• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 22 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Martie , 2004
* ”Irealii” GAZETEI au pierdut un meci din care au castigat
Generatia Mateianu Si fotbalul spectacol

* Ping pong-eala

* APOSTROF

* FC Baia Mare, in distributia “filmului”
Misiune imposibila II

* “Cosma spune povesti pescaresti”

* Sport pe scurt

* ”Irealii” GAZETEI au pierdut un meci din care au castigat
Generatia Mateianu Si fotbalul spectacol

Pana la antologicul meci din 27 februarie 2004, am fost invincibili. Singura noastra consolare este aceea ca am pierdut in fata celei mai valoroase echipe pe care a avut-o vreodata Maramuresul. Sau, poate, ar mai fi o consolare: am avut echipament frumos, achizitionat de Dan Ginguta tocmai de la Cluj (din banii ”sefului” Dan Parcalab). Am jucat in alb-negru, ca si ”U Cluj” din vremea in care Viorel Mateianu era jucatorul Universitatii.

Initial, am gandit acest meci ca pe unul desfasurat intre noi (GAZETA de Maramures) si marii fotbalisti ai Baii Mari care au dat piept cu Real Madrid. Cu sprijinul nemijlocit al unor oameni care stiu mai multe despre fotbal, ne-am dat seama ca, din marea echipa a FC-ului din vremea respectiva, nu faceau parte cativa jucatori reprezentativi pentru generatia Mateianu. Am corectat din mers greseala si, finalmente, am jucat cu echipa de aur a FC-ului din vremea lui Viorel Mateianu si Paul Popescu.

Filmul meciului

Partida a inceput intr-o ”usoara” nota de dominare a oaspetilor, care au abordat meciul – cu toate ca nu trebuia – cu maxima seriozitate. La indicatiile ”irealului” antrenor pe care l-am avut, noi am inceput meciul intr-o formula 1-5-1, care ar fi trebuit sa se transforme, in functie de faza de joc, intr-un elastic 1-1-5 sau 1-6 (respectiv unde-i mingea-i si gramada), cu schimbari de directie imprevizibile, in conditiile in care mingea s-ar fi plimbat pe trasee prestabilite, cu fundasi-inaintasi, mijlocasi de rezerva si marcatori de buzunar (ne amuzam si noi!). Am incercat sa-i batem cu armele lor, dandu-le ”momeala mica”, adica mingea. La 3-0 pentru ei, am realizat ca tactica asta nu-i buna. Am revendicat ”obiectul muncii”, cu care nu prea ne intalneam. Nici macar ”haita” in care am incercat sa ne organizam nu a prea functionat. Eram, vorba lui Cipri Dorobantu, ca niste caini care nici nu latra, nici nu musca, numa’ sa consuma, asa, in ei…

Golul de aur si pauza de apa

Faza electrizanta in minutul ”nu-mai-stie-nimeni-care”: mingea circula pe traseul Feher-Szepi-Balan-Sabou-Szepi-Condruc-Dinu Moldovan-Sabou-Terhes-Rozsnyai-Deac-Ignat-Tulba-Frank-Iles-Condruc-Terhes-Balan-Muresan-Deac-Ignat-Feher-Balan. Pe urma, le-am pierdut sirul… In fine, mingea intra in posesia noastra. Careva de la noi incearca, in disperare de cauza, sa degajeze mingea care nu-l asculta sau nu intelege ce trebuie sa faca. Balonul ajunge la altu’ de la noi. In sfarsit! Se naste o problema: ce trebuie sa faca omul cu balonul? Noroc cu Marin Sabou, care-i arata pe unde s-o ia. Cu largul concurs al lui Feher reusim sa introducem mingea in plasa. GOOOOOL!!!! Tribunele sunt in delir! Cativa ”necunoscatori” in ale fotbalului zambesc amuzati. Ei cred ca golul a fost un cadou din partea fotbalistilor pentru gazetari. Rautati gratuite… De fapt, am sutat foarte bine intr-un moment in care generosul portar Feher s-a facut ca nu e concentrat la tensiunea partidei. Tulba uita ca e un meci amical si ne mai da un gol. Arbitrul isi aduce aminte ca are fluier si sufla in el. Final de repriza. Respiram totusi usurati: nu-i decat 4-1. Peste cateva minute a reinceput spectacolul in care EI au fost protagonistii si NOI am reprezentat o parte a decorului pe fundalul caruia se desfasura actiunea.

