• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 26 Mai , 2015

STOP „terorismului” intim. START - O viață de calitate în siguranță

 

Tema violenţei domestice trebuie să facă parte din agenda publică a tuturor politicienilor din România şi din Uniunea Europeană. Din păcate, ne este frică să abordăm subiecte sensibile precum violenţa în familie, egalitatea de şanse sau egalitatea de gen în spaţiul public şi politic. Este mult mai simplu să discutăm despre economie, despre investiţii publice şi despre măsuri sociale în mod general. Cum rămâne cu investiţia în oameni? În cele din urmă, capitalul uman este cel care dă sens politicii, iar investiţiile în oameni trebuie să fie prioritare pentru orice guvern.

 

Ne permitem să neglijăm o categorie vulnerabilă din societatea noastră doar pentru că ne este frică să nu greşim politic, dragi colegi? Eu unul nu o voi face, chiar dacă asta înseamnă să îmi asum anumite riscuri politice. Aşadar, vorbesc acum despre femei, principalele victime ale violenţei domestice, ale abuzurilor emoţionale, fizice, sexuale şi psihice. Deschid şi subiectul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, un subiect tabu încă în România. Lucrurile trebuie să se schimbe, iar România trebuie să facă paşi rapizi spre garantarea accesului echitabil al femeilor pe piaţa muncii în toate domeniile, asigurarea salariului egal şi creşterea nivelului de reprezentare politică a femeilor.

 

Ar fi corect să mă refer la victimele violenţei domestice ca la un grup neutru, însă în România acest grup este alcătuit aproape în totalitate doar din femei şi copii. Violenţa fizică, emoţională şi sexuală asociată cu nevoia de control a agresorilor, a „teroriştilor” intimi, are repercusiuni grave asupra victimelor. Poate pare dur termenul de terorism intim, însă îl folosesc tocmai pentru că încerc să trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte comportamentul repetitiv al agresorilor şi gradul de afectare al victimei, care este ţinută într-un stres continuu, atât emoţional cât şi fizic, ajungându-se la un sentiment de teroare, indus de unul dintre parteneri în relaţia de cuplu. Agresorii creează victimelor un sentiment copleşitor de frică nu doar prin actele propriu-zise de violenţă, ci şi prin restrângerea resurselor personale şi financiare.

Aşadar, victimele, femeile mai exact, din lipsa banilor, a unei stabilităţi financiare şi a încrederii în sine, găsesc cu greu mijloacele necesare pentru a scăpa dintr-o astfel de relaţie. Este obligaţia noastră să le oferim sprijin instituţional şi nu numai, pentru a reuşi să pună punct suferinţei lor şi a copiilor lor. Niciun copil nu merită să îşi vadă mama agresată. Niciun copil şi nicio femeie nu merită să trăiască în frică şi teroare permanentă!

 

Săptămâna aceasta, Departamentul pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi - condus de secretarul de stat băimăreanca Ioana Cazacu, din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, a organizat conferinţa internaţională – „România, o abordare holistică pentru combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice”, ca parte a proiectului „START - O viaţă de calitate în siguranţă”. Proiectul îşi propune dezvoltarea unor măsuri integrate cu abordare sistemică şi naţională de prevenire şi combatere a violenţei domestice şi a traficului de persoane. Se doreşte crearea unui mecanism naţional integrat de prevenire, combatere, intervenţie, monitorizare şi raportare a cazurilor de încălcare a principiilor egalităţii de şanse şi de gen, violenţă domestică, trafic de persoane şi violenţă asupra copilului.

Mecanismul este proiectat pentru a include 3 componente, complementare, însă cu funcţii distincte, respectiv: un sistem informaţional unic al cărui punct central va fi call-centerul ce va prelua apeluri la nivel naţional 24 de ore din 24, 41 de echipe judeţene de intervenţie şi 41 de comisii judeţene de monitorizare a cazurilor înregistrate. Este foarte important faptul că vor fi sprijinite atât autorităţile de la nivel local cu responsabilităţi în acest domeniu, cât şi victimele.

Societatea în ansamblu are de câştigat enorm prin combaterea acestor grave fenomene sociale. Guvernul Ponta dă cu adevărat dovadă că este un guvern eficient ce reuşeşte să obţină nu doar creştere economică, ci şi să adopte măsuri şi politici sociale, investind astfel în oameni.

Personal, voi sprijini derularea proiectului „START- O viaţă de calitate în siguranţă” în Maramureş şi voi participa activ în implementarea acestuia. Primul pas pe care trebuie să îl facem cu toţii, este să creştem gradul de conştientizare a tuturor actorilor sociali, inclusiv a comunităţii din care facem parte, cu privire la importanţa combaterii violenţei domestice şi a respectării principiilor egalităţii de şanse. Vă rog pe această cale, spuneţi tuturor că toţi suntem egali în drepturi indiferent de sex şi că împreună putem combate violenţa în familie!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.