• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 12 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Ianuarie , 2024

Umbrele trecutului planează asupra Băii Mari. Reapar șacalii imobiliari!

După o perioadă de calm relativ în administrația din Baia Mare, după trecerea sărbătorilor de iarnă, anul 2024 începe în forță, să spunem. Zilele trecute, a avut loc ședința de Consiliul Local Baia Mare, în care au fost propuse 33 de proiecte de hotărâre. În plus, este posibil să existe și proiecte pe ordinea de zi suplimentară. La ora la care redactăm acest material, ședința nu a avut încă loc și nu cunoaștem rezultatul votului consilierilor locali. Dar, având în vedere importanța unor proiecte, vă prezentăm o situație care poate declanșa ample discuții, proteste și cine mai știe ce. Cert este că rechinii imobiliari își arată colții și vor să mai rupă o bucată din Baia Mare, municipiul care a fost sfâșiat imobiliar în fel și chip în cei peste 30 de ani de la Revoluție.

 

Printre proiectele de pe ordinea de zi, l-am găsit pe cel prin care se dorește aprobarea unui PUZ în zona Sălii Sporturilor. Vă prezentăm mai jos ce spune  acest proiect.

„Proiectul de hotărâre, având ca obiect aprobarea Planului Urbanistic Zonal «Stadion Atletism Baia Mare», generat de amplasamentul situat în Baia Mare, zona Stadionului de Atletism, fiind delimitată la nord de bd. Traian/ str. Hortensiei, la est de bd. Unirii și primul front construit la acest bulevard, la sud de bd. Republicii și primul front construit la acest bulevard și la vest de strada Transilvaniei, jud. Maramureș, Proiect nr. 52565 din 2021, elaborator:

Agorapolis SRL, specialist cu drept de semnătură RUR: arh. urb. ...., inițiator: Municipiul Baia Mare

 

Din documentația anexată prezentului raport:

A fost emis certificatul de urbanism nr. 862 din 15.07.2021 cu valabilitate până la 15.07.2024,

A fost emis avizul arhitectului șef nr. 11 / 04 .09.2023 fundamentat de Comisia tehnică de amenajare a teritoriului şi urbanism, ca organ consultativ cu atribuții de analiză, expertizare tehnică şi consultanță.

Teritoriul studiat este în zona Stadionului de Atletism, fiind delimitat la nord de bd. Traian/ str. Hortensiei, la est de bd. Unirii și primul front construit la acest bulevard, la sud de bd. Republicii și primul front construit la acest bulevard și la vest de strada Transilvaniei.

Suprafața totală a zonei studiate este de aprox. 350.376 mp

 

Funcțiuni propuse:

CA1 - subzona centrală cu funcțiunea de centru de afaceri, cu clădiri de înălțime medie și accente înalte (conform P.U.G. Baia Mare)

CM1 - subzona mixtă cu clădiri având regim de construire continuu sau discontinuu (se păstrează conform existent)

CM1a - subzona mixtă cu clădiri având regim de construire continuu sau discontinuu și înălțimi maxime de P+15

CM1b - subzona mixtă cu clădiri având regim de construire continuu sau discontinuu și înălțimi maxime de P+8

CM1c - subzona mixtă cu clădiri având regim de construire continuu sau discontinuu și înălțimi maxime de P+6

CM2b - subzona mixtă cu clădiri având regim de construire continuu sau discontinuu și înălțimi maxime de P+2+3Er

CM2c - subzona mixtă cu clădiri având regim de construire continuu sau discontinuu și înălțimi maxime de P+9

Em - subzona echipamentelor publice

L5 - subzona locuințelor colective medii (P+3,4) sau medii și înalte (P+3 - P+8,10) situate în ansambluri preponderent rezidențiale (conform P.U.G. Baia Mare)

V1a - subzonă parcuri, grădini publice orășenești și de cartier, scuaruri în ansambluri rezidențiale și fâșii plantate publice

V3b - complexe și baze sportive (conform P.U.G. Baia Mare)

V3bm - baze sportive preponderent în aer liber cu grad redus de mineralizare

F - zona activităților legate de culte (conform P.U.G. Baia Mare)

Inițiator: Municipiul Baia Mare

Proiect nr. 52565 din 2021, elaborator: Agorapolis SRL”, se arată la începutul proiectului de hotărâre.

