Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Trei evenimente culturale ajunse la stadiul de tradiţie au animat, duminică, localităţile Cerneşti, Săcălăşeni şi Groşii Ţibleşului
Duminică 28 august, judeţul nostru a fost gazda a trei evenimente culturale ajunse la stadiul de tradiţie pentru comunităţile locale organizatoare. Astfel, comuna Cerneşti a organizat a XIII-a ediţie a „Festivalului Stuparilor”, comuna Groşii Tibleşului a organizat a X-a ediţie a festivalului „Tradiţii şi obiceiuri de pe Valea Ţibleşului”, iar comuna Săcălăşeni a fost gazda celei de-a IX-a ediţii a festivalului folcloric „Tradiţii Chiorene”.
Primele două acţiuni fac parte din programul cultural prioritar al Consiliului Judeţean Maramureş – „Conservarea şi punerea în valoare a cântecului, dansului şi portului popular” -, bucurându-se de finanţare din fondurile alocate acestui proiect. Autorităţile judeţene au răspuns şi solicitării lansate de primarul şi Consiliului local al comunei Săcălăşeni de a sprijini organizarea acestui eveniment important pentru locuitorii din Ţara Chioarului, alocând fonduri din rezerva bugetară a Consiliului Judeţean Maramureş, conform Hotărârii nr. 164/23 august 2016.
În semn de respect şi apreciere faţă de cetăţenii acestor frumoase zone din Maramureş şi faţă de autorităţile locale, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Maramureş, Ioan Doru Dăncuş şi Lucian Morar au răspuns invitaţiei lansate de organizatori, onorând cu prezenţa aceste evenimente culturale importante.
A X-a ediţie a Festivalului din Groşii Ţibleşului a reunit pe scenă interpreţi de seamă ai muzicii populare
Vicepreşedintele CJ Maramureş, Ioan Doru Dăncuş a fost prezent şi la slujba religioasă şi hramul bisericii „Sfântul Nicolae” din localitatea Groşii Ţibleşului. La a X-a ediţie a festivalului „Tradiţii şi obiceiuri de pe Valea Ţibleşului” au participat şi primarii comunelor Botiza şi Lăpuşul Românesc, consilieri judeţeni, dar şi reprezentanţi ai unităţilor administrativ-teritoriale din Baia Mare, Petrova, Botiza, Borşa, Târgu Lăpuş, Cupşeni, Dumbrăviţa, Cicîrlău, Moisei etc. Oficialităţile locale şi judeţene au fost prezente şi la sfinţirea crucii de pe Ţibleş.
Interpreţi de seamă s-au regăsit pe scena festivalului, cântând şi încântând auzul invitaţilor si al sătenilor. Astfel, recitalurile au fost oferite de Marinela Zegrean Istici, Onişor Pop, Radu Pop, Rafila Bărbos, Ionela Bărbos, Alexandra Cozma, surorile Sorana şi Iulia Bozga, Daniel Breban. Ziua s-a încheiat cu o serie de surprize plăcute şi interesante pentru toţi participanţii la eveniment.
Apicultorii din Ţara Chioarului şi-au dat întâlnire la ediţia a XIII-a a Festivalului „Stuparilor”
Apicultorii din Ţara Chioarului s-au reunit duminică, 28 august 2016, în localitatea Cerneşti, pentru a participa la ediţia a XIII-a a Festivalului „Stuparilor”. Din cadrul evenimentului nu a lipsit nici fotbalul, fiind organizată ”Cupa Mierii la Fotbal”. La competiţia sportivă au participat echipe din fiecare sat aparţinător comunei Cerneşti. A avut loc şi un concurs pe teme apicole pentru copii cu vârste cuprinse între 3 şi 14 ani, unde a fost identificat cel mai rapid consumator de miere. „Regina Mierii” a fost aleasă dintre tinerele din localitate, fete cu vârste cuprinse între 14 şi 20 ani. Concurentele au trebuit să răspundă la întrebări de cultură generală şi apicultură. În urma acestei competiţii s-a desemnat şi cea mai frumoasă fată din comună, care a primit, la final, trofeul „Regina Mierii”.
