Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Tot nu avem guvern cu puteri depline. Trist și grav
Criza politică românească continuă nestingherit, precum pandemia care ne-a îngenuncheat încă de anul trecut. Nu avem guvern cu puteri depline, iar partidele politice încearcă să găsească o majoritate ce ar putea trece prin Parlament. Nimic nou sub soare. Acest film politic l-am văzut în România de multe ori, de prea multe ori. Cetățenii sunt sătui de eternele negocieri, un indicator clar al bătăliei pentru ciolanele politice și economice ce rezultă dintr-o guvernare. Zilele acestea, au loc discuții între PNL, PSD, și UDMR. Fiecare dorește cât mai mult. Nimeni nu cedează, toți vor funcții, ministere, influență. NU are importanță că sistemul medical este la pământ, că ne ard spitalele. Prețurile carburanților au ajuns la un nivel insuportabil, iar pe orizontală prețurile energiei, gazelor și ale alimentelor au explodat. Trăim în România și asta ne ocupă tot timpul. Din păcate.
Liderii partidelor politice ce doresc o majoritate s-au întâlnit în ultima perioadă la Vila Lac 3, această „cameră hiperbară” a politicii românești. Partidele de la putere se întâlnesc aici pentru a se oxigena, pentru a avea revelații, pentru a lua decizii importante pentru români. În ultimul timp, nu prea au reușit să vină cu rezultatele așteptate de toată lumea, adică un guvern cu o majoritate pentru a trece de Parlament și a pune capăt crizei politice. Probabil, rezervele de oxigen de la Vila Lac 3 sunt terminate sau pe terminate, că tot e criză de oxigen prin spitalele din țară. Despre negocieri nu se prea spun multe. Vom încerca să prezentăm din declarațiile liderilor de partide, declarații fără fond. Una din probleme la negocierile dintre liberali, pesediști și udemeriști a fost numele premierului sau care partid dă premierul.
Kelemen Hunor, liderul UDMR, a susținut că se caută soluții, menționând că s-a lansat şi varianta premierului prin rotație în trei.
„Am început discuțiile pe programul de guvernare. Să vedem dacă putem să armonizăm cele două programe. Noi cu PNL avem un program de guvernare făcut anul trecut şi, sigur, PSD are un program. Va dura câteva zile această dezbatere. Eu cred că se poate ajunge la o înțelegere”, a afirmat Kelemen. Liderul maghiar a mai spus că s-a luat în calcul varianta unui premier prin rotaţie. Liderul UDMR a spus că este o soluție şi se poate încerca şi o „rotaţie în trei”.
Un alt motiv de neînțelegeri a fost problema taxelor și impozitelor. Pesediștii au anunțat că doresc o impozitare progresivă a veniturilor, adică impozitarea marilor averi. Liberalii nu au aceeași părere. Prim-vicepreşedintele PNL, Gheorghe Flutur, a declarat că liberalii nu doresc ca taxele şi impozitele să crească în perioada următoare şi pledează pentru păstrarea cotei unice de impozitare la negocierile cu PSD asupra programului de guvernare.
„PNL spune clar că nu dorim să mai creștem taxele şi impozitele în perioada următoare şi ne vom ține de acest angajament şi, în al doilea rând, păstrarea cotei unice. Aici au apărut niște ușoare discuții între noi şi cei din PSD care cer această impozitare progresivă, dar vor mai avea loc, orele şi zilele viitoare, discuții pentru clarificarea avantajelor pentru mediul de afaceri, pentru dezvoltarea economică a acestei ţări”, a spus prim-vicepreşedintele PNL.
Nici liderul PNL, Florin Cîțu, nu dorește impozitarea progresivă. El a spus că nu va abdica de la principiul anunțat de a nu crește taxele şi nu se va opune creșterilor pensiilor şi salariilor dacă se încadrează în deficitul bugetar pe anul viitor.
„În România orice venit este deja impozitat, este vorba, dacă vrem să penalizăm pe cineva suplimentar, că a avut în viață, că a muncit şi a acumulat active. Mie nu mi se pare normal acest lucru. A, dacă e vorba de evaziune fiscală, eu sunt de acord să eliminăm evaziunea fiscală, dar nu sunt de acord ca românii care muncesc, îşi asumă riscuri, investesc şi au plătit impozite să venim după aceea să spunem că mai trebuie să plătească ceva că asta este Justiţie socială. Cu asta nu suntem de acord, dar suntem de acord cu eliminarea evaziunii fiscale la orice nivel, şi la nivel mic şi la nivel mare. În același timp, schimbarea paradigmei prin care am alocat mai multe resurse către investiții ne-a ajutat să avem resurse mai mari la buget anul acesta, 40 de miliarde de lei, mai multe decât anul trecut. Și cu aceste resurse suplimentare putem să plătim şi facturile în această iarnă, să subvenționăm şi termia către UAT-uri. Deci, este un model economic care funcționează şi nu cred că cineva astăzi, după ce modelul a fost bifat şi a primit girul agențiilor de rating, vrea să schimbăm. Ar fi, din punctul nostru de vedere, o eroare”, a spus Cîțu.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus că nu se cramponează de funcția de premier.
Pe de altă parte, și liberalii și pesediștii ar dori să aibă funcția cea mai înaltă din executiv. Ba chiar și udemeriștii ar dori, într-o variantă prezentată mai sus. Liderii partidelor se agață de o cutumă politică, făcută tot de ei, cum că liderul partidului trebuie să fie premier.
„Mi-aș dori ca în această coaliție să luăm o hotărâre cât mai echilibrată și să încercăm să facem o construcție, astfel încât nimeni să nu fie păcălit. Dar, plecând de la ceea ce este normal să se plece – de la ponderile pe care ți le-au oferit românii (în Parlament – n.red.). Eu nu încerc să mă cramponez de nicio funcție și de nimic. Încerc să facem ceva funcțional. Toți știm cum a ieșit un guvern făcut din fes. Așa ne-a povestit Orban, că el a făcut un fes mare, unde a băgat bilețele și fiecare județ a tras din fes... ce minister, ce secretar de stat... Am văzut la ce s-a ajuns...”, a spus Ciolacu.
Dincolo de aceste declarații publice, rămâne realitatea. Țara nu are guvern funcțional, cu puteri depline, situația sanitară este foarte gravă, mai arde câte un spital, mai mor sute și mii de oameni din cauza virusului nenorocit, dar și a indiferenței, a neputinței. Și toate astea deoarece partidele, liderii, atunci când își aranjează freza în oglindă, se cred indispensabili.