 

 

În finalului kilometricului raport se propune:

 

„PROPUN

Analizarea și aprobarea Planului Urbanistic Zonal «Stadion Atletism Baia Mare», generat de amplasamentul situat în Baia Mare, zona Stadionului de Atletism, fiind delimitată la nord de bd. Traian/ str. Hortensiei, la est de bd. Unirii și primul front construit la acest bulevard, la sud de bd. Republicii și primul front construit la acest bulevard și la vest de strada Transilvaniei, județul Maramureș, Proiect nr. 52565 din 2021, elaborator: Agorapolis SRL, specialist cu drept de semnătură RUR: arh. urb. …, inițiator: Municipiul Baia Mare, în conformitate cu anexele 1, 2 și 3 părţi componente ale documentației de urbanism, reprezentând Avizul Arhitectului-șef , Planul de reglementări urbanistice și Regulamentul Local de Urbanism. Aprobarea Raportului de informare şi consultarea publicului.

Aprobarea valabilității Planului Urbanistic Zonal de 60 luni de la data adoptării hotărârii de aprobare”.

 

În cadrul raportului, se arată că acest proiect a fost supus dezbaterii publice, că oamenii interesați au văzut anunțul acestei dezbateri la tabloul de perete și în presa locală. Un anunț care, probabil, a fost unul cu litere mici și înghesuit între multe alte anunțuri din alea mici. Se mai spune în raport că, în urma acestei dezbateri, au fost înregistrate câteva dorințe ale oamenilor. Mai exact, că nu se dorește ca blocurile construite să fie mai înalte ca acelea existente. O cerere care a fost respinsă.  Cum să lase șacalii imobiliari o asemenea pradă? Și a mai fost o cerere legată de organizarea parcărilor. Asta a fost cuprinsă în raport. Păi, da, șacali civilizați!

 

 

Dincolo de detaliile tehnice, să rămânem cu câteva date importante. Este vorba de un teren de peste 350 de mii mp. Apoi, în această zonă se vor construi blocuri de opt etaje, dar și de 9 etaje și chiar de 15 etaje. Ca să știți, acolo unde se amplasează Circul, când vine în Baia Mare, vor fi blocuri. De asemenea, în jurul terenului de atletism vor fi blocuri.  Toată zona va fi sufocată de construcții imobiliare. Beton peste beton.

 

Am parcurs raportul înaintat consilierilor, un raport cu sute de pagini în care se prezintă fiecare subzonă cu ce se vrea a se construi. Credem că aleșii locali nu vor parcurge toate cele scrise. Greu de înțeles. Nici nu pricepem de ce se dă o astfel de documentație stufoasă, plină  de date tehnice pe care nu le înțelegi dacă nu ești inginer în domeniu sau arhitect. Din punctul nostru de vedere, ar fi trebuit o prezentare, dincolo de date tehnice, pe înțelesul tuturor. Putem presupune că se alege o astfel de prezentare pentru ca aleșii să se înțeleagă și să voteze cum spune șeful. În cazul de față, probabil conducerea Primăriei va încerca să îi lămurească pe consilieri că totul e frumos și la vară va fi cald.

 

Să mai spunem că acest proiect a fost inițiat de fostul primar și că el a fost respins în ședințe de CL anterioare. De ce a apărut din nou și acum, greu de înțeles. Dar surse care nu vor să fie publice ne-au explicat că interesele imobiliare sunt foarte mari și că, periodic, se încearcă trecerea acestui proiect. Pe de altă parte, acest PUZ vizează, de fapt, trei zone nu o zonă. Este vorba de zona Sălii Sporturilor unde se vor ridica blocuri. Apoi este zona dincolo de blocurile care sunt construite la bulevardul Unirii, acolo, înspre benzinăria Petrom, unde este într-o logică imobiliară să se mai ridice blocuri. Și mai este o zonă, cea unde a fost sediul INSERV. Deci avem o zonă enclavizată. Desigur, cea mai importantă zonă ar fi cea a Sălii Sporturilor și înspre stadionul de atletism. În buricul târgului și cu ieșire la bulevardele centrale. Rechinii își freacă labele de mulțumire. Cum ar fi un bloc cu 15 etaje pe lângă Sala Sporturilor sau mai multe. Se duce dracului întreaga zonă. Se sparge zona verde care mai e pe acolo. O porcărie.

 

Pe de altă parte, am vorbit cu specialiști și ei ne-au spus că acest proiect de hotărâre poate fi aprobat parțial. Prin urmare, cu amendamentele de rigoare se poate da aprobare pentru partea spre benzinărie.  Dar nu în centru, nu la Sala Sporturilor. Rămâne de văzut cum vor vota consilierii locali, cu comunitatea sau cu interesele rechinilor imobiliari. Doamne ajută!

 

Pentru o mai bună înțelegere a situației, am vorbit cu doi politicieni despre acest proiect de hotărâre.    

