Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Topul celor mai tari faze de la nunţile din Maramureş
Ce face o maşină cu nuntaşi şi miri plină de noroi, taman înainte să înceapă ceremonia? Dar doi miri care trebuie să intre în sală uzi loarcă, după ce au căzut în piscină? Sau o mireasă care a rămas fără rochie din cauza lampionului? Sau ce răspunde un mire când dimineaţă şi naşa, şi mireasa îl invită să meargă acasă? Ori cum se simte un mire încătuşat taman la nunta lui? Sunt doar câteva scenarii perfect reale care au avut loc la nunţile de pe minunatele noastre plaiuri maramureşene. Cum orice nuntă are nevoie de staroste, am găsit şi noi unul. Unul dintre cei mai buni: Marian Ioan Pop, din Finteuşul Mare. Cu ajutorul lui vă prezentăm un top al celor mai haioase, trăznite sau inedite faze de la nunţile din Maramureş. Dar mai întâi să vă prezentăm starostele, apoi urmează şi mirii, şi naşii şi nuntaşii...
De fapt, un staroste bun se prezintă singur: „Sunt reprezentant vânzări pe judeţul Maramureş la o firmă de materiale de construcţii. Din 1990 sunt staroste, şi bunicul meu a fost staroste şi un unchi de-al meu. Am pornit dintr-o situaţie, zic eu, foarte fericită. Iar la o nuntă nu mi-a plăcut ce a făcut un staroste şi mi-am spus că pot mai mult. Am vrut să fac mai bine decât alţii, pentru că aveam alte idei.
Pentru meseria asta trebuie să ai mare priză la oameni, să îl simţi pe om. Eu niciodată nu am făcut o poezie de acasă. Pentru că în momentul în care-l văd pe om, îmi dau seama dacă pot să glumesc cu el sau nu. Totul este natural, eu spun că e un dar de la Dumnezeu, pentru că mulţi vor să se apuce şi nu pot face asta. Nu am calculat la câte nunţi am fost, dar din ’90 încoace... la început nu aveam în fiecare sâmbătă şi duminică, dar din ’96 încoace am fost în fiecare sâmbătă şi duminică şi chiar joia pe Negreşti. Dar au fost nunţi şi miercuri şi luni. Raza de acoperire? Maramureş, Satu Mare, Arad, Bucureşti, Bârlad, Dorohoi, Suceava, Bistriţa, Telciu, Zalău etc. Oamenii mă văd la nunţi şi mă cheamă şi la ei. Eu nu am site-uri sau alte strategii, ci pur şi simplu mă recomandă oamenii care m-au văzut. Doar cei care nu-şi pot „vinde marfa” în meseria asta îşi fac site-uri şi alte minuni”.
Starostele nostru ştie din experienţă de mii de nunţi că fiecare nuntă este deosebită şi are faze haioase. Nu şi le poate aminti pe toate, dar sunt unele pe care nu le-ar putea uita nimeni. Nu toate sunt amuzante. Unele sunt chiar tragice: „De exemplu, la o nuntă s-a furat mireasa şi au adus-o la ora 5 în gips pentru că a avut accident de maşină. A venit fix cât am făcut răspunsul şi au dus-o înapoi la spital”.
Sunt şi nunţi care se suprapun cu o înmormântare: „Au fost şi nunţi la care începea soacra să plângă, pentru că atunci murise bunica miresei. De trei ori am păţit asta. Le-am spus să nu anunţe, să o lase într-o cameră şi să continue. Este o investiţie pe care nu o poţi opri, iar problema este să nu afle mirii, pentru că în acel moment se strică nunta, că nu mai au niciun chef şi stau supăraţi la masă. Eu am avut trei cazuri şi nu au aflat mirii”.
