• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 28 Decembrie , 2014

TOPGAMES - proiectul şcolar multilateral Comenius, la cea de-a şaptea reuniune

Prof. coordonator Monika Bandi

 

În perioada 7-14 decembrie 2014 s-a desfăşurat cea de-a şaptea reuniune din cadrul proiectului şcolar multilateral Comenius Traditional Openair Games to Improve Children’s Skills, în localitatea Alexandroupoli din Grecia. Au participat elevi şi cadre didactice din cele 9 ţări partenere.

 
 

De la Şcoala gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Baia Mare au participat 3 cadre didactice: prof. Monika Bandi - coordonator de proiect, prof. Grigore Mureşan - director, prof. Dionisie Strepede. Activităţile propuse de către colegii greci au fost variate şi interesante. Astfel, am vizitat şcoala gazdă, am purtat discuţii informale cu elevii şi cadrele didactice, am comparat sistemele de învăţământ şi am asistat la lecţii. Elevii şi cadrele didactice elene au realizat un moment artistic în care ne-au fost prezentate dansurile tradiţionale greceşti. Participanţii au fost invitaţi să deprindă unii paşi de dans, sub atenta îndrumare a profesorilor instructori. Părinţii elevilor din Grecia au pregătit o petrecere în aer liber, unde participanţilor le-au fost oferite spre degustare mâncăruri tradiţionale greceşti.

Pentru a marca prietenia dintre ţările partenere la proiect, gazdele ne-au propus plantarea simbolică în curtea şcolii a unor arbori de măslin.

Întâlnirea cu oficialităţile locale a fost un bun prilej de a face cunoscute activităţile proiectului pe de o parte, şi de asemenea, o bună ocazie de a cunoaşte mai amănunţit regiunea Evros, din care face parte şcoala gazdă.

 

În ceea ce priveşte activităţile propriu-zise ale proiectului, acestea au fost: prezentarea de către fiecare şcoală parteneră a activităţilor desfăşurate în urma mobilităţii din Bulgaria. Şcoala noastră a realizat puzzle-uri online din vederi achiziţionate la Veliko Tarnovo, a realizat un concurs de rezolvare a puzzle-urilor la care au participat elevi din clasa a II-a. Elevii din clasa I B, îndrumaţi de d-na învăţătoare Maria Claudia Brânzei, au parcurs un traseu în aer liber, similar cu cel organizat de colegii bulgari, iar elevii din clasa I A, îndrumaţi de dna învăţătoare Maria Horincar s-au întrecut în arta culinară şi au preparat o salată bulgărească delicioasă. Tot în cadrul activităţilor ce au marcat zilele Bulgariei s-a înscris şi realizarea de portofolii şi pliante tematice cu informaţii despre ţara vecină, actualizarea colţului Comenius cu imagini şi informaţii despre mobilitate, diseminarea tuturor activităţilor în cadrul diverselor întâlniri între cadre didactice, elevi, părinţi.

 

În cadrul clubului de lectură Smart Readers’s Club elevii noştri au confecţionat trandafiri de hârtie, iar la final au degustat dulceaţă autentică de trandafiri. Activitatea s-a materializat într-o expoziţie de trandafiri şi parfumuri apreciată de elevi, cadre didactice şi părinţi.

Centrul de documentare şi informare al şcolii a găzduit o activitate de tip quiz, la care au participat elevi din clasele gimnaziale şi care a constat în lecturarea de informaţii despre locuri, oameni şi obiceiuri bulgăreşti. Elevii au avut ca sarcină să răspundă la o serie de întrebări pe baza textelor lecturate. Cei mai merituoşi au fost răsplătiţi cu trandafiri din marţipan. Toate activităţile au fost filmate şi postate pe site-ul oficial al proiectului, www. topgamesproject.eu.

Printre activităţile curente ale proiectului s-au înscris şi următoarele acţiuni ce au fost realizate înainte de mobilitatea din Grecia: pentru calendarul comun pentru anul 2015 al proiectului, elevii şcolii noastre au folosit fotografii realizate în timpul jocurilor în aer liber şi cu ajutorul unui program pe calculator le-au transformat în imagini desenate. Acestea au fost introduse în calendar, alături de desenele colegilor din proiect. De asemenea, pentru această perioadă a proiectului elevii noştri au făcut filmuleţe de prezentare a încă două jocuri tradiţionale în aer liber: „Păsărică mută-ţi cuibul” şi „Podul de piatră s-a dărâmat.” Instrucţiunile de joc au fost făcute în limba română şi limba engleză şi au fost însoţite de fotografii explicative. Aceste două jocuri au fost prezentate în cadrul activităţilor din Alexandroupoli.

 

Elevii claselor primare au confecţionat felicitări de Crăciun pe care le-au trimis prin intermediul cadrelor didactice participante, tuturor elevilor din şcolile partenere. De asemenea, s-au folosit expresii şi urări specific sărbătorilor de iarnă, cuprinse în Glosarul comun al proiectului pentru scrierea de mesaje în limbile fiecărei ţări.

În cadrul întâlnirii de lucru s-a reactualizat site-ul proiectului, s-au stabilit sarcinile precise pentru anul următor, după cum urmează: realizarea activităţilor pentru a marca zilele greceşti şi zilele maghiare, realizarea unui joc tradiţional în aer liber de către părinţii elevilor, reactualizarea glosarului cu noi expresii, pregătirea cărţii online cu toate jocurile descrise şi desfăşurate în proiect, precum şi a DVD-ului cu filmuleţele realizate în cei doi ani de proiect.

Următoarea mobilitate va avea loc la Debrecen în Ungaria, în luna martie 2015, la care vor participa de la Şcoala gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Baia Mare, 4 cadre didactice şi 3 elevi.

 

Activităţile culturale din cadrul mobilităţii în Grecia au constat în vizite la Muzeul de etnografie şi folclor, unde ni s-au prezentat jocuri tradiţionale greceşti, la Muzeul de Artă Ecleziastică, la Muzeul de Mătase din Soufli, excursie în delta râului Evros.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.