Repriza a II-a

A doua repriza am pierdut-o cu 2-1, ceea ce se cheama ca a fost o repriza echilibrata. A fost, cu siguranta, singurul meci din istoria fotbalului in care nu s-a fluierat nici un fault. Noi nu ne-am permis si ei ne-au ferit. O data in plus, marii oameni de fotbal care au fost si raman cei care ne-au invins au demonstrat ca, dincolo de talentul inegalabil, raman oameni de caracter. Cu siguranta, va avea loc un meci retur. Toti cei cu care am vorbit dupa meci au apreciat initiativa GAZETEI si, oarecum amuzati de lipsa noastra de talent fotbalistic, au acceptat cererea noastra de revansa, apreciind ca niciodata, nici o publicatie nu s-a gandit sa organizeze un astfel de eveniment in onoarea lor. Poate si de aceea noi suntem cei mai buni pe terenul presei. Asa cum ei au fost cei mai buni pe terenul de joc. Despre scorul final, ce sa mai vorbim? Cineva spunea ca nu are importanta. Asa e.

Declaratiile de dupa…

”Pentru mine a fost incredibila evolutia echipei GAZETEI, in conditiile in care baietii n-au mai jucat niciodata impreuna. Mult peste asteptari. Ideea organizarii meciului a fost geniala! Nu stiu peste cat timp se va repeta un asemenea meci, care sa invie amintirea unei echipe fantastice cum a fost FC Baia Mare in vremea lui Viorel Mateianu si Paul Popescu. Vazandu-i pe marii jucatori de odinioara, mi-am adus aminte de jocul lor inegalabil. Lucrurile astea nu se pot uita.” – Ioan Bregariu, antrenorul Irealei GAZETE de Maramures ”Neasteptat de buna replica din partea unor amatori, care ne-au facut sa ne intrebuintam serios pentru obtinerea victoriei. Am apreciat spiritul colectiv de lupta, daruirea si fair-play-ul adversarilor. Meciul-eveniment a fost o reusita din toate punctele de vedere. Ideea GAZETEI de a readuce in actualitate jucatorii care au reprezentat ceva pentru Baia Mare mi se pare generoasa si un stimul pentru actuala generatie de fotbalisti, carora le dorim sa obtina performante cel putin egale cu cele realizate de noi.” – Marin Sabou, capitanul echipei baimarene in dubla mansa cu Real Madrid ”A fost un eveniment in care n-a contat rezultatul. Ideea organizarii unui astfel de meci a fost foarte, foarte buna. De cand se organizeaza intalnirea anuala a generatiei Mateianu, este pentru prima data cand are loc un astfel de meci. Este o initiativa bine venita din partea GAZETEI si speram ca va intra in traditie acest spectacol. Sincer sa fiu, n-am mai vazut asa ceva.” – Zoltan Toth, secretarul Scolii de fotbal FC ”Viorel Mateianu” ”A fost un prilej foarte bun sa ne intalnim. M-am bucurat ca am fost din nou impreuna. Regret absenta de la meci a lui Radu Pamfil. Tin sa-l felicit pe Dan Parcalab si echipa GAZETEI, singurii care s-au gandit la organizarea unui astfel de meci. Despre meci, nu ar fi multe de spus. A fost o partida placuta pentru ambele echipe. Sper sa nu fie ultima intalnire cu de la GAZETA” – Gyuri Tulba, principalul marcator al FC-ului ”Intrucat am aflat rezultatul intr-o Romanie inversa, adica in Bacaul lui Sechelariu, felicit echipa mea, a GAZETEI, pentru ca a castigat cu 6-2. Voi continua sa subventionez aceasta minunata echipa si nici nu vreau sa ma gandesc cu cat i-am fi batut daca as fi jucat pe postul meu obisnuit, acela de varf-inaintas-bancar” – Dan Parcalab, capitan nejucator al GAZETEI, marele absent.

