Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Trei zile speciale la Sighet, cu artişti de excepţie şi cu un public de nota zece
Sighetu Marmaţiei a fost, pentru trei zile, oraşul unei poveşti. O poveste cu domni, cavaleri, domniţe şi trubaduri, cu lupte între daci şi romani, cu dansuri şi muzică de epocă. Spectacolul a fost întregit de mai multe formaţii muzicale din Romania, dar şi de spectaculoase trupe de teatru şi animaţie medievală şi antică. Au fost trei zile în care oraşul s-a transformat într-o scenă naturală pentru a ne purta într-un timp fermecător, un timp şi un spaţiu al legendelor şi al misterului pentru a cincea oară în …Eternul Maramureş.
A cincea ediţie a Festivalului Antic şi Medieval „Aeternus Maramorosiensis” le-a oferit sighetenilor trei zile speciale. A fost multă voie bună, au fost concerte de neuitat, cu un public inimos, care a ştiut să preţuiască fiecare moment al festivalului.
Toţi membrii trupelor care au urcat pe scena festivalului au fost încântaţi de Sighet, de atmosfera creată de cei cărora le-au cântat. Atmosfera creată pe platoul central din municipiu a fost incendiară. În prima seară, pe scenă au urcat veteranii trupei Celelalte Cuvinte, care s-au arătat impresionaţi de faptul că muzica lor este ascultată de sigheteni, indiferent de vârsta acestora.
„Pe scenă a fost foarte frumos. Chiar dacă oraşul este mai mic, noi suntem obişnuiţi şi cu public mai mare, şi cu public mai mic. Important este faptul că am reuşit să transmitem mesajul şi suntem onoraţi de faptul că au fost cel puţin trei generaţii la acest concert. Dacă vom mai fi invitaţi la Sighet, ne vom întoarce cu dragă inimă”, a spus Călin Pop, unul dintre membrii trupei Celelalte Cuvinte.
Cei de la Dirty Shirt au încheiat prima seară a festivalului, iar după recital au recunoscut că publicul sighetean merită tot respectul şi admiraţia tuturor.
„De fiecare dată când cântăm în Sighet e tot mai bine, tot mai frumos, oamenii ne aşteaptă întotdeauna cu drag aici, atât la festivalurile la care suntem invitaţi, cât şi la concertele pe care le ţinem în zonă. E foarte bine întotdeauna. Şi anul trecut am participat la acest festival şi încă de atunci am discutat cu organizatorii ca să venim să cântăm şi anul acesta. În seara aceasta, cel puţin pentru mine, s-a realizat un vis, pentru că am cântat pe aceeaşi scenă cu Celelalte Cuvinte, o trupă pe care o ascultam cu mare admiraţie şi respect încă de pe discurile de vinil, de pe vremea când eram copil. Tot respectul pentru publicul sighetean”, a arătat, la rândul său, Dan Crăciun, unul dintre membrii formaţiei Dirty Shirt.
Şi sâmbătă seara spectacolul a fost electrizant, cu trupa băimăreană Ska-nk. Punctul culminant a fost în clipa în care solistul trupei s-a aruncat pe braţele spectatorilor prezenţi lângă scenă. La finalul recitalului, focuri de artificii au ieşit din instrumentele muzicale şi au inundat cu lumină toată scena.
„Ţin minte că primul concert pe care l-am ţinut aici în Sighetu Marmaţiei a fost într-un pub şi a fost extraordinar, un concert care mi-a rămas în minte. În seara aceasta a fost bestial.A fost mult peste aşteptările noastre. Am venit cu aşteptări destul de mici pentru că eram programaţi să cântăm la o oră relativ devreme, dar lumea a reacţionat extraordinar. Mi-am dat seama că avem lume care ne ştie versurile şi am rămas uimit”, a mărturisit solistul trupei Ska-nk, Răzvan.