 

„Părerea mea e că nu poți merge cu ridicarea de blocuri în mijlocul unui complex național sportiv. Ai distruge tot ce înseamnă sport acolo. Din punctul meu de vedere, stadionul de atletism trebuie să intre la CNI pentru reabilitare, pentru montarea de tribune. Și noi vrem să punem blocuri acolo unde venea circul și dincolo pe marginea terenului de atletism. Ei vor cu PUZ-ul ăsta să treacă acest teren din zona verde și activități sportive, în zonă de locuit. Nu știu de ce se insistă  cu acest proiect. Probabil sunt interese. Nu vreau să fac supoziții. Pe mine mă interesează că vor să distrugă o bază sportivă pentru a construi blocuri. Păi, să cumpere «băieții deștepți» tot ce înseamnă bază sportivă, să le mute undeva unde să fie bine pentru sport, pentru oraș și apoi pot construi blocuri. Dar...așa cum vor acum nu voi fi de acord. Din ce știu, o parte a consilierilor nu va fi de acord. O alta va aproba. Rămâne de văzut care parte va fi mai puternică. Este nevoie de 12 voturi pentru a trece proiectul”, a spus consilierul local PMP, Bogdan Gavra.

 

„Nu doresc construirea de blocuri în zona Sălii Sporturilor, pentru că actuala mobilare a zonei nu permite o astfel de supraedificare. Și nici nu  ar fi normal”, a spus senatorul PNL, Cristian Niculescu Țâgârlaș. Senatorul băimărean a fost mulți ani consilier local și cunoaște foarte bine problematica PUZ-urilor și tot ce decurge  de aici.

 

Fără nicio legătură cu proiectul de hotărâre de mai sus și pentru a termina acest material într-o notă optimistă, mai prezentăm două proiecte ce vor fi în fața consilierilor băimăreni prin care se vor acorda titlurile de Cetățean de Onoare al municipiului domnilor Grigore Leșe și preotului lect. univ. dr. Vasile Borca. Spicuim din proiectele de hotărâre.

 

Născut în luna lui Făurar, în satul Stoiceni din Maramureș, maestrul a simțit chemarea muzicii și a urmat-o alegând să studieze fagotul în cadrul Liceului de Muzică din Baia Mare. Aici și-a format primele perspective în ceea ce privește domeniul muzical și și-a dezvoltat aptitudinile muzicale native, urmând ca după finalizarea studiilor, în anul 1974, să împărtășească cunoștințele geniului său elevilor din Lăpuș în calitate de profesor de muzică, iar în scurt timp, ca director al Casei de Cultură. Activitatea sa în această perioadă nu a însemnat doar îndrumarea elevilor și a unei instituții de cultură, ci și participarea la numeroase festivaluri de muzică tradițională unde a obținut numeroase premii.

 

Cu o hotărâre aparte și un temperament curajos, Grigore Leșe a devenit, în 1991, studentul Conservatorului de Muzică din Cluj-Napoca, la Facultatea de Interpretare Muzicală, secția fagot. În anul 2003, a obținut titlul de doctor în muzică (summa cum laude) cu teza „Horea în grumaz. Considerații teoretice și practice ale interpretării genului dintr-o perspectivă stilistică”, iar din 2010 este doctor honoris causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

Maestrul a promovat cultura românească și, implicit, cea maramureșeană în proiectele sale culturale.

 

Preotul lect. univ. dr. Vasile Borca, doctor în domeniul Teologie, este titularul disciplinelor Studiul Vechiului Testament şi Studiul Noului Testament în cadrul Departamentului de ştiinţe socio-umane, teologie și arte al Facultății de Litere, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare.

 După absolvirea Facultăţii de Teologie din Sibiu, în anul 1977, a primit din partea ÎPS Arhiepiscop Teofil Herineanu al Clujului harul slujirii diaconeşti și apoi harul preoției.

 A publicat foarte multe articole, lucrări de specialitate, studii, cărți, a primit distincții și diplome. Printre premiile oferite dânsului se numără: Ordinul și Crucea „Justinian Arhiepiscopul” în anul 2022, gramata episcopală pentru conferirea „Crucii Sfântului Iosif Mărturisitorul”, din partea Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, în anul 2016.

 Între anii 1992-2016, a construit Schitul „Sfântul Ioan Botezătorul” de la Izvoare, Biserica „Sfântul Ilie” din Baia Mare și a mijlocit pentru donarea terenului pe care astăzi se construiește Schitul „Schimbarea la Față” din Baia Mare.

 

Alături de activitățile de ordin didactic şi publicistic, acesta desfășoară activități de ordin pastoral, fiind paroh la Biserica „Sfântul Proroc Ilie” din Baia Mare, unde a condus lucrările de construire a acesteia.

 

 

     

 

 

  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.