Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Ultimul război pe fonduri europene
Se joacă ultimul meci dur din „războiul” Fondurilor Europene, etapa 2007-2013 I Cu mici excepţii admise de Comisia Europeană, până la finele acestui an trebuie terminate toate proiectele şi efectuate toate plăţile. Cheltuielile care nu se achită până la 31 decembrie 2015 nu mai sunt eligibile. Practic, zeci de proiecte din Maramureş stau cu securea returnării banilor europeni deasupra capului.
Au început prost, s-au derulat prost şi se încheie şi mai prost. Exerciţiul financiar 2007-2013 al Uniunii Europene ar putea lăsa România nu doar cu o absorbţie mică, ci şi cu milioane de euro care vor trebui returnate. Practic, cu mici excepţii, România va trebui să facă în trei luni ce n-a reuşit în câţiva ani: respectiv să încheie toate proiectele finanţate pe fonduri europene şi să facă toate plăţile până în 31 decembrie 2015. Tot ce e plătit după această dată devine neeligibil, iar banii nu numai că nu vor fi decontaţi de Comisia Europeană, dar s-ar putea cere returnarea întregii valori a proiectului.
Radu Bolchiş, director al Direcţiei Strategii Dezvoltare din cadrul Primăriei Baia Mare spune că: „S-a cerut de la Comisia Europeană prelungire pe POR, dar nu s-a dat, Comisia Europeană a refuzat. Singurele prelungiri care au fost acceptate au fost pe POS-ul de Mediu, axele 1 şi 2, adică apă-canal şi deşeuri. Prelungirea în acest caz este de 6 luni.
Asta înseamnă că proiectele de apă-canal şi deşeuri trebuie să se finalizeze la jumătatea anului viitor, 30 iunie 2016. La restul proiectelor nu sunt prelungiri de termene.
Vor fi o grămadă de proiecte care nu se vor termina. Dar dacă se întâmplă aşa ceva, ideea este că proiectele trebuie terminate pe banii beneficiarilor începând cu data de 31 decembrie 2015. Altfel spus, beneficiarul este obligat să suporte diferenţa de bani pentru finalizarea proiectului, suma pe care nu a reuşit să o deconteze până în decembrie 2015. În caz contrar, i se vor retrage toţi banii acordaţi pe proiect. Vor fi obligaţi să dea înapoi toţi banii pentru întregul proiect, toţi care s-au acordat de la începutul proiectului. Încă nu s-a discutat despre termenul în care beneficiarul care nu se încadrează cu finalizarea proiectului până la sfârşitul acestui an, să finalizeze proiectul pe banii lui. Dar probabil acest termen va fi legat de termenul până la care se închide Progamul Operaţional. Că şi ei au un termen să încheie programul după ce noi încheiem proiectele, pentru a trimite datele programului la Comisie, şi probabil vor decide ce se întâmplă cu proiectele nefinalizate înainte de a încheia ei programul. Se va decide cu siguranţă cine încheie proiectele pe banii lui şi la cine trebuie să ia toţi banii înapoi.
Nu vreau să dau niciun exemplu despre care există suspiciuni că nu vor putea fi terminate la timp, dar ADR-ul avea o listă cu asemenea proiecte la un moment dat, şi chiar s-a discutat despre asta la o şedinţă. Sunt însă în tot Maramureşul, fiind vorba de mai multe primării, dar şi la Consiliul Judeţean şi la Municipiu. Ideea este că toată lumea trebuie să se mişte rapid cu proiectele dacă nu vor să plătească din cauza întârzierilor”.
La nivel judeţean, proiectul cu cele mai multe probleme este cel de reabilitare a infrastructurii de apă şi canal, care a cauzat numeroase discuţii şi a pus în întârziere şi realizarea unui alt proiect major al judeţului: Reabilitarea drumului Baia Sprie-Bârsana.
Mai mult, lucrările de apă şi canal au dat mult de furcă autorităţilor locale.
