. Lista de artiști participanți este cuprinzătoare, ca urmare nu voi nominaliza lă­sându-i cititorului bucuria des­co­peririi acestora prin lecturarea al­bu­mului.

Cum era și firesc, referințele despre „Istoria artelor la Baia Sprie” cuprind mărturisiri despre edificii arhitecturale, dar și despre arta sculpturii prin edițiile taberelor naționale care au avut loc de-a lungul vremii aici, transpuse în lemn și marmură. Așteptăm cu interes lansarea publică a acestui album!
 

 

 

„Titlul cărții se referă numai la Baia Sprie. În cazul nostru nu se poate referi numai la un domeniu și răspândirea limitată. Această zonă renumită este din toate privințele o regiune compactă. Sub nici un fel nu le putem despărți Baia Sprie de Baia Mare. Creațiile artistice provenite din ambele localități sunt aceleași. Întâmplările din trecut au fost identice și se întâmplă la fel și în prezent.”
Hitter Ferenc

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.