• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Aprilie , 2014

Taxa pe stâlp

Persoanele juridice trebuie să plătească un nou impozit de la 1 ianuarie, respectiv de 1,5% pentru construcţiile speciale, cunoscut drept „taxa pe stâlp”. Deşi prima tranşă trebuie achitată până pe 25 mai, Fiscul încă nu a emis normele de aplicare pentru acest impozit, ceea ce creează deja multă confuzie printre contribuabili.

 
 

Persoanele juridice plătesc, începând cu 1 ianuarie 2014, un impozit de 1,5% pentru construcţiile neimpozitate, conform OUG nr. 102/2013, care a fost publicată în Monitorul Oficial în 15 noiembrie 2013. Acest impozit a fost denumit de către mediul de afaceri „taxa pe stâlp”, pentru că permite taxarea oricărui tip de imobil, în anumite condiţii.

Mai exact, au obligaţia să achite acest impozit persoanele juridice române şi cele străine care lucrează în România prin intermediul unui sediu permanent, precum şi cele care au sediu social în România. În plus, persoanele juridice care îşi încetează existenţa în cursul anului trebuie să declare şi să plătească impozitul până la data încheierii perioadei din an în care persoana juridică a existat, se detaliază în actul normativ. De asemenea, persoanele juridice nou-înfiinţate datorează impozitul pe construcţii începând cu anul fiscal următor.

 

Potrivit OUG nr. 102/2013, în cazul operaţiunilor de leasing, la aplicarea noului impozit, calitatea de contribuabil o are utilizatorul, pentru leasingul financiar, şi locatorul, pentru leasingul operaţional. De asemenea, aceste persoane juridice nu datorează impozitul pe clădiri, conform articolului 253 din Codul fiscal.

 

În OUG nr. 102/2013 se subliniază că persoanele juridice vor trebui să achite noul impozit pentru construcţiile prevăzute în grupa 1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 2139/2004, respectiv unele dintre următoarele:

- centrale hidroelectrice, centrale termoelectrice şi nuclearo - electrice;

- staţii şi posturi de transformare, staţii de conexiuni;

- piste şi platforme;

- sonde de ţiţei, gaze şi sare;

- rampe de încărcare - descărcare;

- coşuri de fum şi turnuri de răcire;

- iazuri pentru decantarea sterilului, heleştee, iazuri, bazine;

- ecluze şi ascensoare;

- baraje, jgheaburi pentru piscicultură;

- infrastructura transport feroviar, infrastructura drumuri: alei, străzi, autostrăzi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulaţie, marcaje, etc.), linii şi cabluri aeriene de telecomunicaţii (stâlpi, circuite, cabluri, traverse, console);

- platforme, turnuri şi piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobilă, radio, tv;

- construcţii pentru transportul energiei electrice;

- lacuri artificiale de acumulare şi canale de irigaţii.

 

Dintre cele menţionate mai sus, Managing Partner-ul de la RSM Scot a dat drept exemplu de construcţii cărora li se aplică impozitul de 1,5% pe cele utilizate la producerea de energie verde, cele utilizate de companiile de telefonie mobilă şi telecom, amenajările făcute la mijloace fixe închiriate de natura construcţiilor şi pentru care nu se datorează impozitul pe clădiri (taxa locală) şi construcţiile/drumurile de acces utilizate în agricultură.

 

Pentru a calcula impozitul acestor construcţii, cota de 1,5% se aplică asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, valoare evidenţiată contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcţiilor menţionate la art. 29634 din Codul fiscal, respectiv cele de mai sus din HG nr. 2139/2004, valoare din care se scade:

- valoarea clădirilor, inclusiv valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosinţă, pentru care se datorează impozit pe clădiri, potrivit prevederilor Titlului IX din Codul fiscal de către contribuabil sau proprietar, după caz;

- valoarea construcţiilor şi a lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru construcţiile aflate sau care urmează să fie trecute în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale;

- valoarea construcţiilor din subgrupa 1.2.9. „Terase pe arabil, plantaţii pomicole şi viticole” din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 2139/2004, cu modificările ulterioare.

 
 

Contactaţi de AvocatNet.ro, reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi ai Ministerului Finanţelor Publice nu au putut menţiona dacă în prezent lucrează la normele de aplicare pentru acest impozit.

 

Teoretic, calculul impozitului de 1,5% ar trebui să fie destul de simplu, în sensul în care se analizează soldul debitor al contului 212, se elimină din acesta valoarea construcţiilor pentru care se datorează impozit pe clădiri şi la ce rămâne se aplică procentul de 1,5%, a explicat consultantul fiscal de la Viboal.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.