• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Mai , 2015

„Trebuie să perpetuăm această bună colaborare etnică şi culturală din judeţul Maramureş peste ani şi peste timp, păstrându-ne identitatea şi neuitând de unde provenim”

Prima ediţie a manifestării organizată de Consiliul Judeţean Maramureş sub genericul „Zilele Maramureşului”, desfăşurată în perioada 7-10 mai 2015, va aduce pe tapet tot ce are judeţul mai reprezentativ, tot ce lumea trebuie să cunoască despre cultura, spiritualitatea şi valorile acestui spaţiu.

De la expoziţii şi vernisaje, la simpozion pe tema multiculturalităţii şi la festivaluri şi seri muzicale, toate vor putea fi urmărite de toţi cei care doresc să participe ca invitaţi sau ca spectatori. Nu vor lipsi nici regalul folcloric, lansările de carte, atelierele de pictură în aer liber. Centrul de greutate al manifestărilor va fi la Muzeul Satului din Baia Mare unde, sâmbătă 9 mai şi duminică 10 mai vor avea loc Festivalul Dacilor Liberi, degustări de produse tradiţionale, expoziţii în aer liber şi târgul meşterilor populari.

 
 
 

Reporter: Ce se doreşte a fi manifestarea „Zilele Maramureşului”?

Zamfir Ciceu: Se doreşte a fi un moment prin care să marcăm identitatea multiculturalităţii maramureşene. Avem în Maramureş 8 etnii, fiecare cu specificul ei, cred că Maramureşul poate fi dat ca exemplu de colaborare interetnică pentru că, cu mici excepţii, nu au fost conflicte şi probleme interetnice în judeţul nostru. Asta înseamnă că Maramureşul a ajuns la un grad de acceptare şi de conlucrare cu celelalte etnii foarte înalte şi e păcat să nu promovăm acest lucru.

 

Reporter: Lansaţi practic şi construiţi brand-ul multicultural al Maramureşului?

Zamfir Ciceu: Nu suntem primii care vorbim despre această idee, dar lansăm public acest brand şi îl implementăm în conştiinţa maramureşeană. Cam asta a fost ideea cu „Zilele culturii maramureşene” şi din toate astea reiese un alt aspect, identitatea. Din cadrul identităţii, un aspect important e multiculturalitatea şi apoi simbolurile specifice celor patru ţări ale judeţului şi asta am încercat să punem pe tapet în cadrul acestor manifestări.

 

Reporter: Manifestările au mai degrabă un caracter cultural decât unul popular.

Zamfir Ciceu: Trebuie să învăţăm ceva din asta, trebuie să fie un eveniment cultural şi educativ, dar şi atractiv.

Avem şi manifestări pur culturale, facem şi un simpozion pe multiculturalitate, care va fi puţin mai tehnic. Educăm totodată publicul şi încercăm să nu uităm de unde venim: noi, în Maramureş, am fost urmaşii dacilor liberi, de aceea avem şi acel spectacol al dacilor.

 
 

Rep.: Vreţi ca cest eveniment să devină tradiţie?

Zamfir Ciceu: Cred că e deja tradiţie, odată ce am lansat această idee, care este una colectivă, nu este doar o idee a mea. Am lansat această provocare împreună cu toţi colegii, deoarece dorim ca această manifestare să devină un element definitoriu pentru judeţul Maramureş şi dincolo de anul 2015, trebuie să perpetuăm această bună colaborare etnică şi culturală din judeţul Maramureş peste ani şi peste timp, păstrându-ne identitatea şi neuitând de unde provenim.

 

Rep.: Manifestarea are un buget relativ mic…

Zamfir Ciceu: Din păcate nu am gândit proiectul dinaintea construirii bugetului şi a trebuit să ne adaptăm. Cred că putem să facem lucruri frumoase cu bani puţini, implicându-i pe cei care au atribuţii în această zonă şi asta a fost ideea noastră, să dăm utilitate acestor instituţii, să punem în funcţiune şi teatrul de vară, care n-a mai fost folosit de mult.

 
 

Unul din punctele de atracţie ale manifestărilor derulate sub genericul „Zilele Maramureşului” este Festivalul Dacilor Liberi. Timp de două zile, în 9 şi 10 mai, în Muzeul Satului din Baia Mare, vizitatorii vor putea asista şi participa la cele şase ateliere demonstrative de meşteşuguri străvechi. Potrivit informaţiilor oferite de reprezentanţii Omnis Barbaria, în calitate de organizatori ai festivalului, cel mai spectaculos, cel care atrage cei mai mulţi doritori în a-şi încerca abilităţile artistice, este atelierul de olărit. Doritorii vor putea să realizeze propriile vase de lut, fie la roată, fie manual, după metode practicate de daci acum mii de ani. De asemenea, vor fi organizate ateliere de ţesut cu război vertical, de cusut şi împletit, de fierărie şi de confecţionat cămăşi din zale. Nu vor lipsi demonstraţiile de luptă dintre daci şi romani. Aproximativ 25 de persoane vor fi îmbrăcate în costume dacice, dar vor fi şi câţiva îmbrăcaţi în romani, pentru a se putea face demonstraţiile de luptă.

 

Festivalul Dacilor Liberi se va împleti cu celelalte activităţi desfăşurate sâmbătă, 9 mai, şi duminică, 10 mai, în Muzeul de Etnografie din Baia Mare. Astfel, doritorii vor putea degusta din produsele tradiţionale, gătite de reprezentanţi ai câtorva primării din Maramureş, vor putea admira expoziţiile meşterilor populari şi expoziţiile de unelte şi obiecte organizate de Muzeul Satului Baia Mare. Serile vor fi dedicate muzicii, pentru că tot în acea zonă, la Teatrul de Vară, vor veni personalităţi ale muzicii folk şi ale muzicii populare din Maramureş. Regalul folcloric, desfăşurat duminică, începând cu ora 18.00, îl va avea ca invitat special pe Dumitru Fărcaş.

 
 

„Am lansat această provocare împreună cu toţi colegii, deoarece dorim ca această manifestare să devină un element definitoriu pentru judeţul Maramureş şi, dincolo de anul 2015, trebuie să perpetuăm această bună colaborare etnică şi culturală din judeţul Maramureş peste ani şi peste timp, păstrându-ne identitatea şi neuitând de unde provenim”.

Zamfir Ciceu

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.