Sau cu o... arestare: „La o altă nuntă la Mara, mirele ne-a plătit tot înainte şi la cameraman şi la fotografi. De obicei se plăteşte dimineaţa, după ce se termină nunta, dar mirele a insistat să se achite înainte. Ne-a spus că o să fie un chef super, iar dimineaţă va fi o surpriză. Nu am ştiut nimic, iar la ora patru jumate, au venit mascaţii şi au zis: „copile, eşti gata?” „Gata!” şi a întins mâinile şi i-au pus cătuşele. A pupat mireasa şi a plecat de la nuntă. Acum e afară, şi ne-a chemat la nunta unei surori şi chiar am râs spunând că sper că nu se lasă cu arestări din nou. El avea probleme şi ştia că va fi ridicat în noaptea nunţii”.
De departe, cel mai picant moment al nunţii e furatul miresei. Numai că, de multe ori, poate însemna şi sfârşitul petrecerii: „La Mara, aici în Baia Mare, o altă fază a fost că s-a furat mireasa şi au tot sunat naşii după ea, dar ea zicea că se distrează. Mirele, puţin mai colorat, s-a enervat şi a chemat două fetiţe care au dansat şi s-au dezbrăcat pe masa mirilor, La un moment dat, apare mireasa şi se opreşte la uşă, la care mirele îi face semn că nu mai are ce veni la masă. Şi a stat şi a plâns acolo toată noaptea. După o săptămână erau deja divorţaţi”.
Alte mirese au fugit de tot de la nuntă: „La o altă nuntă, dimineaţa, a fugit mireasa de la nuntă. Am văzut că tot opreau maşini în faţă şi plecau. M-am gândit că ori se lasă cu scandal, ori se fură banii de nuntă, aşa că l-am avertizat pe mire să fie cu ochii pe bani. Iar dimineaţă, mireasa a plecat de tot. Mirele a rămas cu banii. Acolo nu s-au înţeles de la început, dar au făcut nunta de gura părinţilor”, spune starostele.
Iar la alte nunţi, a fugit mirele. Cu ...naşa.
Marian Ioan Pop îşi aminteşte: „La o altă nuntă, dimineaţa, mireasa a zis „puiucule, mergem acasă?”. Moment în care intervine naşa şi zice „puiucule, dar cu care mergi? Cu mine sau cu mireasa?”. După ce au împărţit banii, mirele a plecat cu naşa. Dar acum am înţeles că e din nou cu mireasa, că s-au terminat banii cu naşa”.
Unii pur şi simplu au ghinion şi în ziua nunţii. Aşa că, în loc să ajungă la nuntă frumoşi şi aranjaţi, ajung plini de noroi, uzi sau cu hainele arse. Moda lampioanelor generează şi foarte multe incidente. Mirese cărora le ia foc părul sau chiar rochia. O mireasă a rămas în... chiloţi din cauza lampionului, iar mirele a ajuns la urgenţă după ce a încercat să stingă incendiul.
Alţii au făcut baie în ...noroi: „veneam din Stremţ şi nu era sens giratoriu la Clubul Văcarilor. Cameramanul filma de pe turala maşinii, iar şoferul era începător şi a acroşat maşina naşilor şi s-au răsturnat toţi într-un şanţ plin de noroi. Toţi din maşină au fost plini de noroi, cameramanul şi-a spart camera. Totul dintr-o neatenţie. Sunt la modă să facă opturi pe drum maşinile din coloană, dar nu-şi au locul. Mireasa a sunat la închirieri, a luat altă rochie, alt machiaj, coafură, s-au întârziat treburile, dar până la urmă a fost bine.
La o nuntă din Târgu Mureş era totul la o pensiune. După ce am intrat în sală, mirii au vrut să facă poze la piscina din spate. Dar ceva rudă a miresei a venit şi i-a împins în piscină pe amândoi. Nu vă pot explica ce bătaie a luat ăla!”
Multe nunţi se lasă însă şi cu ...circ şi bătaie. Strarostele spune că în zona Băiţa de sub Codru, Odeşti, Bârsău era o perioadă în care bătăile erau o regulă la nunţi: „la o altă nuntă la Mara, s-au luat socrii la bătaie pentru că nu s-au înţeles de la dar, şi au sărit şi nuntaşii, iar în final a ieşit un scandal general în toată sala”.