De exemplu, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei se declară nemulţumit de modul în care se desfăşoară lucrările de extindere şi reabilitare a reţelei de apă şi canal, cuprinse în proiectul firmei Vital. Municipalitatea speră ca cele trei proiecte să fie finalizate la timp, iar iarna care se apropie să nu îi prindă pe sigheteni cu străzile distruse: „Lucrările cu Vitalul sunt cea mai mare nemulţumire pe care am fi putut să o avem vreodată, unii dintre constructori sunt neserioşi, unii fără experienţă, unii depăşiţi de volumul pe care îl au ca şi execuţie, unii lucrează mizerabil şi în fiecare zi avem acest subiect în Primărie, în fiecare zi ne certăm cu unii, cu alţii, în fiecare zi avem discuţii cu Vitalul, pentru că noi doar la nivelul recepţiei finale, respectiv la plombările cu asfalt, avem, ca să zic aşa, un drept de semnătură, în rest aceste lucrări sunt coordonate de către Vital”, a subliniat primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş.
Primarul Ovidiu Nemeş a explicat că au fost şi situaţii în care s-au luat măsuri drastice din cauza neexecutării corespunzătoare a lucrărilor: „Am dat chiar şi o amendă Vitalului pentru o întârziere a unui şantier şi o lucrare necorespunzătoare, respectiv nesemnalizare a lucrării. Termenul îl presează pe constructor, ne presează şi pe noi, nu vreau să intrăm în iarnă cu străzi nereparate”.
Primele două proiecte care au ca scop extinderea şi reabilitarea reţelei de apă şi canal au ca termen de finalizare anul 2015, în timp ce al treilea trebuie să fie finalizat până în luna martie a anului 2016.
O altă „bombă” cu ceas este POSDRU. La mijlocul acestei luni a fost dată o instrucţiune care prevede că ultimele cereri de plată pe aceste proiecte se depun în 30 octombrie, iar ultimele cheltuieli eligibile pot fi făcute până la 31 decembrie 2015.
Practic, asta înseamnă că toţi salariaţii POSDRU, respectiv toţi cei care în prezent lucrează în vreun proiect POSDRU, indiferent dacă sunt cu normă întreagă sau part-time, indiferent dacă sunt manageri, secretare, IT-işti, profesori, psihologi, sociologi, contabili etc., vor rămâne şomeri din noiembrie 2015. Asta pentru că, dacă în decembrie se face ultima plată (inclusiv salarială), la sfârşitul lui noiembrie se va întocmi ultimul stat. Va fi un dezastru la bugetul asigurărilor de sănătate şi bugetul de pensii! Statul român pierde, dintr-un foc, circa 50.000 de cotizanţi, care vor pune presiune pe bugetul de şomaj. Întreaga industrie POSDRU intră, de fapt, în colaps. La 31 decembrie 2015 se închid toate proiectele POSDRU. După această dată, nici o cheltuială nu mai este eligibilă. Culmea, pierderea se înregistrează într-un domeniu de activitate destinat dezvoltării României: fondurile europene nerambursabile.
Într-o scrisoare deschisă, adresată Ministerului Fondurilor Europene, beneficiarii arată că instrucţiunea dată fără o consultare publică are un impact devastator asupra proiectelor:
1. fiind la final de proiecte, majoritatea beneficiarilor nu mai au posibilitatea de a avansa bani (în special în contextul repetatelor întârzieri de plată ale Cererilor de rambursare deja depuse), cu consecinţe grave asupra finalizării proiectelor şi cheltuirii finanţării.
2. activităţile din proiecte deja planificate şi anunţate la OIR a fi implementate în lunile noiembrie si decembrie 2015, trebuie replanificate pentru luna octombrie 2015, cu consecinţe grave asupra fiecărui grafic de activităţi, parte din Contractul de Finanţare.
3. contractele încheiate cu furnizorii de bunuri şi servicii, de asemenea şi contracte de muncă cu echipele de proiect, vor fi afectate în sensul neonorării de către beneficiari a obligaţiilor de plată”.
Evident, scrisoarea a rămas fără niciun răspuns. Vom reveni.
„Vor fi o grămadă de proiecte care nu se vor termina. Dar dacă se întâmplă aşa ceva, ideea este că proiectele trebuie terminate pe banii beneficiarilor începând cu data de 31 decembrie 2015. Altfel spus, beneficiarul este obligat să suporte diferenţa de bani pentru finalizarea proiectului, suma pe care nu a reuşit să o deconteze până în decembrie 2015. În caz contrar, i se vor retrage toţi banii acordaţi pe proiect”.
Radu Bolchiş, director al Direcţiei Strategii Dezvoltare din cadrul Primăriei Baia Mare