Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
„Târgul Cepelor” - sărbătoarea de suflet a Ţării Codrului
Ioana LUCĂCEL
Mircea CRIŞAN
Tradiţiile şi obiceiurile fac parte din zestrea spirituală a unei comunităţi şi din sufletul ei. În aproape o jumătate de deceniu, Târgul Cepelor din Asuaju de Sus a devenit nu doar un eveniment care promovează tradiţiile Ţării Codrului, ci o tradiţie de suflet a codrenilor care, an de an, în preajma Înălţării Sfintei Cruci se adună la Asuaju de Sus pentru o petrecere câmpenească cu cântec, joc, voie bună şi produse tradiţionale. O sărbătoare de neuitat care promovează tradiţiile locului şi care le transmite mai departe nealterate generaţiilor viitoare, dar şi un prilej de întâlnire între codreni.
Şi anul acesta, Primăria și Consiliul Local Asuaju de Sus, în colaborare cu Consiliului Județean Maramureș, Căminul Cultural Asuaju de Sus și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș au organizat, în intervalul 9 - 10 septembrie 2017, tradiționalul „Târg al Cepelor” în cadrul „Festivalului Interjudețean al Cântecului, Dansului și Portului Popular Codrenesc”, ediția XLVII. Programul acțiunilor a început încă din seara zilei de sâmbătă, la ora 20.00, când pe scenă au urcat, pentru un recital extraordinar, Elena Gheorghe și Ducu Bertzi. De la ora 23.00, toți cei prezenți au fost invitați să participe la o discotecă în aer liber. Duminică, 10 septembrie, cu începere de la ora 10.00, formații de amatori din județele Maramureș, Satu Mare și Sălaj au oferit un minunat program artistic. Acțiunea a fost cuprinsă în Programul Cultural Prioritar al Consiliului Județean Maramureș, iar în ședința extraordinară din 21 aprilie 2017, pentru buna desfășurare a acestui eveniment a fost alocată suma de 50.000 de lei, reprezentând sprijin financiar din partea instituției județene.
La fel ca și în anii anteriori, alături de primarul comunei Asuaju de Sus, Vasile Boitor, s-au aflat invitaţi de seamă. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc duminică la prânz, când primarul comunei Asuaju de Sus a primit pe scenă oaspeţii de seamă: Vasile Moldovan, prefectul judeţului Maramureş, subprefectul Alexandru Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, vicepreşedintele CJ Doru Dăncuş, deputatul Viorica Cherecheş, deputatul Călin Matei, senatorul Iustin Talpoş, secretarul de stat Dragoş Titea, numeroşi primari din zona Codru şi Someş, precum şi primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, consilieri judeţeni, directorul Centrului Creaţiei Populare, Ştefan Mariş etc.
Primarul Vasile Boitor, care a organizat 25 din cele 47 de ediţii ale sărbătorii le-a urat tuturor bun venit: „Bine ne-am reîntâlnit la Târgul Cepelor. Mulţumim lui Dumnezeu că ne-a dat această zi frumoasă. Toată lumea zicea că va ploua, dar datorită credinţei noastre, a celor din Codru, uite că ne-a dat Dumnezeu o zi frumoasă ca să ne bucurăm toţi împreună. Această tradiţie este unică în zona Codrului şi datează de peste 100 de ani, iar acum suntem la ediţia 47 a Festivalului Interjudețean al Cântecului, Dansului și Portului Popular Codrenesc, cu ocazia acestui tradiţional Târg al Cepelor. Colaboratorii noştri sunt Consiliul Judeţean, instituţie căreia îi mulţumesc pe această cale pentru că în fiecare an este alături de noi şi ca prezenţă şi ca sprijin financiar, Centrul Creaţiei şi nu în ultimul rând Primăria şi Consiliul Local. Alături de noi sunt formaţii artistice din Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, Ansamblul Transilvania şi Ansamblul Cununiţa. Vă mulţumesc tuturor pentru prezenţă”.
Prefectul Vasile Moldovan a declarat că este prezent pentru prima dată la acest eveniment şi s-a arătat profund încântat de modul în care codrenii îşi păstrează tradiţiile, asigurându-i de întregul sprijin al Instituţiei Prefectului Maramureş.
Subprefectul Alexandru Cosma a vorbit despre importanţa păstrării identităţii naţionale şi a promovării ei, mai ales în contextul Centenarului Unirii de anul viitor. Reprezentanții Ansamblului Folcloric Național „Transilvania” au urcat pe scenă la ora 13.00, după ce toți cei prezenți la deschiderea oficială au salutat participanții la sărbătoare și l-au felicitat pe primarul Vasile Boitor pentru o nouă reușită. Pentru aproximativ trei ore, publicul s-a bucurat de recitalurile extraordinare oferite de Vlăduța Lupău, Andrada Bârsăuan, Diana Cârlig și Ionuț Bledea. Tot duminică după-masa a oferit o reprezentație și Ansamblul Folcloric „Cununița” Satu Mare, la finalul zilei revenind pe scenă formațiile de amatori din Maramureș, Satu Mare și Sălaj.
„Mulţumesc că ne daţi posibilitatea să participăm la acest eveniment şi să fim parteneri în fiecare an la organizarea lui. În ultimii 15 ani de când vin la această sărbătoare au venit foarte mulţi oameni politici, mulţi oameni din administraţie care au promis foarte multe lucruri, în primul rând pentru noi cei care locuim în zonă dar şi pentru fraţii noştri, prietenii noştri care sunt plecaţi peste hotare ca să câştige o pâine mai bună pentru familia lor. Unele s-au concretizat, altele nu. Dar cred că acum, primarii care sunt aici pe scenă şi reprezentanţii Consiliului Judeţean putem să vă spunem că începem să ne ţinem de cuvânt ceva mai mult. Există o promisiune mai veche privind reabilitarea drumului judeţean dinspre Cehu Silvaniei spre Gârdani-Fărcaşa, până la Ardusat, astfel încât întreaga zonă să crească din punct de vedere economic şi din punct de vedere al investiţiilor. Am semnat în această vară un contract de finanţare în valoare de 50 de milioane de Euro din fonduri europene, pentru reabilitarea acestui drum astfel că anul viitor va fi un adevărat şantier. Programul Naţional de Dezvoltare Locală, pe care guvernul PSD l-a aprobat a adus în judeţul Maramureş pentru fiecare comunitate cel puţin câte o investiţie, fie că vorbim de canalizare, alimentare cu apă, reabilitări de drumuri, pe care o să le vedeţi în perioada următoare. Trebuie să ne bucurăm că avem atât de mulţi primari harnici, cinstiţi, pe scenă, pe care trebuie să-i felicităm pentru munca pe care au depus-o ca aceste proiecte să prindă viaţă anul viitor”.
Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş