Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Tăvălugul incompatibilităţilor
ANI nu are mere. ANI are dosarele “grele”. În prag de alegeri parlamentare, agenţia a luat în vizor trei miniştri ai Guvernului Ponta, printre care şi maramureşeanul Liviu Marian Pop. Tăvălugul plângerilor şi acuzelor de incompetenţă “loveşte” însă şi aleşi cu grad mai mic.
ANI are dosarele “grele”. Din nou. Numai că, dosarele n-au niciun efect. De 4 ani, Agenţia Naţională de Integritate tot face liste negre cu aleşi care calcă pe lege şi dă sentinţe de incompatibilitate. Degeaba. Până acum, toţi aleşii cu patalama de incompatibilitate şi-au continuat mandatul nestingheriţi. Zilele trecute, ANI a trecut din nou la numărat incompatibili.
În „recolta” de toamnă se află nume grele: trei miniştri printre care şi celebrul Liviu Marian Pop. Potrivit unui comunicat oficial:
“În urma evaluărilor demarate la data de 06.06.2012, s-au constatat următoarele: Indicii referitoare la posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese în materie penală şi a infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 253 şi art. 248 din Codul Penal al României, de către LIVIU MARIAN POP, întrucât, în exercitarea prerogativelor de Ministru al Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, a emis, cu nerespectarea hotărârilor judecătoreşti executorii, Ordinul nr. 4271, care obligă statul să reţină cotizaţia sindicală, respectiv să o vireze ulterior sindicatelor din învăţământ, efectuând acte de administrare în numele acestora, fiind astfel asigurat un folos patrimonial fostului angajator, respectiv Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ”. Mai exact, potrivit ANI ulterior numirii în funcţia de Ministru al Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Pop, fost Secretar General al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a emis Ordinul nr. 4271/29.05.2012 de modificare a Ordinului comun nr. 4576/2011 privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal din învăţământul preuniversitar de stat, prin care nu se mai permitea reţinerea cotizaţiei sindicale de către unitatea de învăţământ, ordin contestat în instanţă de federaţiile sindicale din învăţământ, inclusiv de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, instanţele de judecată pronunţându-se în sensul menţinerii ordinului comun ca fiind temeinic şi legal.
Urmarea? ANI a sesizat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la posibila săvârşire a infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice. Complementar, o astfel de faptă duce la eliberarea din funcţie şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective.
Deşi alţi miniştri aflaţi pe lista neagră a ANI au fost înlocuiţi din funcţie, Pop merge mai departe.
Ministrul spune că scandalul ar avea la bază o motivaţie politică: „În urma «vizitei» din proprie iniţiativă de luni, 12 noiembrie, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, am descoperit că nu există nicio sesizare depusă de ANI împotriva mea, lucru ce îmi întăreşte convingerea că am devenit ţinta jocurilor murdare duse în campania electorală. Încă o dovadă în plus că Agenţia se implică activ în campania electorală şi că faptele de care mă învinuiesc aceştia nu sunt adevărate.
Toate aceste atacuri la adresa USL, manipularea electorilor prin dezinformări repetate şi vânătoarea membrilor cabinetului Ponta şi a candidaţilor USL la parlamentare sunt acţiuni de nepermis pentru o instituţie a statului ce ar trebui să fie apolitică. Vă informez pe această cale că, împreună cu ajutorul unui avocat, voi înainta demersurile necesare pentru a restabili atât onoarea mea, cât şi cea a guvernului din care fac parte, acţionând în instanţă Agenţia Naţională pentru Integritate”.
Tăvălugul ANI loveşte însă şi la nivel mai mic. La instituţia Prefectului a fost depusă o sesizare prin care trei consilieri locali din Tăuţii Măgherăuş, Aurel Şindreştean, Romeo Paulin Pop şi Sorin Sunea sunt acuzaţi de incompatibilitate, pentru că sunt funcţionari publici în Baia Mare şi Cicârlău, respectiv cel de-al treilea este şeful agenţiei locale Vital.
Reprezentanţii autorităţii locale susţin însă că cei trei nu sunt incompatibili, iar dosarul va ajunge cel mai probabil la aceeaşi ANI. Nu ar fi primele cazuri de acest fel, deoarece ANI a mai fost sesizată cu privire la posibila incompatibilitate a unor aleşi din Borşa şi Vişeu, dar niciunul dintre cei vizaţi nu şi-a pierdut funcţia.