• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Aprilie , 2015

Umbrela guvernului protejează traseiştii politici

Circul generat în jurul declarării drept neconstituţională a celebrei Ordonanţe 55/2014 care a dat liber la migraţie politică aleşilor continuă. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice îi răspunde unui deputat de Maramureş, arătând, pe scurt, că nimeni nu pune problema încetării mandatelor aleşilor traseişti!  

 
 
 

OUG 55/2014 este în vigoare din 2 septembrie, când a fost publicată în Monitorul Oficial. Aceasta permite aleşilor locali ca, într-un termen de 45 de zile, să îşi schimbe partidul fără a-şi pierde mandatul. Curtea Constituţională a decis, pe 17 decembrie 2014, că Ordonanţa 55/2014 este neconformă cu Legea Fundamentală. Tot atunci, magistraţii au declarat că Parlamentul trebuie să decidă care sunt efectele juridice ale deciziei lor şi ce se întâmplă cu aleşii locali care s-au bucurat de efectele acestei legi, cât timp a fost în vigoare. Numai că situaţia a rămas deocamdată în aer.

 

La finele lunii februarie, deputaţii au respins, Ordonanţa care a legalizat traseismul politic cu 203 voturi „pentru” respingere, 105 „împotrivă” şi 22 de abţineri. Totuşi, aleşii traseişti au fost puşi la adăpost. PSD a propus un amendament prin care „efectele juridice şi politice” se păstrează: „Toate efectele juridice, politice sau de altă natură, produse ca urmare a exprimării opţiunii de către persoanele prevăzute la alineatul (1) al articolul unic din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 55/2014 se păstrează în integralitate”, se arată în amendament. Bătălia continuă în Senat, care e for decizional, iar PNL a promis că va introduce amendamente. Până atunci practic lucrurile rămân neschimbate.

 

Recent, un deputat de Maramureş a cerut lămuriri în legătură cu efectele ordonanţei la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Răspunsul a venit abia zilele trecute: „în cuprinsul Deciziei Curţii Constituţionale nr.761/2014 nu se face vorbire despre încetarea mandatelor aleşilor locali care şi-au exprimat opţiunea în temeiul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 55/2014. Prin precizarea de la punctul 52 din considerentele Deciziei „Curtea reaminteşte faptul că deciziile sale nu pot fi lipsite de efecte juridice şi trebuie aplicate, potrivit principiului constituţional al comportamentului loial”.

 

În data de 25 februarie 2015, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de Lege pentru respingerea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală şi a transmis această formă a legii Senatului, în calitate de Cameră Decizională. Precizăm că forma adoptată de Camera Deputaţilor nu conţine dispoziţii privind încetarea mandatelor aleşilor locali care şi-au exprimat opţiunea sus-menţionată”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.