Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Tăvălugul majorărilor salariale
Guvernul poartă negocieri cu sindicatele pentru finalizarea legii salarizării unice, care va ajunge zilele următoare în Parlament. Actul normativ prevede majorări importante în următorii 4 ani, atât pentru bugetari, cât şi pentru demnitari.
Zilele trecute, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a prezentat câteva dintre majorările salariale din sistemul bugetar şi a început seria consultărilor cu sindicatele. Cum cifrele apărute în spaţiul public şi, în special, vestea dublării salariilor sub 4000 de lei reprezintă nişte sume fabuloase, sindicaliştii s-au frecat la ochi, s-au ciupit şi au exclamat într-un glas că speră să nu fie vorba de o „eroare de comunicare”.
Apoi, au început comentariile: ba că nu vor fi bani destui, ceea ce reprezintă un mare semn de întrebare chiar şi pentru pesedişti, ba că majorările vor genera inechităţi.
După anunţarea măsurilor cu care şi-a uimit chiar şi colegii de partid, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a anunţat că salariile din mediul bugetar nu se vor dubla, ci vor creşte, în medie, cu 56 la sută în următorii 4 ani: „Ca să fiu foarte clară, deși aveam senzația ca s-a înțeles și că e logic: creșterile salariale ale bugetarilor, cu 56 la sută în medie, sunt exact cum scrie în programul de guvernare, pe următorii 4 ani. Nu vom avea situaţii în care salariile sub 4000 lei, care se dublează, pe medie, să depăşească salariile care sunt acum în plată la 7000. Sunt praguri clar delimitate de la o clasă la altă. De altfel, observ că rugămintea ca anexa cu salariile din Armată şi Ordine publică să nu fie dată presei până nu devine finală ca urmare a negocierilor a rămas doar deziderat şi a «scăpat» în presă. De acolo oricine poate vedea cum se calculează salariile până în 2021. Cu precizarea că anexa nu e finală, până nu avem acordul final cu sindicatele şi nu se aprobă în parlament”.
În legea salarizării unitare va exista un capitol separat referitor la salariile demnitarilor, primarilor şi viceprimarilor, arătând că acestea vor fi calculate pornind de la salariul mediu pe economie: „Este un capitol separat pentru indemnizaţiile demnitarilor, primarilor şi viceprimarilor, care se calculează începând cu salariul mediu pe economie. De ce am făcut acest lucru? Cred că este o precizare care trebuie făcută, pentru că la toţi ceilalţi bugetari se porneşte de la salariul de bază, la care se adaugă sporurile. Or, demnitarii, primarii şi viceprimarii au indemnizaţii care nu cuprind niciun fel de sporuri, nici măcar sporul de vechime, şi atunci, ca să fie pe o bază corectă pentru toată lumea, s-a optat pentru această variantă”, a explicat Olguţa Vasilescu în debutul şedinţei de guvern.
Ea a subliniat că până în anul 2021 vor fi corectate toate „inechităţile” în sistemul de salarizare, urmând ca după acest an fiecare bugetar să beneficieze de o creştere egală a salariilor. „Până acum, sindicatele au primit foarte bine această lege. Va trebui să o avem adoptată până la 1 iulie anul acesta”, a adăugat ministrul Muncii.
După discuţia cu sindicatele din Sănătate, ministrul Muncii spune că angajaţii din sistemul sanitar vor primi salarii mărite chiar din prima luna a anului viitor. De exemplu, un asistent medical care are acum 4.000 de lei salariu, cu tot cu sporuri, ar putea încasa 7.000 de lei în ianuarie 2018. Ceilalţi bugetari vor beneficia de majorări ale lefurilor pe parcursul a patru ani - între 2018 şi 2021.
Prima grilă făcută publică cu noile salarii ale poliţiştilor şi militarilor prevede o majorare pentru gradul de soldat şi fruntaş din MApN de 267%, în timp ce la MAI, creşterea cea mai mare va fi la funcţia de plutonier major, de 126%. Iar şeful Statului Major General, şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, directorul SRI sau SIE ar urma să aibă un venit de 10.254 de lei în 2021.