• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 13 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Ianuarie , 2020

„Sub zodia Capricornului”, un eveniment artistic de excepție

Miercuri, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, în Salonul Artelor din cadrul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare a avut loc vernisajul expoziției de artă plastică intitulată „Sub zodia Capricornului”. Un eveniment artistic de excepție, care s-a bucurat de prezența unor artiști deosebiți și public pe măsură.

 

De ziua Culturii Naționale și a celui mai celebru și complet capricorn român, marele poet Mihai Eminescu, în Salonul Artelor din cadrul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare a avut loc un eveniment artistic complet și complex, la care au participat cinci capricorni talentați. Expoziția intitulată sugestiv „Sub zodia Capricornului” și care poate fi vizitată până în 22 ianuarie, cu­prinde lucrările artiștilor plastici: Marinela Călușeru, Simona Bârle, Nicoleta Potânc și Lorena Covaciu, toate din zodia Capricornului. De alt­fel, evenimentul a coincis cu ziua de naștere a Nicoletei Potânc, care și-a expus pentru prima dată lucră­rile deosebite din mozaic. Fundalul sonor al vernisajului a fost asigurat de un mini recital susținut de Glad Condor.

Evenimentul s-a bucurat de o pre­zență numeroasă, neașteptat de mare. În deschiderea vernisajului, a luat cuvântul Marinela Călușeru, organizatorul expoziției: „Am dorit să organizez acest eveniment și să adun în jurul meu niște capricorni în care eu am crezut de-a lungul timpului, sau care m-au influențat și mi-au atins viața în vreun fel. Așa se face că am invitat-o să expună pe Simona Bârle, care acum este în București, nu a putut fi prezentă din cauza stării de sănătate, iar lucrările pe care le vedeți aici sunt din colecții particulare din Baia Mare. O apariție deo­sebită, aflată la o primă expo­ziție, este Nicoleta Potânc. Pe Lo­rena Covaciu mi-a adus-o viața prin intermediul cățelușei mele care este prietenă cu cățelușa ei. Lorena este la a doua participare alături de noi, îi plac provocările, lucrurile noi, și-a dorit să abordeze și ea arta care este acum foarte la vogă în lume, acest pouring art, și eu zic că a reușit deja să o stăpânească foarte bine. Ceea ce vedeți aici e un soi de bazar artistic. Iar Glad Condur este tot un capricorn, care a terminat Academia de Arte din Cluj, compune, cântă, și astăzi ne va încânta cu un recital. Magda Puskas și-a dorit să fie alături de noi, să facă o prelansare a albumului ei, din păcate nu a putut, dar ne-a trimis două dintre cântecele ei”.

Consultantul artistic Felician Să­teanu a spus: „Ceea ce ne expun aceste doamne capricorn, pentru că a fost un criteriu de a crea grupul, este un gen de artă aplicată, face parte din categoria artelor decorative și este o provocare a artistului, pentru că aceste tehnici de pouring cu acryl fluid sunt greu de stăpânit. Ceea ce vedeți aici este nu un bazar, ci o expoziție cu foarte multe pro­vocări, cu diferite tehnici, diferite abordări și cred că fiecare își poate găsi un reper de vibrație, de rezo­nanță cu câte o lucrare cel puțin”.

Teodor Ardelean, directorul Bi­bliotecii Județene „Petre Dulfu”, nu a putut fi prezent la eveniment, dar a transmis un mesaj de felicitare și salut.

Unul dintre principalele puncte de atracţie ale expoziției le-a reprezentat lucrările din mozaic ale Nicoletei Potânc, o noutate pentru iubitorii de artă din Baia Mare. Lucrările impre­sionează atât prin frumusețe și ori­ginalitate, cât și prin curajul ar­tis­tului, care a abordat obiecte diferite, de la vaze, la lămpi, oglinzi, tablouri etc., până la suprafețe mari: pereți, șe­minee, care au fost prezentate pu­blicului sub forma unor planșe fo­tografice. Publicul s-a arătat în­cântat de lucrările expuse și abia așteaptă prima expoziție personală a artistei. Nicoleta Potânc a spus: „Vă mulțu­mesc că ați venit în număr mare, chiar neașteptat de mulți. La început am crezut că mozaicul este un hobby, dar a devenit deja o pasiune de-a mea. Am învățat să lucrez singură, am făcut cursuri la Școala Populară de Artă pentru a perfec­ționa partea de culori și îmbinarea lor, dar tehnicile le-am învăţat singură și sper să realizez lucrări tot mai frumoase”.


Lorena Covaciu a spus că: „Mă simt împlinită prin arta pe care o creez și îi mulțumesc Marinelei pentru ocazia oferită”.
Iar Glad Condor s-a prezentat ca fiind muzician, compozitor și interpret, și a oferit publicului un mini recital cu piese proprii, dar și ale altor artiști.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.