• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 20 Mai , 2014

Triplă sărbătoare în Dumbrăviţa

Ziua de sâmbătă, 10 mai, a fost una cu însemnătate istorică pentru comuna Dumbrăviţa. Motivul? Trei evenimente cu însemnătate deosebită: sfinţirea noii clopotniţe şi a unui nou clopot în Parohia Dumbrăviţa, inaugurarea After-schoolului Sf. Apostol Andrei şi Reuniunea Tinerilor Ortodocşi ai Protopopiatului Baia Mare, care au adus în comună oaspeţi de seamă, în frunte cu P.S. Justin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului. 

 
 

Sâmbătă, 10 mai, comuna Dumbrăviţa a îmbrăcat haina de sărbătoare. Porţile au fost gătite cu ştergare tradiţionale, iar oamenii gătiţi în costume populare au pornit spre biserică, chemaţi de sunetul clopotelor.

Rând pe rând, pe lângă localnici, centrul comunei a fost umplut de tineri. În total, 350 de tineri ortodocşi, din Protopopiatul Baia Mare, veniţi la Reuniunea lor, un eveniment ajuns deja la a doua ediţie şi care tinde să devină tradiţie.

Ziua a început, aşa cum îi şade bine oricărui lucru, cu o slujbă religioasă, oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu PS Justin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului. La loc de cinste au stat oamenii care au sprijinit evenimentele: în primul rând primarul Felician Ciceu, Iulian Gheorghe, directorul general al UAC Europe, Magdalena Tomşa, directorul şcolii Dumbrăviţa, consiliul parohial, familia Parascineţi, care a donat clopotul ce urma să fie sfinţit şi a cărei firme a realizat lucrarea monumentalei clopotniţe. Printre invitaţii de seamă s-a aflat fiul satului, Zamfir Ciceu, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, prefectul Anton Rohian, deputatul Florin Tătaru şi mulţi alţii, mai ales profesorii din comună, dar şi profesori de religie din Protopopiatul Baia Mare.

 

Primul punct din programul zilei, Binecuvântarea Clopotniţei şi Sfânta Liturghie „Bucuria Sfintei Euharistii” la care au participat sute de tineri şi credincioşi, mulţi împărtăşindu-se, a marcat un moment deosebit în viaţa bisericii şi a satului: încununarea unui efort important al comunităţii şi a unor oameni de bine. Construirea noii clopotniţe a însemnat foarte multă muncă şi foarte multe resurse financiare, dar cu ajutorul comunităţii, a unor firme locale şi în special a UAC Europe, s-a finalizat. Ioan Parascineţi s-a ocupat de construcţia clopotniţei, realizate în stil brâncovenesc, un detaliu important dacă ne gândim că anul acesta este Anul martirilor brâncoveni. De altfel, de sâmbătă, Dumbrăviţa mai marchează o premieră: este singura biserică din zonă care are 5 clopote. Clopotul care a fost sfinţit în 10 mai este donat de familia Parascineţi, are 210 kg şi a fost turnat pentru a marca construcţia noii clopotniţe. Tot în această zi a fost binecuvântat lumânărarul, o construcţie care întregeşte frumuseţea lăcaşului de cult, o adevărată catedrală a Fisculaşului.

 

La finalul Sfintei Liturghii, PS Justin Sigheteanul a acordat o serie de distincţii şi diplome de vrednicie. Pentru realizările din ultimii ani pe tărâm pastoral misionar şi activităţi cu tineretul, preotul Bogdan Ciocotişan a fost distins cu rangul de Iconom Stavrofor, pe care a demonstrat că-l merită din plin, prin râvna şi dragostea pe care le pune în slujba Bisericii, a comunităţii şi a tinerilor.

Gestul PS Justin a fost confirmat de credincioşii care au răspuns cu hotărâre „vrednic este”, pentru că preotul Bogdan a reuşit să facă în 5 ani, de când este preot paroh în Dumbrăviţa, cât alţii în 20 de ani.

Arhiereul Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului a oferit diplome de vrednicie şi domnului primar, Felician Ciceu, directorului UAC Europe, Iulian Gheorghe, preşedintelui CJ, Zamfir Ciceu, Consiliului parohial din Dumbrăviţa şi familiei Parascineţi.

 

După acest moment înălţător, întreaga suită s-a deplasat la Centrul After-School din curtea şcolii Dumbrăviţa. A urmat un alt moment înălţător, la propriu şi la figurat. S-a tăiat panglica, s-au rostit discursuri emoţionante, iar tinerii au lansat baloanele speranţei. După acest moment, a fost vizitat Centrul „Sf. Apostul Andrei”, un proiect realizat din fonduri europene şi cu adevărat la standarde europene. Centrul face parte din proiectul integrat în valoare de 2,5 milioane de euro, din care 90% sunt aferenţi investiţiei de drumuri şi 10% aferenţi părţii sociale şi culturale. Investiţia s-a ridicat la aproape 6,5 miliarde lei vechi. Clădirea va fi dată în funcţiune în acest an şi va fi folosită de Şcoala Dumbrăviţa, de comunitatea din Dumbrăviţa şi de întreaga comună. În cadrul acestui proiect, Primăria are un parteneriat cu Biserica Ortodoxă Dumbrăviţa, care se va ocupa, alături de şcoală, de funcţionalitatea centrului.

 

După o agapă frăţească, tinerii au participat la o conferinţă susţinută de părintele Claudiu Pop de la parohia Groşi cu titlul Bucuria Sfintei Euharistii. A urmat apoi un program artistic, un concert post-pascal susţinut de tinerii de la ASCOR şi un program artistic susţinut de tinere talente din Dumbrăviţa.

 

Evenimentul a fost prezentat de Octavian Butuza. Toate aceste acţiuni, au fost posibile datorită sprijinului UACE prin domnul director Iulian Gheorghe.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.