Câteodată şi furatul mirelui se lasă cu peripeţii: „La prima mea nuntă ca staroste, în Tămaia, era mireasa de vreo 120 kg şi mirele de 50 de kg. L-au furat pe mire şi l-au dus la discotecă în Fărcaşa. Când s-a întors mirele cu cele care l-au furat, mireasa i-a dat un pumn uneia dintre ele că a căzut jos şi au tot dus-o de la nuntă. La Ulmeni s-a furat mirele şi fetele au cerut ceva sticlă de băutură. Am zis să le aducă şi două pahare şi două paie. Când au terminat de băut paharul de gin au fost gata, nu am mai putut povesti cu ele. După ce au băut, a venit din sală mama uneia şi a luat-o la o serie de palme şi a trimis-o acasă”.
Uneori, din cauza emoţiilor sau a băuturii, mirii pleacă acasă mai repede decât nuntaşii: „am păţit la Şomcuta Mare, la o nuntă, la ora 12, mirele a fost gata, l-am dus acasă. A vrut să se simtă toată lumea bine şi în loc să închine, el a şi băut cu fiecare. A băut vin de Buzău până n-a mai putut sta în picioare. I-am spus să nu mai bea, dar a zis că se simte bine. Altă dată, la Casa Rusu, mirele avea epilepsie. Nu avea voie să bea, dar el s-a simţit bine şi la ora 4 a căzut jos şi a început să se scuture. L-au dus în cameră, şi a venit după 15 minute şi a întrebat „s-a întâmplat ceva pe aici?”. „Nuuu, totul e ok”. Nu s-a simţit prost că nimeni nu i-a spus nimic, iar lui i s-a rupt filmul. La vreo două zile a aflat numai şi m-a sunat să îşi ceară scuze”.
Sunt şi miri ciudaţi. De la gusturile la muzică, la fobia de aparatul foto. De exemplu, o mireasă a refuzat să apară în poze şi pe filmarea de la propria nuntă. La altă nuntă s-au făcut poze doar cu ...telefonul mobil.
Nici cununia religioasă nu e lipsită de probleme. Starostele spune că se întâmplă frecvent ca mirii să leşine în biserică din cauza stresului sau a nemâncatului. Uneori şi porumbeii pot aduce bucluc: „La altă nuntă au vrut să dea drumul la porumbei. Dar la 9 seara porumbeii nu mai zboară. Nunta era în Bizuşa, şi săracii porumbei, după ce au fost eliberaţi, s-au adăpostit în cort. Cel cu porumbeii suna că nu i-au ajuns porumbeii acasă, iar eu îl linişteam că porumbeii sunt cuminţi se uită la nuntă din vârful cortului”.
Starostele nostru e şi el însurat, din ’96 şi are o familie frumoasă, cu doi copii, un băiat de 16 ani şi o fată de 12 ani. Aşa că speră să transmită mai departe meseria. Şi poveştile amuzante care o însoţesc...
„Am avut la Satulung o nuntă cu cai şi călăreţi incredibilă. Sunt nunţi unde ni se cere să ne îmbrăcăm în costum popular şi este foarte frumos. Sunt tot felul de regii haioase. Am auzit că nu demult a fost o nuntă în oraş în care mirii erau în caleaşcă, iar în spate era un convoi format numai din maşini de la Fan Curier. Alţii au avut autorizaţie de la Primărie şi au avut coloană de tiruri prin centrul oraşului”.
Marian Ioan Pop, staroste
Schimb de mirese!
„Nu am păţit să o prindă în noaptea nunţii pe mireasă cu cineva, dar înainte de nuntă au fost cazuri. Acum două săptămâni, mi-a spus un mire că nu mai face nunta că a prins-o cu naşul. Sau am păţit la o nuntă că după ce a fost totul pregătit, s-a certat cu mireasa şi s-a însurat cu sora miresei, pe aceleaşi pregătiri. S-a schimbat doar prenumele miresei pe invitaţie, că numele era la fel”.
Marian Ioan Pop