• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Noiembrie , 2013

Traian Moldovan – 75

Marţi, 12 noiembrie a.c., la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, a avut loc lansarea volumului Traian Moldovan – 75, un documentar biobibliografic aniversar, realizat de Aristiţa Borbei şi Liana Pop în cadrul Serviciului de Informare Bibliografică şi Documentară a bibliotecii. Evenimentul a fost dublat de vernisajul unei expoziţii ce grupează câteva lucrări din vasta creaţie a sculptorului Traian Moldovan.

 
 
 
 

Traian Moldovan s-a născut la 23 august 1938, în satul Chidea din judeţul Cluj. În 1965, a absolvit studiile Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, unde l-a avut ca profesor pe maestrul Romul Ladea. După un an de la absolvire, s-a stabilit la Baia Mare.

De-a lungul timpului, Traian Moldovan a participat la numeroase tabere de creaţie, a realizat numeroase expoziţii personale şi a participat la şi mai multe expoziţii de grup în ţară şi în străinătate. Foarte multe dintre creaţiile domniei sale se află în patrimoniul unor muzee din ţară şi străinătate (Argentina, Bulgaria, Canada, Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Olanda, Statele Unite ale Americii, Ucraina şi Ungaria), în colecţii particulare, sau sunt monumente de for public. Traian Moldovan a condus o vreme filiala locală a Uniunii Artiştilor Plastici din România, ocupând pentru o perioadă de timp funcţia de consilier şef al Inspectoratului pentru Cultură al judeţului Maramureş.

Considerat o personalitate complexă a artei băimărene şi unul dintre cei mai importanţi artişti ai spaţiului cultural românesc, maestrul Traian Moldovan a creat o operă a cărei valoare este unanim recunoscută, apreciată şi admirată de criticii de artă, artiştii contemporani, dar şi de simpli iubitori de artă.

 

O operă încărcată de puritate Şi poezie, de lumină şi vigoare„Parcurgerea amplei opere a maestrului Traian Moldovan relevă o evoluţie stilistică dinspre tradiţia sculpturii interbelice româneşti, resimţită mai ales la începutul carierei sale artistice, ce se metamorfozează, transfigurând plastic ideea de perenitate, frumuseţe, aspiraţie spre înalt şi desăvârşire, opera fiind încărcată de puritate şi poezie, de lumină şi vigoare. Fidel materialelor clasice – lemnul, marmura, piatra sau bronzul – artistul s-a impus în conştiinţa contemporanilor prin ştiinţa şi fineţea modelajului, iar ulterior a optat pentru o originală şi personală viziune în care au loc interferenţe între materiale şi tehnici diferite, fiind asociate lemnul, marmura, piatra şi bronzul, realizând expresive şi complexe compoziţii”.

Academician Marius Porumb

 
 
Confesiune
 

„Nu simt nevoia unor împrumuturi fortuite din varii spaţii culturale sau să mă las purtat de vremelnice mode, ce azi caută să se impună. Dacă asta e bine sau rău, doar timpul are menirea de-a stabili. Am fost şi sunt preocupat mereu de fondul artei, de relevanţa şi mesajul ei. Lucrările trebuie să-şi dezvăluie ideea din primul contact printr-o formă clară, sugestivă şi expresivă. Nu ştiu dacă reuşesc, dar ştiu sigur că pentru asta este nevoie de muncă, de multă muncă şi de bucuria de-a vedea ideea întrupată în material cu mâinile tale în scopul de-ai face părtaşi şi pe ceilalţi. A te depăşi, continua depăşire în căutarea de-a exprima bucuria, lumina şi autenticitatea prin creaţie este un act justificativ a unei experienţe, a unei vieţi dedicate unui crez. Cel puţin eu asta mi-am dorit.”

Traian Moldovan

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.