Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dezvoltare istorică la Moisei
Comuna Moisei a intrat în ultimii ani într-o fază de dezvoltare istorică, demnă de cartea recordurilor. Localitatea condusă de primarul Toader Şteţcu ar putea concura într-un top al celor mai prospere şi moderne localităţi din ţară, iar primarul cu siguranţă ar ocupa un loc fruntaş în topul celor mai destoinici aleşi locali.
Anul 2011 a fost unul plin de realizări, pe toate planurile, pentru comuna Moisei, iar în 2012 continuă acelaşi trend al dezvoltării locale. Primarul Toader Şteţcu spune că: „În acest an, o prioritate pentru noi este terminarea staţiei de tratare a apei. Asta înseamnă că apa de suprafaţă va fi tratată pentru a asigura apa potabilă necesară Moiseiului. Lucrarea este începută şi se finalizează anul acesta. Lucrarea se face pe o finanţare pe Hotărârea 577. Cert este că anul acesta staţia de tratare a apei va fi funcţională. În acest an vom avea şi o lucrare de dirijare a apei printr-un canal. Este un fel de canalizare pentru apa din Valea Unghiului, care este un râu inundabil. Şi tocmai pentru a nu se distruge drumul şi a nu fi în pericol gospodăriile, vom face această lucrare din bugetul propriu. Am finalizat deja studiul de fezabilitate şi urmează să anunţăm licitaţia. Va fi pe o lungime de circa 500 de metri. Vrem neapărat să facem această lucrare pentru că în acea zonă sunt circa 100 de case care au nevoie de această intervenţie pentru siguranţă”.
De asemenea, primarul încearcă să pună în valoare monumentele şi istoria acestor locuri. Unul dintre cele mai importante obiective ale Moiseiului este Monumentul sculptorului Vida Gheza, care a realizat iniţial 12 statui din lemn de stejar, care din cauza precipitaţiilor s-au înnegrit, fiind ulterior înlocuite cu altele din piatră de granit. Primarul a gândit un proiect de reabilitare, împrejmuire şi punere în valoare a obiectivului.
Toader Şteţcu s-a preocupat în permanenţă de siguranţa cetăţenilor, de lucrări împotriva inundaţiilor şi totodată de asigurarea accesului în toate zonele comunei: „se vor reabilita două poduri peste Râul Vişeu în zona Livada şi în centrul comunei. O altă lucrare extrem de importantă preconizată pentru acest an este construcţia unui pod nou peste Râul Vişeu în zona Lunca de Jos. În zona unde se face staţia de transfer pentru Proiectul Integrat de Gestiune a deşeurilor va fi reabilitat podul. Această lucrare, acest pod nou va fi mai în aval. Este nevoie de un pod nou pentru că în zonă sunt multe locuinţe şi trebuie uşurat accesul la terenurile aflate în acel perimetru. Şi această investiţie va fi tot din bugetul propriu”. De asemenea, reabilitarea şi modernizarea drumurilor comunale au fost o prioritate permanentă a administraţiei locale din Moisei: „Tot în acest an se vor finaliza cei 10 km de drumuri de deal. Şi se vor asfalta 8 km de uliţe comunale”.
Un alt proiect important pentru comună vizează reabilitarea DN 18, şi sunt şanse ca lucrarea să înceapă de la intrarea în comuna Moisei, în aşa fel încât va fi rezolvată o problemă veche a şoferilor din zonă.
Iar lista proiectelor poate continua. Primarul Toader Şteţcu spune că: „Sunt planuri ambiţioase care mai presus de toate sunt realizabile. Pot spune cu siguranţă că acestea vor fi făcute în acest an. Pe lângă acestea sunt celelalte proiecte despre care am mai vorbit şi care sunt depuse spre finanţare”.
Mesajul primarului
„În faţa istoriei poţi sta drept sau în genunchi, dar niciodată indiferent. Noi, moiseienii, am învăţat de la străbuni că în genunchi se stă numai în biserică, aşa că astăzi, în faţa istoriei putem sta drepţi, cu fruntea sus, mândri de trecutul, de tradiţiile, de oamenii şi de comuna noastră, de zestrea sfântă pe care am primit-o moştenire şi pe care o transmitem mai departe generaţiilor viitoare.
De-a lungul activităţii mele în învăţământ şi mai apoi în administraţie, a fost nevoie de multe ori să fac o scurtă prezentare a comunei şi comunităţii noastre. Moiseiul poate fi descris şi definit în multe feluri: este, înainte de toate, o comună veche şi românească, din spiţa voievozilor întemeietori de ţară, de la care am învăţat noi, moiseienii de ieri şi de azi să ne apărăm pământul, tradiţiile, identitatea. Moiseiul este un simbol al dârzeniei, curajului şi patriotismului care poate fi argumentat prin episoade istorice ca şi Masacrul din Moisei. Apoi, comuna noastră a fost şi este o “redută” a ortodoxiei şi credinţei străbune, păstrate în vremuri grele de prigoană şi dezvoltată cu har de oamenii credincioşi şi cu suflet de astăzi. Moiseiul înseamnă deopotrivă un trecut glorios, un prezent pe măsura istoriei şi sperăm un viitor la fel de luminos. Moiseiul înseamnă fapte, locuri, biserici şi mai ales oameni. Bătrâni credincioşi şi demni, oameni deosebiţi, intelectuali, ţărani simpli, tineri talentaţi, copii frumoşi şi deştepţi. Pentru mine, Moiseiul înseamnă totodată responsabilitate, mândrie, onoare şi crez.
Acesta a fost gândul cu care m-am implicat în viaţa comunei noastre, acesta a fost gândul cu care am candidat pentru funcţia de primar şi acesta este principiul pe care atât eu, cât şi echipa primăriei ne clădim activitatea de fiecare zi.
Împreună, am avut parte de perioade mai puţin faste, de crize de tot felul, politice, economice, am trecut împreună prin inundaţii şi greutăţi. Acum traversăm o perioadă în care Moiseiul se dezvoltă în toate domeniile. Indiferent ce ne rezervă viitorul, datoria noastră de onoare este să ţinem fruntea sus şi să clădim, tot împreună, un viitor de care să fim mândri, o comună modernă demnă de un trecut glorios, pe care să o lăsăm moştenire generaţiilor viitoare”.