În a doua seară a Eternului Maramureş pe scenă a evoluat şi formaţia sigheteană Hybrid Symphony. Membrii trupei au recunoscut că au avut mult mai mari emoţii la acest concert susţinut acasă decât la alte spectacole susţinute în ţară. Şi pe ei feedback-ul pozitiv oferit de public i-a impresionat şi i-a făcut să se simtă mândri că sunt din Sighetu Marmaţiei.
„Întotdeauna e mai fain acasă ca oriunde altundeva. Sunt mai mari emoţiile şi e chiar foarte fain. Deja publicul, care ştie cât de cât melodiile şi ceea ce faci, e automat foarte aproape de tine şi e aşa o căldură foarte, foarte faină. Am fost impresionate de feedback-ul oferit de public, întrucât nu ne-am aşteptat să fie aşa de frumos. Sighetenilor le transmitem să susţină cât mai multe evenimente de genul acesta, să ne dea like şi share pe facebook şi să promoveze muzica bună”, au transmis solistele trupei Hybrid Symphony, Miruna şi Alexandra.
Octavian, solistul de la Blazzaj, imediat după ce a coborât de pe scenă, a mărturisit că are doar cuvinte de laudă atât în ceea ce priveşte atitudinea celor prezenţi la concert, cât şi în ceea ce priveşte organizarea acestui festival medieval.
„Publicul a fost foarte fain. I-am prins mai greu la început, dar la sfârşit nu mai voiau să ne dea drumul. A fost un public la înălţime. Sighetenilor le transmit să mai vină la astfel de evenimente, să continue să facă acest festival, că este un festival unic în ţară, având în vedere că majoritatea festivalelor se duc înspre foarte mult comerţ şi nu mai au acea latură culturală, de care avem cu toţii mare nevoie”, a punctat solistul Octavian Horvath de la Blazzaj.
Ultimul concert din cea de-a doua seară a evenimentului a fost al celor de la Partizan.
„Sighetenilor le transmitem să fie model! Este un oraş frumos, suntem pentru prima oară aici, m-am simţit foarte bine, oameni foarte primitori, loc frumos”, a apreciat Răzvan Moldovan, unul dintre membrii de la Partizan.
Cel mai aşteptat concert de la această ediţie a Festivalului Antic şi Medieval a fost al celor de la Viţa de Vie.
Ultima seară a Festivalului Antic şi Medieval Aeternus Maramorosiensis a debutat cu acordurile muzicii medievale.
„M-am bucurat foarte mult când am fost invitaţi la acest festival. Sunt pentru a doua oară în Sighet. Auzisem multe despre acest festival, i-am şi dat like pe facebook în urmă cu vreo doi ani. Publicul este extraordinar, minunat, foarte multă lume. Sunt oameni care gustă muzica, am văzut foarte multe formaţii de rock, noi cântăm un rock medieval, iar publicul este alături de noi, simte muzica şi ne bucurăm foarte mult”, a menţionat unul dintre membrii trupei Lupus Dacus, Andrei Moţ.
Nici la cea de-a cincea ediţie a Eternului Maramureş nu au lipsit cei de la The Remakers. Pentru ei, venirea la Sighet a devenit deja o tradiţie.
„Suntem a treia oară la Sighet şi ne-am bucurat enorm să venim pentru că e o energie foarte frumoasă şi venim cu mare drag de fiecare dată. Mi se pare că festivalul creşte şi e din ce în ce mai frumos, lumea e din ce în ce mai doritoare să asculte muzică bună şi acest lucru mă bucură foarte tare. Publicul sighetean e genial de fiecare dată. Aveţi un oraş superb şi lumea e extraordinară aici. Abia aştept să ne revedem la ediţia a şasea a festivalului. Vă aştept cu mare drag anul viitor”, a spus Laura Bobb, solista de la The Remakers.
Cea de-a cincea ediţie a festivalului s-a încheiat cu un foc de artificii care a impresionat deopotrivă spectatori, domniţe şi cavaleri îmbrăcaţi în straie medievale, care au scris această poveste frumoasă a Festivalului Aeternus Maramorosiensis în Sighetu Marmaţiei...