• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 7 Mai , 2018

„STELELE ȘTIINȚEI DIN ROMÂNIA” (BASARABIA ȘI MOLDOVA)

După o selecție a 25 de elevi din clasele V-VIII, pe baza unui test grilă și a unei prezentări PPT referitoare la oameni de știință români din ultima sută de ani, în data de 25 aprilie au pornit la drum, însoțiți de doamnele profesoare: Morar Liana (organizator), Dărăban Ileana, Farcaș Cristina, doamna director Tomșa Magdalena și d-na. Pop Gabriela către frumoasele plaiuri moldave. Traseul propus de către catedra de Matematică și Științe ale naturii a Școlii profesionale Dumbrăvița a avut o lungime de circa 1200km, care au fost străbătuți în trei zile (25-27.04.2018).

Astfel, în prima zi, 25 aprilie, cei 30 de excursioniști au pornit-o spre Dej, Bistrița, iar de acolo au urcat la 1120m - Pasul Tihuța, unde se află renumitul Castel a lui Dracula. Ieșind din Județul Bistrița-Năsăud ne-am îndreptat spre Vatra Dornei, o veche stațiune mon­tană, de odihnă, din Țara Dornelor, unde vegetația subalpină se întrepă­trunde cu cea alpină. De aici ne-am îndreptat spre Câmpulung Moldo­venesc de unde, pe un drum în pantă, plin de curbe, am ajuns la mănăstirea Moldovița, una din cele cinci mănăstiri bucovinene ce au ca specific pereții exteriori pictați. După un popas de reculegere și admirație ne-am îndreptat spre Voroneț cu renumitul albastru (carbonat bazic de cupru). Spre seară am ajuns în vechea cetate de scaun a Moldovei-Suceava.
A doua zi am urcat la Cetatea Sucevei, cetatea de scaun a lui Ștefan cel Mare, care ne-a oferit multe informații despre istorie și viața din secolul al XV-lea: haine, arme, mod de apărare, arbori genealogici. Părăsind Suceava și Bucovina ne-am îndreptat spre județul Iași, cu un prim popas la Ruginoasa, palatul lui Al. I. Cuza și locul unde s-a născut C. I. Brătianu. Ne-am continuat călătoria spre cel mai frumos oraș al Moldovei (mica Romă - orașul celor șapte coline), Iași, având lanurile galbene de rapiță de o parte a drumului și de cealaltă. Din păcate, orarul de vi­zitare a Palatului Culturii se încheiase, astfel că i-am admirat măreția doar din afară. Biserica „Trei ierarhi” cu stilul ei unic, cu ornamentele și brâiele împle­tite ne-a încântat, pentru ca, în final, la Mitropolia Iașului și Moldovei să ne închinăm la moaștele Sfintei Paras­cheva. Am părăsit Iașul spre seară, îndreptându-ne spre ultima cazare, Tg. Neamț - Oglinzi.
A treia zi, din nou la munte, am urcat pieptiș spre Cetatea Neamțului ce are la poale panorama Târgului Neamț cu „Ozana cea frumoasă” în care se scălda Nică a Petrii. Coborând, ne-am îndreptat spre Humulești, unde ghidul cu vorba dulce moldovenească ne-a povestit isprăvile lui Nică (Ion Creangă). Apoi am luat-o spre Agapia, singura mănăstire pictată de marele pictor Nicolae Grigorescu. Copiii au mulțumit măicuței-ghide pentru expli­cațiile primite într-un mod inedit: au cântat „Hristos a înviat”, iar aceasta a fost impresionată de vocile și de credința lor. Ultimul obiectiv a fost mănăstirea Văratec, unde am avut prilejul să vizităm și Casa memorială a scrii­torului și poetului Al. Vlahuță. De fapt, este casa de vară, unde se odihnea scrii­torul și avea atelierul de creație împreună cu prietenii: I. L. Caragiale, Barbu Șt. Delavrancea ș.a.
După ce am admirat o parte din frumusețile Moldovei și Bucovinei, trecând pe lângă Ceahlău și Durău
ne-am îndreptat spre Borsec, stațiune din județul Harghita, apoi Reghin (Mureș) - orașul viorilor/instrumentelor muzicale și a rachetelor de tenis, ca să ajungem la Dej și în final acasă.
Aceste trei zile pline de informații, din multe domenii: geografie, cultură, istorie, artă și științe, nu ar fi fost posibile pentru unii elevi dacă nu ar fi fost sponsorizate de Universal Alloy Corpo­ration (UAC). Mulțumim!

Profesor Liana Morar
 

 

PĂRERILE ELEVILOR

 

„Am avut parte de o excursie cu adevărat frumoasă. Am vizitat multe mănăstiri şi câteva case memoriale, cu alte cuvinte frumuseţile Moldovei şi ale Bucovinei. Am fost însoţiţi de către doamnele profesoare din catedra de  ştiinţe şi de doamna director! Mă bucur mult că am avut parte de această experienţă, ultima din şcoala generală!”
Maria Canta - cls. a VIII-a


„A fost o excursie superbă, în care m-am reîntâlnit cu prietenii de la Rus. Deși drumul a fost lung și destul de obositor, a fost frumos. Locurile pe care le-am vizitat au fost deosebit de frumoase.”
Vari Ioana, cls. a VII-a


„Excursia a fost foarte interactivă... în această excursie s-au legat prietenii, iar relaţia dintre sufletul meu şi religie s-a sudat mai tare ca înainte. Am văzut cât de frumos este să îţi faci o ,,familie” care să te îngrijească într-un mediu atât de mirific... peisajele pe care le-am văzut m-au lăsat fără aer, asemenea lucruri nu vedem zilnic şi asta e ce le face de mii de ori mai spectaculoase... sper ca data viitoare să fie acelaşi spirit de familie şi prietenie în jurul meu.”
Anette Cadar - cls. a VI-a


 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.