Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Târgul Darurilor de Crăciun
Adina Postatny - Atelier 333, meşter popular din Sibiu
Când ieși din Sibiu și mergi ușor pe Valea Hârtibaciului nu va trece mult și timpul îți va părea că stă în loc. Drumul e bun acum, dar chiar și așa nu prea e circulat. Salba de sate vechi, săsești, se înșiră ca o pânză de păianjen înrourată de-a lungul văii. Până spre Sighișoara, Mediaș, Făgăraș și râul Olt.
Cândva era plin de sași, de voie bună, de culoare. Acum, după ani buni în care au ruginit, satele săsești par că se reîntorc la viață. Jocuri de copii, târguri, ateliere, sărbători și cântece străbat drumurile vechi. Printr-un astfel de sat, numit de sași Kirprich, de germani Kirchberg, iar de români Chirpăr, o casă mică, de ţărani sași, își căuta viața de după viață. Era casa cu numărul 333. Cu hainele sașilor în dulap, cu sare în solniță și sobă de tablă cu ler, căsuța a devenit Atelier 333. Mobila pictată, veche și roasă pe alocuri, plină de flori ca o binecuvântare a vieții, ne-a fermecat și a hotărât mersul către zilele ce vor urma. E și poezie, dar e și muncă. Multă. Dar venim cu drag la Baia Mare printre prieteni și oameni faini, ca întotdeauna. Venim cu lada de zestre, cu banca și cu scaunele pictate ale sașilor transilvăneni. Cu multe altele. Altele decât în anii ce-au trecut. Venim cu un colț de Atelier 333, un colț din raiul hârtibăcean. Și vă așteptăm cu mult drag la o poveste.
Ancuţa Achim - Credenţul Ancuţei, meşteşugar din Baia Mare
Nu aş putea spune exact când a început totul. Dintotdeauna mi-a plăcut să meșteresc, să modific fiecare lucru cu care intram în contact, în aşa fel încât să-l fac să mă reprezinte, să fie unic.
„Credenţul” s-a născut din dorința de
a-mi colora timpul liber. Având un job care presupune 8-12 ore de lucru, reguli stricte și foarte puțin creativ, am simțit nevoia să ies din această rutină și uite aşa am început să creez primele mele decorațiuni de Crăciun… Decorațiuni inspirate din natură, realizate din sfoară, iută, bucăţele de lemn și fructe uscate.
În urmă cu 2 ani am avut șansa să-mi expun micile creații în cadrul „Târgului de Crăciun”, lucru care m-a motivat foarte mult. La acest târg am întâlnit oameni care m-au încurajat să continui cu această pasiune.
Atunci când creez simt că sunt liberă. Deși am un program haotic și în mare parte meșteresc noaptea, nu am simțit niciodată nevoia să renunț, ci din contră, îmi doresc să mă reinventez și să experimentez tehnici și lucruri noi. Am învățat să am răbdare și să muncesc din greu, fiindcă nimic nu se întâmplă peste noapte, să am încredere că acolo unde pui suflet și pasiune, este imposibil să nu iasă ceva frumos.
Cu puțin timp în urmă, au prins viaţă în micul meu atelier, amenajat într-un colțișor de apartament, „păpușile cu suflet” - Păpuşi inspirate din copilăria mea.
Pasiunea pentru cusut am moștenit-o de la mama, fiind croitoreasă m-a învățat încă de mică să-mi creez propriile jucării.
Lizuca, prima păpușica pe care am creat-o, a fost atât de îndrăgită de copii și mămici, încât am decis că acesta este modelul de păpușică pe care vreau să-l creez.
Nu caut modele anume, ideile îmi vin parcă puse cu furca. Mă bazez doar pe imaginația mea și inspirația de moment. Nu m-a interesat modernismul, ci să fie cât se poate de originale!
Ileana Horoba - Ileana Bijoux, artist plastic ceramist, designer de bijuterie din Baia Mare
Fără doar şi poate bijuteria a apărut ca o continuare vizibilă a sufletului. Ea vine întotdeauna să completeze, să pună în valoare, să amplifice o stare, un gând, un zbor. Bijuteria este, dacă vreţi, „purtătorul de cuvânt” al celei ce-o poartă, care mereu va spune despre aceasta lucruri ce altfel rămân tăinuite… Precum lucrez bijuteria tot aşa lucrez şi alt gen de bijuterii precum cele cu care voi participa în acest an la târg şi anume o colecţie de podoabe pentru brad.
Colindiţele, pentru că aşa le-am numit sunt podoabe cu totul speciale lucrate în porțelan, de inspirație tradițională. Fiecare dintre cele 12 podoabe din pachet are gravat un desen reprezentând un ritual specific sărbătorilor de iarnă, din diferite zone ale țării. De la vestitorul cu clopoțel la dansatorul cu mască, de la buhai la capră sau călușar. Colecția este realizată împreună cu artista şi prietena mea, Ioana Matei.