Flori pentru doamna Mateianu

Marea noastra bucurie n-ar fi fost completa daca doamna Michaela Mateianu n-ar fi fost prezenta la marele meci. Florile pe care i le-am oferit inainte de meci au fost nu doar un gest elegant datorat unei mari doamne, ci si un omagiu pe care l-am adus ”minunii blonde” si incredibilei echipe pe care a creat-o sub Dealul Florilor. Vizibil emotionata, doamna Mateianu a dat lovitura de incepere a meciului. In timpul ”reprizei a treia”, amuzata, declara: ”Am fost atat de emotionata, incat, in loc sa pasez spre un jucator, am trimis mingea spre arbitru.” Cu stil, eleganta si simplitate, doamna Mateianu a reinviat o poveste care, pentru multi baimareni, nu va avea sfarsit. Noua, celor de la GAZETA de Maramures ne-a multumit, pentru ideea organizarii meciului. Noi ii multumim pentru ca ne-a acceptat invitatia, onorandu-ne cu prezenta. Promitem sa reeditam meciul-spectacol si o asteptam din nou. Cu flori…

Motivele pentru care am pierdut

Arbitrul nu ne-a acordat nici macar o lovitura de pedeapsa (nu are importanta ca nu avea de ce, noi aveam nevoie!) l Ne-a lipsit omogenitatea, pentru ca n-am mai jucat niciodata impreuna. S-au mai vazut echipe mari, formate din valori individuale, care sa piarda meciuri, in pofida faptului ca talentul nu le lipseste l Antrenorul nostru, Ioan Bregariu, ne-a spus inainte de meci: ”Baieti, am incredere in voi. Intrati hotarati pe teren si dati-le doua goluri!” Trebuia sa ne spuna sa le dam 7... Noi am respectat indicatiile antrenorului l Noi am fost mai putini. La propriu si la figurat l Ei sunt mai grei (si la propriu si la figurat) l Adversarii nostri nu ne-au prea dat mingea, dintr-un egoism pe care nu l-am prea inteles, motiv pentru care nu ne-am putut face jocul l Ne-a lipsit pregatirea de iarna, primavara, vara si toamna l Repriza a doua a fost mai scurta. Meciul s-a incheiat in momentul in care noi eram ”pe val” l Ei stiu fotbal!

Ioan Botis



* Ping pong-eala

In Maramures, sportul cu mingea de celuloid a devenit amintire. Putini sunt cei care isi mai aduc aminte de anii de glorie ai echipei Faimarului, atunci cand Baia Mare era considerata o forta in Romania.

Tenisul de masa a fost un sport iubit si practicat in scoli si intreprinderi din Maramures. In anul 1960, functionau 16 echipe de baieti: Constructorul, Vointa, Minaur, Minerul, Cooperatorul, Otelul etc. In 1970, la Sighetu Marmatiei functiona un club puternic (baieti si fete) sub indrumarea antrenoarei Elena Cozac. Lotul national de juniori al Romaniei efectua in Sighet antrenamentele si cantonamentele, in perspectiva participarii la competitiile internationale.

Gloria judetului

Cea mai reprezentativa echipa de tenis din Maramures a fost Faimar Baia Mare. In 1982, Faimar (Liana Urzica, Mariana Mihut, Nela Stoinea) a promovat in divizia A si a obtinut medalia de bronz. Antrenorul Zoltan Hoffman isi aminteste ca totul se facea din placere, recompensele fiind minime. "Faimar era printre cele mai puternice sectii din tara. Fetele se pregateau cu multa placere. Recompensele erau ca in comunism, o facultate sau o scoala tehnica, si uneori cate 300-400 lei”, spune Hoffman. In 1996, echipa se desfiinteaza din cauza greutatilor financiare in care se afla societatea Faimar. In prezent, Urzica este in Italia, Stoinea in Australia iar Mihut, antrenoare la CSS Elcond Zalau. In Baia Mare mai functioneaza doar o sectie de juniori, la LPS CSS Baia Mare. Antrenorul Hoffman este de parere ca este foarte greu sa se faca performanta in conditiile actuale, deoarece juniorii nu au sala de antrenament si nici o pregatire adecvata. Se intentioneaza demararea unor competitii de old-boys, la care sa fie invitati fosti campioni nationali si internationali.

Unde-s mesele de tenis?

