• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 16 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 23 August , 2019

Teatrul Ararat prezintă Festivalul „Repere, Mituri, Identităţi”

După două ediții reușite ale Festivalului „Repere, Mituri, Identități”, care au adus publicului băimă­rean, și nu numai, o serie de spectacole ce s-au derulat în aer liber, în incinta Muzeului Satului, Teatrul Ararat deschide stagiunea 2019-2020 cu o a III-a ediție a acestui festival, mai specială și mult mai com­plexă. Această a III-a ediție, realizată ca şi celelalte două, cu sprijinul Consiliului Județean Mara­mureș şi având ca „gazdă”,  și par­tener principal totodată, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare, va cu­prin­de, pe lângă trei spectacole de teatru, trei expoziții.

Claudiu Pintican, managerul Teatrului Ararat, a explicat problemele pe care le are, dar şi satisfacţiile, pe măsură ce proiectele începute prind contur şi reuşesc să bucure o mulţi­me de maramureşeni prezenţi la spectacolele prezentate.
Teatrul Ararat, o instituţie privată, a reuşit în acest an să prezinte 80 de spectacole în Maramureş sau în alte zone ale ţării. Are în repertoriu mul­te reprezentaţii care sunt regi­zate şi jucate de actori profesionişti, cola­boratori ai lui Claudiu Pintican. A tre­ia ediţie a Festivalului „Repere, Mituri, Identități” a debutat de săr­bă­­toarea Sfânta Maria, în 15 august. 
„Începând cu 15 august, i-am aș­teptat pe toți iubitorii de frumos, în fiecare zi de joi, începând cu ora 19.00,  în Satul de pe Deal la teatru și... pictură. Fiecare spectacol de teatru a început la ora 20.00 și a avut în preambul câte un vernisaj. Picturile care au compus şi compun cele trei expoziții au putut fi văzute și, eventual, achiziționate, timp de o săptămână, până la deschiderea ­ur­mătoarei expoziții”, a spus Claudiu Pintican.
Iată programul acestui important festival:

JOI, 15 august
- ora 19.00 vernisajul expoziției „Luminile satului” - șura Casei Preluca.
- ora 20.00 spectacolul „Soacra cu trei nurori” (Teatrul Ararat) - Casa Valea Vinului

JOI, 22 august
- ora 19.00 - vernisajul expoziției „Urme la poartă” - șura Casei Preluca
- ora 20.00 „Patru femei la poliție” (Teatrul particular Brașov) - Casa Poartă

JOI, 29 august
- ora 19.00 vernisajul expoziției „Nostalgia talentului” - șura Casei Preluca
- ora 20.00 „Pictorul de pancarte” (Teatrul Ararat) - Casa Preluca
Intrarea la toate evenimentele care compun Festivalul „ Repere, mituri, identităţi” este liberă!
Cel de-al doilea vernisaj din cadrul Festivalului, în 22 august, a avut loc
în acelaşi loc ca și cel precedent - șura Casei Preluca din Muzeul Satu­lui Baia Mare. Expoziția a cuprins lucrări din tabăra internațională de creație de la Cavnic, „Elisabet ART”, ajunsă anul acesta la a patra ediție. Tabăra este organizată de Asociația Diamant de Maramureș și o are pe Elisabeta Veress ca și coordonator principal.

Expoziția „Urme la Poartă” reunește creații ale următorilor artiști:
Veress - Poetrar Elisabeta - Cavnic
Berciu Maria - Baia Mare
Cecălăcean Voichița – Cluj-Napoca
Hadar Timea - Budapesta
Keresztesi Franciska - Gyula
Koter Vasile - Satu Mare
Kovacs Emil Lajos - Satu Mare
Makai Imre - Hajduboszormeny
Mârza Traian- Alba Iulia
Metykone Balog Edit - Gyula
Nagy Istvan - Satu Mare
Oprea Cristina - Chișinău
Patkas Iren - Gyula
Petrea George - Chișinău
Pop Veress Sorina - Cavnic
Sakalosh Anatolia- Beregovo
și
Vasile Mureșan - Târgu Mureș

„Tema principală a expoziției este cea a urmelor: urmele pașilor noștri, urmele faptelor noastre, urmele creațiilor noastre. Toate acestea ne poartă prin fața a mai multor porți. Dacă suntem pregătiți spiritual, unele ni se deschid, altele, însă, rămân închise. Datoria noastră este să ne găsim și să ne urmăm Calea, pentru a ajunge, în final, la Porțile Lumii. Poarta marchează un prag ce se deschide către un Mister și te invită pe tine, pelerinule, pe calea vieții, spre revelația divină. Am lăsat aceste urme la poarta minții privitorului, pentru a explica sensul și semnificația creației mele din acest moment”,  a spus Vasile Mureşan.

Tot în 22 august, a avut loc cel de-al doilea spectacol din Festivalul „Repere, Mituri, Identități”, (ediția a 3-a)- „4 Femei la Poliție”. Acest spectacol invitat, care aparține Teatrului particular din Brașov,  are ca protagonistă pe directorul acestui teatru, actrița Dorina Roman. S-a jucat tot în Muzeul Satului la Casa Poartă. Este o comedie spumoasă, patru roluri savuroase, în care actrița face un adevărat tur de forță printre personaje, interpretând cu talent și credință, fiecare „doamnă”! Dezida Coșovete, Mimicela Zurgălău, Nine­ta Sorcoveanu și Țușca Wil­moș, sunt „invitate” la secția de poliție pentru un mic „interviu”. Femei simple, dar cu vise mărețe, neîmplinite, își varsă oful în fața domnului comisar, încercând să-l îmbuneze și chiar să-l cucerească! Scenariu după Tudor Muşatescu!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.