• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 Noiembrie , 2019

„Târgul de Sfântul Dumitru” a adus mii de vizitatori la Muzeul Satului

În perioada 26 – 27 octombrie 2019, sub egida „Bun de Maramureș” s-a desfășurat cea de a doua ediție a „Târgului de Sfântul Dumitru”. Evenimentul a avut ca locație Muzeul Satului – „Satul din deal” și a fost organizat de Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș și Asociația „Nod”.

 

Muzeul Județean de Et­nografie și Artă Po­pulară Maramureș deschide porțile Mu­zeului Satului pentru publicul larg de sărbătoarea Sfântului Gheorghe și le închide de Sfântul Dumitru. Aceste momente și sărbători religioase importante sunt punctate de târguri de meșteri populari și producători tradiționali.
Meșterii populari și artizanii au pregătit pentru publicul iubitor de „Bun de Maramureș”, zadii, gatii, mânecări, opinci, straițe, zgărdane, brățări, toate autentice. Însă mă­ies­tria acestor oameni minunați nu
s-a oprit aici. De pe mesele lor au zâmbit păpuși îmbrăcate moro­șenește și oșenește, aflate lângă sticle de pălincă personalizate. Nu au lipsit nici obiectele de decor, măști, căsuțele tradiționale miniaturale, vasele dantelate, ca­lendarele, ade­vărate bijuterii reali­zate din lemn, lut, argint și ce­­ra­mică, precum și obiecte de uz cas­nic, toate purtând simboluri străvechi cum ar fi sita vieții, soarele, funia, dinții de lup sau crucea.
Toamna din calendar a fost adusă în curtea Muzeului Satului de către producătorii tradiționali. Aceștia au organizat degustări de zacuscă, murături, dulcețuri și siropuri. Tot ei au oferit vizitatorilor prăjituri cu cele mai fine creme făcute după rețete de pe vremea bunicilor, deli­cata miere cu diverse combinații de nuci și semințe, o gamă largă de produse apicole. Ulițele „Satului din deal” s-au umplut de miros de lavandă atunci când producătorii de cosmetice și uleiuri esențiale au invitat vizitatorii să testeze produsele realizate din minunata plantă tămăduitoare. Vizitatorii au fost impresionați de oferta bogată de produse cosmetice 100% naturale realizate pe bază de cafea, gălbe­nele, argilă albă, ulei de bergamotă sau portocale. 
Palatul Copiilor Baia Mare a organizat adevărate regaluri folclorice. Micii artiști, iubitori de tradiție și autenticitate maramureșenească, au cântat și au dansat cu o voioșie molipsitoare. Spectacolele lor s-au încheiat cu hora în care s-au prins toți vizitatorii târgului. Profesorii de la Palatul Copiilor au organizat pentru copiii prezenți la eveniment ateliere de modelaj în lut, pictură pe sticlă și cusut măști tradiționale maramureșene folosite în ceremonii arhaice, iar Muzeul Satului a organizat ateliere de desfăcat mălai și de făcut must.
Toți cei care au ales să petreacă, în cel mai inspirat mod, ultimul sfârșit de săptămână din octombrie, au fost prezenți la „Târgul de Sfântul Dumitru”. Și nu au fost puțini, deoarece în cele două zile, au împânzit ulițele „Satului din deal” peste două mii de vizitatori.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.