Editura Cartemma - carte pentru copii
Cartemma este o editură tânără, înființată în 2016, care a luat naștere dintr-un vis din copilărie – acela de a fi mai aproape de cărți și de povești. Credem că lectura are un rol important în formarea și dezvoltarea armonioasă a fiecăruia dintre noi, cititori mari sau mici. De aceea, avem grijă mereu să alegem cărți deosebite, care prin poveștile și ilustraţiile lor, transmit un mesaj, o stare de spirit, curaj și imaginație.
Cu fiecare carte publicată care ajunge în mâinile copiilor din România, facem un pas mai în față spre o educație mai bună pentru generațiile următoare. Ne simțim onorați atunci când alegeți cărțile noastre și, pentru acest lucru, vă mulțumim!
Baglárka Sass - Sassy Handmade, creator din Baia Mare
Numele meu este Boglárka Sass și voi participa pentru prima dată la acest eveniment.
În cadrul programului Start Up Nation România 2017, am câștigat o licitație prin intermediul căreia mi s-a oferit șansa de a-mi împlini un vis, și anume acela de-a deschide propriul atelierul de cusut.
În acest sens, micul meu atelier și-a stabilit un obiectiv nemaipomenit: acela de a nu lăsa niște deșeuri produse de marile industrii să ajungă în mediul înconjurător. Astfel, cu echipa mea mică de creație facem ca acestea să se transforme în lucruri pe care le iubești și care te bucură.
Produsele noastre poartă în principal semnele tehnicii de cusut „patchwork”.
Vă așteptăm cu nerăbdare pe site-ul nostru unde avem încredere că veți găsi lucruri minunate pentru voi și cei dragi!
Vă așteptăm, de asemenea, la Târgul Darurilor de Crăciun!
Ionuţ Horoba - FAIN, brand de săpunuri şi cosmetice naturale din Baia Mare
În inima Maramureșului, am început să potrivim uleiuri și unturi vegetale, sucuri din legume și fructe, infuzii din plante medicinale sau uleiuri esențiale pentru produse de îngrijire și regenerare a pielii. Curiozitatea ne-a făcut din ce în ce mai avizi și astfel am creat rețete care îmbrățișează, mângâie și alină pielea întregii familii, de la cei mici până la cei mai înțelepți membri ai săi. Setea de frumos a fost potolită abia după ce am descoperit poțiuni magice pentru fiecare tip de piele, fie ea sensibilă ori ostenită de timp și vreme.
„Fain” a devenit un brand în care imaginea este complementară unui produs de calitate, un brand în care noi am învestit suflet, pasiune şi ştiinţă. Toate ingredientele pe care le folosim sunt certificate, acest aspect fiind primul criteriu în funcţie de care ne alegem furnizorii. Vrem să ne asigurăm că ceea ce punem în produsele noastre este de cea mai bună calitate.
Cea mai mare dorinţă a noastră a fost să construim un brand cât mai actual, dar prin care să ne putem identifica atât ca locaţie, cât şi ca rădăcini. Aşa s-au născut şi denumirile produselor, inspirate din limbajul bunicilor noştri: „Săpuneala bocotanului”, „Găzdoaia veseloasă”, „Găteala haiducului”, „Coconul buiac”, „Sărbătoarea jupânesei” etc. De asemenea, am ţinut neapărat ca toate etichetele să conţină un element dintr-un brâu cusut pe o ie foarte veche, moştenită de la străbunicii noştri. Povestea continuă și în zilele noastre și poartă un nume ce-l simți după folosirea fiecărui produs – FAIN.
Maria Brete - Zorele Colorate, meșteșugar din Baia Mare
Am început să fac lucru de mână de când eram copilă. Încet, încet a devenit o pasiune iar apoi o profesie dragă sufletului meu. Mama mea a fost cea care m-a îndrumat către tainele țesutului și a firelor colorate. Brodez și cos cu mare drag accesorii tematice, semne și motive tradiţionale românești. În cusăturile mele puteți găsi semne precum: soare, cercuri, romburi, coloane sau stele. Liniile drepte, cruciulițele, chelinul sau brăduțul sunt câteva dinte tehnicile de cusut ce le puteți regăsi în bijuteriile și accesoriile create de mine.
Vă aștept să treceți pragul Târgului Darurilor de Crăciun de la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare pentru a ne întâlni personal.
Irinel Ilie - Lipo Iri, artist plastic grafician din Baia Mare
Crăciunul vine mereu însoțit de povești, și sărbătorile de iarnă ne vorbesc despre „a fi împreună”. E perioada în care învățam să oferim din timpul nostru celor dragi, să arătăm empatie și înțelegere, pe scurt să iubim.
Pentru mine, o bună parte din magia lui „A fost odată...” s-a conturat la țară, la bunici. În acel colț de lume, am petrecut toate vacanțele copilăriei mele. Astfel, cândva demult, a început, cumva în șoaptă, povestea „lipo iri” și a lucrărilor mele.
