• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Noiembrie , 2016

Trei filme din Maramureş premiate la Galaţi

Filmul scriitorului dr. Nicoară Mihali şi al artistului Ioan Teglaş a câştigat Marele Premiu la Festivalul „Ipostaze etnografice” de la Galaţi. De asemenea, încă două filme realizate în judeţul nostru ne-au făcut să fim mândri de cei care ne reprezintă în ţară, pe linie de etnografie.

 

 

Singurul festival care cultivă în momentul de faţă dragostea pentru filmul etnografic este Festivalul-concurs „Ipostaze etnografice”, de la Galaţi, festival ajuns la a IV-a ediţie. Galaţiul a creat o atmosferă specifică, deoarece a invitat în festival grupuri de elevi şi de studenţi, aproape 200 de tineri care, de-a lungul celor două zile, au urmărit cu maxim interes filmele care s-au derulat. Vorbim de peste 20 de filme din toată ţara.

 

„S-a văzut un interes extraordinar de viu pentru acest gen de documentare. Ce mi s-a părut uimitor, şi am văzut asta pentru prima dată, organizatorii n-au invitat în juriu şi nici la discursuri oameni politici. Oamenii politici interesaţi de acest eveniment au venit şi au stat în sală şi au vizionat filme. În sală a fost şi celebrul Nicolae Bacalbaşa, care este şi un scriitor şi un fin psiholog al lumii zilelor noastre”, explică dr. Nicoară Mihali.

 

Maramureşul a luat trei premii la acest festival. Dr. Nicoară Mihali şi Ioan Teglaş au obţinut Marele premiu pentru filmul „Nopţi de Sânziene” şi un Premiu special pentru filmul „Ţara Lăpuşului în festival”, iar premiul I al Concursului Naţional de film „Ipostaze Etnografice” a fost obţinut de Felician Săteanu, consultant artistic la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş, pentru filmul „Obiceiuri de Paşti în Cupşeni”.

 

„Maramureşul a fost prin excelenţă surprins în straie de sărbătoare. Filmul Permanenţe, realizat de Corina Isabela Csiszar, Florin Avram şi Felician Săteanu, au trezit curiozitatea şi interesul prin faptul că acţiunea se petrece la Onceşti, unde se întâlnesc două femei: una are mâna sclintită şi vine un medic popular să i-o pună la loc. Iar cea cu mâna sclintită o învaţă pe cealaltă femeie, acest vraci popular, cum să scape de deochi. Altfel spus, s-au ajutat reciproc. Acesta a fost primul film prezentat în festival despre Maramureş. Apoi, au fost prezentate filme din zona Argeş, Mehedinţi, din zona Moldovei, din Ardeal etc. Şi apoi, au venit o serie de filme despre Maramureş. Ba mai mult, mi-am permis să le duc un film, un fel de legătură culturală între Maramureş şi Galaţi, pentru că, în afara concursului le-am prezentat, mai ales că erau mulţi intelectuali şi presa locală, un film despre Ben Corlaciu, care s-a născut în 1924 în Galaţi şi are casa memorială şi şcoală cu numele lui la Groşii Ţibleşului.

 

Şi atunci, le-am arătat cum am ştiut noi să respectăm un fiu al satului care s-a născut în Galaţi. O legătură între Maramureş şi Galaţi, o aşezare antică, un fel de cetate unde au cantonat armatele romane înainte de a intra în Dacia, încă de pe vremea când exista Moesia Inferioară şi Moesia Superioară. Eu m-am întors cu 5 volume din Istoria Galaţiului, oferite de Bacalbaşa, într-un şnur tricolor pentru că, printre altele, le-am spus că la hotelul unde eram cazat erau vreo 30 de picturi numai cu vase şi vapoare, de unde am tras concluzia «îmi pare rău, domnilor, dar aici în Galaţi pictorii dumneavoastră sunt îndrăgostiţi de vapoare, nu de femei››. Iar Bacalbaşa mi-a răspuns: «Da, dragul meu, pentru că de pe urma unui vapor ai numai de câştigat pe când, de pe urma unei femei ai numai de pierdut».

Felix Săteanu a prezentat filmul Obiceiuri de Paşti în Cupşeni, film care a şi luat premiul I. Imediat a urmat un alt film, tot despre Cupşenii Lăpuşului, dar de data aceasta, cum îşi salvează ei tradiţiile printr-un festival etnografic. Apoi, fiind şi foarte mulţi teologi în sală, le-am atras atenţia că în trei aşezări miniereşti din Maramureş se păstrează încă tradiţia Constantinilor  – sceneta cu povestea lui Constantin Brâncoveanu - şi a fost prezentat filmul Nopţi de Sânziene, care este, de fapt, o esenţă a ceea ce înseamnă festivalul focului în Borşa Maramureşului. Filmul a fost redus la 14 minute. Marele premiu al Festivalului de la Galaţi a fost luat de filmul Nopţi de Sânziene. Cred că au fost mai multe raţionamente care au dus la acordarea acestui premiu, mai ales că a fost aplaudat la scenă deschisă”, relatează dr. Nicoară Mihali.

 

Bineînţeles că, la festivitatea de premiere, scriitorul maramureşean le-a servit celor din Galaţi şi o poveste în stilu-i caracteristic: „M-au pus să le vorbesc despre film şi înainte de a fi redifuzat, pentru că Marele Premiu se repetă în festival la premiere şi le-am spus: nu vă miraţi, dar eu de când am urcat în maşină să vin aici, am ştiut că voi lua Marele Premiu. Să nu vi se pară deplasată această declaraţie, dar eu în copilărie, petrecându-mi o bună parte în Pasul Prislop, unde tata era cabanier, nu departe de acolo, un sector din Munţii Rodnei se numeşte Munţii Galaţi. Şi am zis că unui copil, care a crescut în preajma Munţilor Galaţi, chiar dacă e departe de Cetatea Galaţiului, nu puteaţi peste timp decât să-i oferiţi Marele Premiu. Au fost încântaţi de acestă poveste iar preşedintele juriului a spus că nu ştie dacă ei vor merge la munte, dar anul viitor ne-am bucura enorm dacă ne-ai aduce Muntele Galaţi în oraşul nostru”.

 

„S-a văzut un interes extraordinar de viu pentru acest gen de documentare. Ce mi s-a părut uimitor, şi am văzut asta pentru prima dată, organizatorii n-au invitat în juriu şi nici la discursuri oameni politici”.

Nicoară Mihali

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.