• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 30 Septembrie , 2016

UAC Europe a fost gazda primului workshop care a reunit mediul universitar şi cel de afaceri

În contextul noilor provocări din domeniul resurselor umane şi dezvoltării industriei din zona Baia Mare, parteneriatul dintre mediul universitar şi cel economic este vital. UAC Europe are, de ani buni, o strânsă colaborare cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, iar Kevin Loebbaka, preşedintele UACE este şi preşedintele Consiliului Consultativ al Centrului Universitar Nord Baia Mare, din care mai fac parte 6 reprezentanţi ai unor companii importante din zonă. În cadrul acestui parteneriat, pe care ambele părţi doresc să-l extindă, a avut loc, săptămâna trecută, la sediul UACE, primul

workshop din Baia Mare care a avut ca scop „conectarea” mediului de afaceri şi a celui universitar.

 

 

Miercurea trecută, UAC Europe a găzduit un eveniment important care a adus la masa discuţiilor, pentru prima dată în această zonă, mediul universitar şi mediul economic. Aşa cum a spus prof. Univ. Dr. Pop Sitar Petrică, prorector coordonator Centrul Universitar Nord din Baia Mare, în deschiderea workshop-ului: „Dorim să creăm o nouă dimensiune, o nouă conexiune între mediul universitar şi mediul de afaceri. Este foarte adevărat că judeţul nostru, oraşul nostru, au nevoie de o resursă umană de calitate, dumneavoastră ca şi companii aveţi nevoie de o resursă umană de calitate, iar noi, cei care ar trebui să formăm această resursă, avem nevoie de un feedback din partea dvs”.

 

Daniel Vărzaru, Chief Financial Officer UAC Europe a adresat un cuvânt de bun venit tuturor participanţilor şi şi-a arătat întreaga disponibilitate pentru o colaborare cât mai strânsă cu mediul universitar: „În calitate de gazdă vă spun «Bine aţi venit»! Sper ca întâlnirea de astăzi să fie doar un început. Colaborarea noastră cu universitatea este de durată şi cred că este o colaborare foarte bună, pe care ne dorim să o facem şi mai bună pe viitor”.

 

Daniela Popescu, prorector Management universitar şi relaţia cu mediul socio-economic a explicat că: „Pentru Universitatea Tehnică relaţia cu mediul economic este atât de importantă încât, din acest mandat, prorectoratul de management universitar se mai cheamă şi „de relaţie cu mediul economic”, tocmai ca să putem să centralizăm această relaţie şi s-o ducem mai departe. Avem centrul din Cluj, centrul din Baia Mare, avem extensii la Alba Iulia, Bistriţa, Satu Mare şi Zalău, unde concentraţia de firme este foarte mare, astfel încât încercăm să lucrăm coerent. Am strâns în acest prorectorat şi proiectele europene. Avem mai multe reţele internaţionale şi ţinem astfel de workshop-uri de ani de zile. Într-adevăr, este pentru prima dată când se organizează un astfel de eveniment în Baia Mare şi mulţumim încă o dată gazdelor UACE pentru acest lucru şi cu siguranţă este doar un început, deoarece strategia universităţii legată de mediul economic este mai vastă şi vrem să o dezvoltăm, nu doar în ceea ce priveşte practica studenţilor în firme, ci să lucrăm împreună pe proiecte europene, să lucrăm împreună în aceste reţele. Strategia şi planul nostru este de durată”.

 

Dr. Pop Sitar Petrică, prorector coordonator Centrul Universitar Nord din Baia Mare a prezentat rezultatul analizei „Gradul actual de conectivitate al Centrului Universitar Nord din Baia Mare cu mediul economic”.

 

Prof. univ. dr. ing. Mircea Lebonţiu a vorbit despre buna colaborare cu mediul de afaceri: „Fac un apel să ne unim forţele, ne aşteaptă din punct de vedere al resurselor umane cea mai grea perioadă. De ce? Numărul copiilor a scăzut dramatic, copiii cu un grad de intelectualitate ridicat vor să plece, apoi ne rămân copiii poate mai puţin intelectualizaţi, cu un statut social mai scăzut, pe aceia îi avem, pe aceştia trebuie să-i formăm, să investim în alte resurse complementare. Sunt profesor în retragere, dar mi-aş dori să fiu cât mai aproape de industrie şi de mediul universitar. Soluţii există pentru toate, mi-aş dori să spunem în câţiva ani că avem şi alte tipuri de şcoli. Aşa cum am făcut o clasă de operatori maşini cu comandă numerică pentru UACE, este un model de colaborare între universitate şi UACE. Văzând acest model şi Ramira a făcut la fel. Iată că a început să se creeze un nou model de pregătire profesională continuă la nivelul fiecărei firme”.

 

Apoi, Pop Gheorghe a făcut o scurtă prezentare a companiei UACE care a inclus şi zonele în care compania are nevoie de oameni: „Am terminat în 2003 la Universitatea de Nord Baia Mare, în 2011 am fost angajat la UACE. Am început să angajăm foarte multă lume, consider că această întâlnire este foarte importantă, mă bucur că toată conducerea noastră a considerat că este un prilej foarte bun să comunicăm de ce specializări avem nevoie, pentru că avem mare nevoie de ingineri şi oameni cu pregătire tehnică pentru a susţine producţia”.

 

După o scurtă sesiune de dezbateri şi discuţii a urmat o vizită în cadrul fabricii şi evenimentul s-a terminat cu un prânz.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.