Ca și copil am descoperit lemnul, lâna, lutul și am apreciat căldura, maleabilitatea și naturalețea acestor materiale. Ele au o poveste a lor, care așteaptă o simplă atingere, doar o finisare, ca să iasă la lumină.
Iubesc culorile vesele și jucăușe, pentru că îmi amintesc de copilărie și le regăsesc în jocul copiilor mei.
Ca și motive, semne grafice, desene și simboluri am fost fascinată mereu de cusăturile populare moștenite de la bunicii noștri și de liniile clare, reduse la esență. Am încercat să le transpun, prin filtrul propriu, în lucrările realizate de mine.
Toate aceste elemente creează limbajul prin care îmi este cel mai la îndemână să fac trecerea de la idee, inspirație, la produsul final.
Îmi place să experimentez, să încerc materiale și tehnici noi, să mă murdăresc pe mâini, să simt sub degete cum se formează și se nasc povești. Lucrările vin din dorințele și visele mele, din copilăria și gândurile mele. O îmbinare între trecut, viitor și prezent, cu tot ceea ce îmi e drag și ce mă face pe mine să fiu eu. Este o poveste de creație și re-creație continuă. Pot spune că munca mea e oglinda mea, că ea îmi vorbește despre mine.
Creația vine din interior – totul e să ai un creion și o hârtie lângă tine și să fii curios. Odată ce începi, imaginația o ia la vale, ca un bulgăre de zăpadă. Lucrările devin un spațiu în care totul e posibil, unde veselia și sentimentul de bine primează. Când lucrez, timpul dispare, și totul se transformă în firesc.
Haideți la „Târgul Darurilor de Crăciun”, să ne vedem, să povestim și să ascultăm povești cu „A fost odată...”.
Rebeca Dan, artist plastic din Sighetu Marmaţiei
Povestea noastră a început dintr-o joacă și continuă să existe pentru că pur și simplu ne place și ne regăsim total în ea. Improvizăm din materialele pe care le găsim sau pe care le primim şi ne inspirăm din ceea ce ne înconjoară. Am început cu bijuterii din lemn, pictate cu motive tradiţionale, şi nu aş putea spune că m-am îndepărtat prea mult de această abordare iniţială. Mă simt atrasă în continuare de simboluri, dar într-o manieră mai abstractă acum. Prietenul meu se ocupă de partea tehnică, fără de care bijuteriile nu ar fi putut să prindă viaţă, deoarece pentru mine realizarea a două piese identice ca formă şi dimensiune pare imposibilă în timp ce, pentru el, care iubeşte exactitatea, pare a fi o joacă. Nu vreau să pară că ar fi uşor ceea ce face, fiindcă nu este. Dacă l-aţi vedea cum meştereşte bijuterii aşa de mici cu degetele lui mari, aţi fi probabil destul de impresionaţi. Găsirea unor noi modalităţi de prelucrare sau îmbinare a diferitelor materiale este doar o nouă provocare pentru el. Nu ne alocăm un timp anume pentru creaţie, lucrăm atunci când ne simţim inspiraţi şi de aceea, de cele mai multe ori, stabilirea unei date limită ne pune în încurcătură. În final, cred că ceea ce ne caracterizează de fapt bijuteriile, este simplitatea şi dorinţa de a face ceea ce simţim la un moment dat, cu materialele pe care le avem în jurul nostru, şi faptul că suntem fericiţi să facem asta.
„În cadrul Târgului va exista un stand cu obiecte donate de către artişti pentru salvarea acoperişului Bisericii de patrimoniu UNESCO din Călineşti Căieni, stand la care va fi pus în vânzare şi albumul Măriucăi Verdeş, «Hori din Maramureş». Măriuca va fi şi ea prezentă la târg,
într-una din zile. O să ne colinde şi o să dea autografe. Un alt stand va pune în vânzare cartea lui Peter Hurley, «Drumul Crucilor», iar un altul, lucrarea artistului Trevor Dyer din Anglia, realizată în cadrul Maramureş International Ceramic Art Symposium, desfăşurat în luna mai în Maramureş. Asociaţia Nod, în calitate de organizator, valorifică această lucrare în scopul realizării catalogului acestei prime ediţii. În prima şi ultima zi de târg, respectiv pe 19 şi 21 decembrie, de la ora 16.00 la 17.00 şi de la 18.00 la 19.00 vor avea loc ateliere gratuite de lectură pentru copii, susţinute de editura Cartemma. Pe 20 decembrie, între orele 16.00 şi 19.00 va avea loc o degustare de produse locale, respectiv: prăjituri de la Emilia Măgurean - «Hai să gătim», brânzeturi de la Damata RAR, uleiuri presate la rece de la Ulei Şomcuta, miere
şi produse apicole de la Stupina lui Mark.”
- organizatorul evenimentului
Program:
Miercuri - Vineri, orele: 9.00 - 19.00
Loc de desfășurare:
Baia Mare, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, Salonul Artelor.