• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Septembrie , 2015

Ultimul tun al „băieţilor deştepţi” în Maramureş

Epopeea microhidrocentralelor din judeţ a intrat într-o nouă etapă. Recent, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, a declarat că instituţia nu va mai elibera avize de oportunitate pentru construcţia de noi microhidrocentrale. Pe de altă parte, „băieţii deştepţi” s-ar putea înghesui să cumpere microhidrocentralele pe care Hdroelectrica se pregăteşte din nou să le scoată la mezat.

 
 

După numeroase scandaluri legate de construcţia unor microhidrocentrale pe râurile din judeţ, ar putea urma ultimul tun al „băieţilor deştepţi” în Maramureş. Producătorul de energie de stat Hidroelectrica, aflat în insolvenţă, a anunţat că va scoate la licitaţie în luna noiembrie circa 40 de microhidrocentrale, pentru care estimează că va încasa 70 milioane de lei (15,8 mil. Euro. Administratorul judiciar al companiei, avocatul Remus Borza, originar din Maramureş, a declarat că: „Puterea instalată a acestora este de până la 1,3 MW fiecare. Puterea totală instalată a microhidrocentralelor este de circa 25 MW”. Unităţile de producţie a energiei se află în mai multe judeţe printre care şi Maramureş. Hidroelectrica mai deţine 128 de microhidrocentrale, cu o putere instalată de până la 4 MW fiecare.

În condiţiile în care preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, a declarat zilele trecute că instituţia nu va mai elibera avize de oportunitate pentru construcţia de noi microhidrocentrale, ar putea fi ultima afacere de acest gen pentru „băieţii deştepţi” în judeţul nostru. „CJ a decis să respingă pe o durată nedeterminată eliberarea de avize de oportunitate pentru firmele care intenţionează să construiască microhidrocentrale pe cursurile de apă din judeţ. Am ajuns la concluzia că Maramureşul nu mai poate accepta construcţia altor microhidrocentrale din motive de securitate a mediului”, a spus Zamfir Ciceu.

De asemenea, prefectul judeţului Maramureş, Anton Rohian, prezent la conferinţa de presă, a precizat că a verificat mai multe localităţi, unde deja au fost construite microhidrocentrale, constatând efecte negative asupra mediului.

 

„În localitatea Băiuţ, dar şi-n alte localităţi unde au fost construite astfel de microhidrocentrale, starea cursurilor de apă a fost schimbată dramatic. În aval, râurile aproape au secat, animalele nu mai au de unde să bea apă, iar vegetaţia pare a se extinde peste malurile apei, luând în stăpânire un râu în care abia mai curge un fir de apă. Cam asta se întâmplă în urma unor asemenea investiţii care fac mai mult rău decât bine naturii, dar şi comunităţilor care depind de cursurile de apă. Această situaţie nu mai poate fi tolerată şi nici nu mai încurajăm asemenea investiţii”, a spus Anton Rohian.

 

Până acum, maramureşenii au reuşit să blocheze astfel de investiţii pe valea Marei de exemplu, dar în acest caz avizele există deja, aşa că, băieţii deştepţi au undă verde. Deocamdată nu se ştie cu exactitate care microhidrocentrale vor fi scoase la mezat de Hidroelectrica. Subiectul a fost abordat într-o interpelare şi de deputatul Cornelia Negruţ, dar nu a primit încă un răspuns. Vom reveni.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.