• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 10 Septembrie , 2013

Un dar pentru românii din Valea Timocului

Asociaţia Creştină „Dăruind vei dobândi” a organizat săptămâna trecută un pelerinaj. Iniţial, deplasarea a fost gândită pentru prezenţa corului de copii al Asociaţiei în Valea Timocului, dar, pe urmă s-a considerat că este mai bine să fim reprezentaţi şi de Corul Bărbătesc din Chechiş. Aşa că ne-am dus cu întregul cor. În total, 52 de persoane, însoţiţi şi de cei apropiaţi Asociaţiei.

 
 

Ziua de sâmbătă a fost destinată unui pelerinaj prin ţară. Primul obiectiv a fost Schitul „Înălţarea Sfintei Cruci” de la Aiud, Schit ridicat pe locul unde au fost aruncaţi cei care au suferit în temniţa Aiudului. Schitul este foarte cunoscut şi datorită numeroaselor minuni care se întâmplă acolo, dar şi celor care se roagă mucenicilor din închisorile comuniste. Acolo am avut parte de o prezentare absolut incredibilă, de la ridicarea Schitului până la faptele care s-au petrecut şi se petrec. Au fost nişte relatări şi o atmosferă duhovnicească, care ne-au făcut să simţim un sentiment aparte. Nu ne-am putut închipui că s-au putut întâmpla asemenea lucruri într-un timp relativ apropiat de zilele noastre. A fost o adevărată lecţie pentru toţi, nu numai pentru copii. Bineînţeles că am intrat şi ne-am închinat şi în osuarul cu Sfintele Moaşte făcătoare de minuni.

 

După aceea am vizitat Cetatea din Alba Iulia. Am intrat şi în Catedrala Arhiepiscopală şi descoperirile arheologice. Am avut parte de un moment deosebit în sensul că am ajuns chiar în momentul în care se schimba garda în cetate. A fost un spectacol deosebit şi nu ştim dacă vom mai avea ocazia să mai vedem aşa ceva.

Pelerinajul a continuat la Mănăstirea Prislop, la Mormântul Părintelui Arsenie Boca. Am trăit clipe de neuitat. Am stat vreo două ore la rând ca să ajungem la Mormântul Părintelui, atâta lume era, dar toată lumea stătea în linişte şi se ruga. Era o mare de oameni, dar şi o mare de flori aduse Părintelui. Toată lumea a trăit clipe de mare înălţare spirituală.

Apoi ne-am îndreptat spre Orşova şi am rămas peste noapte la Mănăstirea Sfânta Ana. Dimineaţă devreme am pornit spre Serbia, spre Malainiţa.

Acolo sunt români adevăraţi, care din cauza vitregiilor istoriei i-au dus într-un alt regim.

Am ajuns la finalul Liturghiei, pentru că au durat destul de mult procedurile din vamă.

Părintele Protopop ne-a încredinţat că deşi am ajuns mai târziu, de fapt, Liturghia noastră din acea zi a fost călătoria şi bucuria pe care am oferit-o, ajungând acolo. Surpriza a fost că exact în ziua când am ajuns se sărbătorea limba română de către comunitatea de români din Timoc, Malainiţa. Ambele coruri au prezentat program de pricesne şi un program de cântece patriotice, special la cererea românilor de acolo. A fost o atmosferă deosebită. După ce au cântat corurile noastre, au fost trei grupuri şi de acolo din zonă.

Noi fiind în port popular şi având tricolor în piept, la un moment dat, ai noştri au mers şi le-au prins tricolorul în pieptul celor care susţineau acolo momente artistice româneşti. Ei nu se aşteptau şi a ieşit totul toarte bine. În felul acesta s-a simţit dragostea noastră faţă de fraţii noştri români. Este o zonă cu totul specială, în care românilor li se încearcă să li se inducă ideea că nu sunt români. Dar ei de sute de ani îşi păstrează identitatea şi limba deşi nu au şcoli în limba română.

La masă, am dus din ţară produse tradiţionale de la noi.

 

Călătoria şi pelerinajul nu putea fi posibil fără nişte sponsori deosebiţi. În primul rând trebuie să amintim UACE prin domnul director general Iulian Gheorghe, de asemenea ne-a ajutat Aramis prin domnul Iacob, ne-a sprijinit şi domnul deputat Florin Tătaru, un sprijin substanţial şi din partea Primăriei Dumbrăviţa, dar şi sprijin material din partea domnului Robu Gheorghe, cu produse de panificaţie, Ferma Zootehnică cu produse de carne, şi domnul Gheorghe Zoicaş care a oferit vin. Pe lângă asta noi am strâns o sumă de bani pentru românii din Timoc, care încearcă să-şi construiască o biserică în care să slujească în limba română. Părintele paroh nu ne-a putut însoţi, dar a fost cu noi părintele Nuszer Alexandru, cel care a pus bazele corului de copii şi prin această invitaţie a fost un mod de a-i mulţumi pentru ce a făcut pentru Chechiş.

 
 

Alexandru Mociran, preşedintele Asociaţiei Creştine „Dăruind vei dobândi” din Chechiş

Comentariile celorlalți

Dragos pe 14.09.2013 la 10:16
@maramuresanu
Bine spus!
maramuresanu pe 12.09.2013 la 11:13
Romanii din actuala Serbie ar trebui sa ne spuna si cati dintre ei au fost turnatori la fosta securitate jugoslava si au dat pe mana lor mii de romani care treceau granita clandestin pentru a scapa din asa-zisul lagar comunist.Acestia,dupa o perioada de stat in lagar,erau trimisi in Romania unde ,pe langa anii de puscarie ce-i asteptau,erau schingiuiti de graniceri si apoi de securisti iar cei ce scapau din mainile lor au ramas cu sechele pe viata!!

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.