• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 17 Iunie , 2013

Un an de Povestiri digitale la Bibliotecă

Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” îşi confirmă statutul de „number one” între instituţiile de cultură maramureşene, şi nu numai, şi face scoală în mediul virtual pentru tineri, profesori, vârstnici. Un curs de formare, o alfabetizare digitală, creşterea competenţelor celor interesaţi de ce este nou etc., reprezintă o altă faţă a Bibliotecii, instituţia cu multe feţe şi competenţe intelectuale.

La eveniment au participat absolvenţii acestui curs, directorul Teodor Ardelean, presa.

 

Tineri şi mai puţini tineri, elevi şi dascăli, profesori de la Casa Corpului Didactic şi de la ISJ Maramureş au vorbit cu modestie, dar cu bucurie, despre o nouă competenţă obţinută în urma cursurilor de la Biblioteca fără pereche.

 

În perioada octombrie 2012 - iunie 2013 la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare au fost instruite în metodologia Povestirilor Digitale – DigiTales - 60 de persoane: bibliotecari din mediul rural (7), elevi (7), studenţi (8) şi cadre didactice (38), traineri fiind Corina Şandor-Martin – formator în metodologia Povestirilor Digitale şi Ştefan Selek – coordonator Biblionet. Au fost create, în acest timp, tot atâtea filme în metodologia povestirilor digitale, pe cele mai diverse teme:

- biografii (Nicolae Grigorescu-pictor, Ion Creangă-scriitor, Ion Siugariu-poet, Toma G. Rocneanu-epigramist, formaţia Play & Win ),

- autobiografii,

- monografii (Baia Mare, Seini, Sighetu Marmaţiei, sat Ungureni, Borşa, Ţara Maramureşului, Maramureşul Istoric),

- eseuri, (Cufărul cu poveşti, Jurnalul unei buburuze, Scrisoare către fiul meu)

- scurte istorioare (Desenele copilăriei, Despre adulţi, copii şi melci, Bunicul meu)

- prezentări de activităţi şcolare şi cluburi pentru copii, (O zi de poveste, 100 de zile de şcoală, Licuriciul Lanternă)

- prezentări de activităţi în biblioteci publice (Bibliotecile Recea, Mocira, Cerneşti ),

- jurnale de călătorii/ vacanţe/ drumeţii în ţară şi străinătate (Londra, Veneţia, Lacul Firiza),

- materiale didactice (Covorul povestitor, Kamishibai, Violenţa în jocuri)

 

Dacă la început cursanţii aveau temeri că nu sunt suficient de pregătiţi pentru a face un film, pe măsură ce cursul se derula, entuziasmul lor creştea, văzând că într-adevăr pot crea singuri un film. Toate filmele sunt postate pe contul de YouTube al bibliotecii: şi au în componenţa titlului – DigiTales.

 
 

Competenţele obţinute în urma cursului sunt:

- de prelucrare a fotografiilor în programul Microsoft Office Picture Manager,

- de înregistrare şi editare audio Audacity,

- de creare şi editare video Windows Live Movie Maker,

- de subtitrări DivXLand Media Subtitler 2.0.8.

 
 

Cursurile se desfăşoară o dată pe săptămână, câte 3 ore, pe parcursul a 4 săptămâni consecutive. Cursanţii lucrează pe cele 10 laptopuri din dotarea bibliotecii, achiziţionate prin Programul Biblionet.

În lunile iulie, august şi septembrie vom lua vacanţă, după care continuăm desfăşurarea cursurilor în lunile octombrie, noiembrie, decembrie 2013, pentru care listele cu participanţi sunt deja complete.

 
 
Istoric
 

În decursul anului 2011 şi începutul anului 2012, 14 bibliotecari formatori din 12 judeţe ale României (Constanţa, Vrancea, Dolj, Ialomiţa, Buzău, Vâlcea, Bihor, Dâmboviţa, Neamţ, Galaţi, Sibiu, Bacău) au participat la cursul de formare profesională în metodologia Povestirilor Digitale (DigiTales) organizată de colegiul Goldsmiths din Marea Britanie. Participarea la curs şi formarea au fost posibile datorită unui grant câştigat de Fundaţia Progress Bistriţa în parteneriat cu Centre for Urban and Community Research (CUCR) – Marea Britanie, Mitra – Slovenia şi Laurea – Finlanda. Finanţarea a fost asigurată de Uniunea Europeană prin programul Grundtvig.

La întoarcerea în România, trainerii bibliotecari au instruit la rândul lor seniori din comunităţile din care proveneau şi astfel s-au realizat trei obiective importante: păstrarea identităţii culturale a comunităţilor, alfabetizarea digitală, incluziunea digitală a persoanelor de vârsta a treia etc. S-au creat peste 100 de poveşti digitale personale, interesante şi captivante.

În urma acestui demers, Biblionet a decis să lărgească aria judeţelor din România care pot furniza cursuri de Povestiri digitale, în acest scop dorind să lanseze un apel pentru includerea tuturor bibliotecilor judeţene din România în rândul furnizorilor de formare în metodologia povestirilor digitale.

În urma acestui proiect, Biblionet speră ca un număr de aproximativ 700 de persoane să fie instruite în această metodologie ce va contribui la păstrarea digitală a memoriei comunităţilor şi la extinderea serviciilor pe care bibliotecile le pot oferi comunităţilor.

Formator în Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, Maramureş

În perioada 28-30 august 2012, Corina Şandor – Martin, bibliotecar în cadrul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare a participat la un curs de formare a formatorilor în metodologia Povestirilor digitale (Digi-Tales). Prima serie de cursanţi a fost dedicată bibliotecarilor de la alte biblioteci publice din judeţul Maramureş.

 
 

Corina Şandor-Martin

Nicolae TEREMTUŞ  
teremtus@gazetademaramures.ro

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.