Concursurile au fost jurizate de specialişti din domeniul turismului şi gastronomiei, precum şi de oficialităţile prezente la eveniment. Muzica tradiţională, produsele dulci ale stupului, spectacolul de muzică şi discoteca în aer liber au încântat toţi participanţii la eveniment.
Ioan Doru Dăncuş: „Împreună vom pune bazele unor proiecte care să dezvolte comunităţile din punct de vedere economic si social”
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ioan Doru Dăncuş s-a adresat localnicilor şi invitaţilor prezenţi la festivalurile din Cerneşti şi Săcălăşeni, arătând că prezenţa autorităţilor judeţene la astfel de evenimente reprezintă un semn de respect şi apreciere faţă de organizatori şi participanţi.
„Prezenţa noastră la manifestările cultural-artistice organizate de autorităţile locale reprezintă un semn de respect şi consideraţie faţă de cei ce conduc destinele localităţii, dar în special pentru cei care, după un an de muncă, scot din lada de zestre costumul popular, cântecele şi horile tradiţionale şi încearcă să ducă mai departe spiritul nostru omenesc. Pentru noi, ca o echipă nouă în executivul conducerii judeţene, e un bun prilej de a lua contact cu problemele comunităţilor pe care le vizităm şi de a identifica împreună cu autorităţile locale cele mai bune soluţii pentru rezolvarea acestora. Totodată, ne face o deosebită plăcere să vă cunoaştem acasă la dumneavoastră, să stăm de vorbă şi, împreună, să punem bazele unor proiecte care să dezvolte aceste comunităţi, din punct de vedere economic si social”, a declarat vicepreşedintele Ioan Doru Dăncuş.
Lucian Morar: „Consiliul Judeţean Maramureş va susţine în continuare finanţarea manifestărilor cultural-artistice”
La rândul său, vicepreşedintele CJ, Lucian Morar a subliniat faptul că astfel de evenimente ne definesc pe noi, ca maramureşeni, iar Consiliul Judeţean Maramureş va susţine, în continuare, finanţarea manifestărilor cultural artistice.
„Răspundem de fiecare dată, cu plăcere, invitaţiilor pe care le primim din partea organizatorilor, de a participa la evenimente care ne definesc pe noi ca şi neam. Astfel de acţiuni ne arată mereu cine suntem şi de unde venim. Consiliul Judeţean Maramureş va susţine, în continuare, finanţarea manifestărilor cultural-artistice, însă se impune o rigurozitate în materie de cheltuire a banilor publici alocaţi. Prin asemenea manifestări culturale ne propunem să oferim o mai mare vizibilitate judeţului şi o deschidere mai mare pentru cei care îşi stabilesc Maramureşul ca şi destinaţie de vacanţă. Fără lipsă de modestie, putem că avem cu cine şi avem cu ce să ne mândrim în acest judeţ minunat, plin de oameni harnici şi destoinici.”
După deschiderea oficială şi discursurile organizatorilor şi ale oaspeţilor invitaţi la evenimente, cei prezenţi s-au bucurat de cântec joc şi voie bună întreţinute de renumite ansambluri şi interpreţi de muzică populară care fac cinste judeţului, fiind şi ambasadori ai Maramureşului atât în ţară cât şi peste hotare.
„Prin asemenea manifestări culturale ne propunem să oferim o mai mare vizibilitate judeţului şi o deschidere mai mare pentru cei care îşi stabilesc Maramureşul ca şi destinaţie de vacanţă. Fără lipsă de modestie, putem că avem cu cine şi avem cu ce să ne mândrim în acest judeţ minunat, plin de oameni harnici şi destoinici”.