Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
TEODOR ARDELEAN – Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad
Vineri, 21 martie 2014, în baza deciziei senatului, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad, prin filiala ei de la Baia Mare, a conferit domnului dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, titlul de Doctor Honoris Causa.
Este cea mai înaltă distincţie academică pe care o poate acorda o universitate. Sintagma „honoris cauza” evidenţiază faptul că titlul despre care facem aici vorbire se acordă, pe baza unei selecţii riguroase, doar acelor persoane care, pe lângă prestaţii excelente în domeniile lor de activitate (profesional, socio-administrativ, politic, ştiinţific etc.), şi-au câştigat o reputaţie exemplară aducând onoare cetăţii, ţinutului şi naţiei întregi. Cu alte cuvinte, universitatea validează, fără nicio rezervă, meritele multiple ale unor personalităţi, care s-au impus deja la nivel naţional şi internaţional, conferindu-le, în şedinţă publică, în urma unui ceremonial specific, însemnele excelenţei academice: diploma de doctor honoris causa şi roba. Pe diplomă sunt menţionate, concis, motivele care au determinat senatul să iniţieze şi să finalizeze acest demers.
În cazul domnului dr. Teodor Ardelean, motivele conferirii acestui onorant titlu se puteau extrage dintr-o paletă extrem de largă de domenii care poartă, într-un fel sau altul, amprenta implicării ziditoare, a competenţei şi erudiţiei Domniei Sale.
Domnul dr. Teodor Ardelean dispune de cele mai înalte certificate de validare în politică (a fost senator şi vice-preşedinte al Senatului României), în administraţie (a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean), în management cultural (este directorul cele mai mari biblioteci departamentale din ţară, putând concura sub toate aspectele cu orice bibliotecă de acelaşi profil din lume. Ea este, în cea mai mare parte, atât în ceea ce priveşte edificiul în sine, cât şi funcţionalitatea propriu-zisă, rezultatul unei concepţii proprii a domnului dr. Teodor Ardelean, desăvârşit strateg în materie de biblioteconomie, a cărui viziune despre rolul şi locul bibliotecii, ca instituţie de cultură în comunitate este modernă, lucrătoare şi eficientă.
Manageriatul asigurat de dr. Teodor Ardelean conferă bibliotecii distincţie, promptitudine în procesul de achiziţie şi deservire, asigurându-i totodată o dotare de nivel european), în relaţiile cu românii aflaţi în afara graniţelor ţării (a deschis zece biblioteci pentru românii din străinătate, realizare ce depăşeşte „la pas” tot ce au întreprins, în acest domeniu, ministerele noastre de externe şi de cultură de după decembrie 1989.
Domniei Sale, direct, şi nu vreunui guvern, minister sau departament care-i are, chipurile, în grijă pe românii de pretutindeni, sunt adresate sentimentele de mulţumire şi recunoştinţă ale comunităţilor româneşti de pe multe meridiane ale globului, care acum pot citi literatură şi studii de specialitate în limba maternă.
Prin grija şi eforturile Domniei Sale au luat fiinţă următoarele biblioteci: Biblioteca „Transilvania” şi Biblioteca „Maramureş” – ambele la Chişinău în Republica Moldova, Biblioteca „Mihai Eminescu” în cadrul Institutului Cultural Român din Budapesta, Biblioteca „Ioan Alexandru” din Glasgow – Scoţia, cărora li se adaugă bibliotecile din localităţile Biserica Albă – Ucraina, Montreal – Canada, cele de pe lângă Universităţile din Salamanca şi Alcante, cea din cadrul Institutului Multicultural din Alacala de Hemares şi cea de pe lângă Biblioteca Municipală din Coslada – toate patru în Spania). Pe această linie se înscrie şi activitatea Domniei Sale ca redactor-şef al „Familiei române” – revistă de cultură şi credinţă românească, având colaboratori din numeroase ţări şi fiind distribuită comunităţilor de români stabiliţi în diferite state ale lumii, precum şi tuturor ambasadelor, consulatelor României, episcopiilor, mitropoliilor şi protopopiatelor româneşti din străinătate, ea prestând cele mai grăitoare servicii de reprezentativitate cognosciv-imagistică în ochii tuturor românilor peregrinaţi pe meridianele lumii.
Domnului dr. Teodor Ardelean i se putea acorda titlul de doctor honoris causa şi pentru activitatea ştiinţifică şi publicistică. În acest sens este de menţionat faptul că este autor a patru cărţi, că a elaborat numeroase prefeţe, postfeţe şi a îngrijit mai multe antologii, că este redactor responsabil sau editor al câtorva lucrări, că a iniţiat şi coordonat aproape o sută de programe culturale soldate cu publicare de volume, că are peste două sute de articole în tomuri colective sau în periodice, că a susţinut peste şaptezeci de comunicări ştiinţifice la manifestări naţionale şi internaţionale, că, în diferite lucrări şi în presa autohtonă, Domnia Sa adună aproximativ 1500 de referinţe critice şi menţiuni etc. etc.
Dar, pentru Senatul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a cântărit mult şi faptul că domnului dr. Teodor Ardelean i se datorează, în cea mai mare măsură, înfiinţarea filialei de la Baia Mare, Domnia Sa fiind chiar primul decan al acesteia.
Ce ar mai fi de spus? Că titlul conferit domnului dr. Teodor Ardelean se aşază maiestuos alături de cele aproximativ cincizeci de ordine şi distincţii primite de Domnia Sa de-a lungul timpului, dintre care se impun a fi amintite aici măcar câteva: Ordinul Meritul Cultural în rang de cavaler (2004), premiul „Ion Petrovici” al Academiei Române (2011), Distincţia Culturală a Academiei Române (2013). Şi suntem convinşi că seria este departe de a fi încheiată…
Conf. univ. dr. Ştefan Vişovan