• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 27 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 26 Mai , 2015

Troiţă pentru eroii români căzuţi la Cotul Donului

În cursul anului trecut, GAZETA de Maramureş a deschis o filă din dosarul dureros al tragicelor evenimente din timpul celui de-al doilea război mondial, la Cotul Donului. Cei peste 250 de mii de ostaşi români căzuţi la datorie sunt eroii nimănui. În locul unde se regăsesc ostaşii români nu este amenajat un cimitir, nu este pusă o cruce, un monument care să amintească de jertfa românilor într-un război care nu a fost dorit de România. Minunatul nostru săptămânal a început o campanie de conştientizare a acestui fapt şi de a realiza o troiţă pe care să o ducem în locul unde sunt căzuţi românii-eroi.

 
 

Această situaţie, această gravă scăpare a autorităţilor române ne-a fost adusă la cunoştinţă de Vasile Şoimaru, profesor universitar, publicist, scriitor, fotograf din Chişinău, prieten al Maramureşului, un român adevărat.

 

Campania noastră a intrat într-un con de umbră datorat evenimentelor din ţară, dar şi indiferenţei percepută în zona celor care decid, a celor care ar putea ajuta la realizarea unui proiect de suflet. Singurul care a răspuns pozitiv a fost Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”.

Revenim cu forţe proaspete şi vom merge mai departe până vom reuşi să duce la Cotul Donului o troiţă maramureşeană.

 

Dar până arunci, în altă parte de ţară, acest pios omagiu a fost adus prin iniţiativa unor români inimoşi.

Un prim monument al celor 250.000 de români jertfiţi la Cotul Donului în 1942 pentru reîntregirea teritorială a ţării, din care 150.000 din Armata Română şi 100.000 din Armata Ungară, constituită de fapt tot din români recrutaţi din Ardealul ocupat de Hortişti, toţi ucişi prin trădare, a fost dezvelit în judeţul Giurgiu.

 
 

„La iniţiativa şi sub conducerea general (r) Radu Theodoru şi cu binecuvântarea şi susţinerea concretă a Părintelui Mihail Muscariu, stareţ al Sfintei Mânăstiri Comana din judeţul Giurgiu, unde se ridică monumentul, un grup de patrioţi au pus mână de la mână şi au pornit procesul prin care să se realizeze primul monument al eroilor români de la Cotul Donului în 1942.

Monumentul este constituit dintr-o troiţă de lemn de 3,5 m înălţime finalizarea sculpturii a avut loc în Gura Humorului de către meşterul Mircea Niţă. El va fi înălţat pe un soclu şi cu o amenajare ambientală creată de alţi oameni de iniţiativă din grupul constituit în jurul domnului general. Sfinţirea troiţei a avut loc de Ziua Eroilor, pe 21 mai 2015”.

Vasile Şoimaru
Doamne ajută!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.