La putin timp dupa 1990 s-a intrat intr-o acuta criza a meselor de tenis. Acestea au ajuns obiecte rare, asemenea celor de muzeu. Sala Sporturilor beneficia de 7 mese de tenis, care puteau fi inchiriate cu ora de catre amatorii acestui sport. "Mesele erau foarte vechi, in stare de degradare avansata. Am fost nevoiti sa le casam. Erau din melacard, unele cu o vechime de peste 20 de ani, se decojeau, nu mai puteau fi folosite”, spune administratorul Salii Sporturilor, Vasile Soporan. Desfiintarea echipei Faimar a dus si la disparitia meselor care au fost "repartizate” la diferite oficialitati. In scoli, mesele de tenis sunt aproape inexistente din cauza faptului ca au un pret destul de ridicat (aproximativ 4-5 milioane de lei). Amatorii acestui sport sunt nevoiti sa apeleze la serviciile oferite de unele cluburi private, care inchiriaza mese cu 50-60.000 lei ora.

O ISTORIE PIERDUTA

Echipa masculina Dinamo Sasar, infiintata in 1959, este prima echipa de tenis de masa din Maramures l Intre anii 1960-1970 se organizau Campionatul Orasenesc si cel Judetean, cu participarea a 16 echipe de baieti l Primii "pionieri” ai tenisului baimarean: Zoltan Hoffman, Iosif Ferencz, Ioan Mora, Stefan Mazur l In 1970, la Sighetu Marmatiei se infiintau doua echipe mixte, antrenate de Elena Cozac l In 1981, se infiinta sectia de tenis de masa feminin de la Faimar Baia Mare l Ianuarie 1982: Faimar promoveaza in Divizia A l Martie 1982: Faimar reuseste calificarea in prima grupa valorica, la finalul campionatului clasandu-se pe locul 3 l Faimar retrogradeaza in 1988, in Divizia B l 1991: Faimar fuzioneaza cu CSS 2 Baia Mare l 1996: Faimar se desfiinteaza din cauza problemelor financiare l Incepand cu anul 2000, in Baia Mare functioneaza o sectie de tenis de masa la LPS CSS, antrenoare Simona Ardelean.

Zoltan Hoffman: "Nu mai exista interes”

Zoltan Hoffman este unul dintre cei mai titrati antrenori din Maramures. S-a nascut in 1944 si a practicat tenisul de masa incepand din 1959, la echipa Dinamo Sasar. A fost de 16 ori campion judetean si castigator de zona in 1971. A antrenat echipa feminina Faimar, care a reusit promovarea in Divizia A. Hoffman este de parere ca tenisul de masa din Baia Mare a intrat in anonimat datorita lipsei de interes a factorilor de decizie. "Inspectoratul Scolar nu este interesat pentru promovarea acestui sport. In anul 2000 au fost indepartati niste antrenori de la conducerea echipei de juniori de la CSS 2 si de atunci s-a stricat totul. Motivul a fost ca in cadrul cluburilor sportive scolare vor lucra doar profesori cu diploma de facultate. Dar degeaba ai diploma, daca nu ai practicat sportul de performanta”, spune Hoffman. Antrenorul baimarean crede ca pentru pentru revigorarea acestui sport este nevoie un centru puternic de selectie, cel putin 4 mese de tenis, precum si de parteneri de antrenament valorosi. "Tenisul de masa este un sport care are multe subtilitati. Daca faci totul la repezeala, lucrezi degeaba”, a declarat Hoffman.

"Dupa 1990, nici educatie fizica nu se face in scoli, ce sa mai spunem de tenis de masa? Nu este interes. Acest sport a avut mare cautare la baimareni, mai ales in intreprinderi. Am ramas doar cu amintirile.” – Zoltan Hoffman, antrenor "Este pacat ca acest sport a intrat in anonimat. Multi copii nici nu stiu de existenta lui. Nu mai sunt mese de tenis unde sa poti practica acest sport.” – Andrei Borsi, antrenor "Pacat de tenisul de masa baimarean, care a avut multe talente. Dupa 1990, nu ne-am mai putut antrena nicaieri. Au disparut mesele, robotii de tenis, tot. Mai putem face miscare doar prin bunavointa unor sponsori care au cumparat mese de tenis.” – Vasile Magureanu, ex-jucator de tenis de masa

Ioan Petrusan



* APOSTROF

La Mondialele de anul trecut din Thailanda, Romania s-a prezentat cu boxeri obositi de drumul lung cu un avion luat din mers. La Europenele din 2004, din Croatia (tara aflata la o aruncatura de bat), pungile cu bani, relaxate de costul redus al deplasarii, au fost largi, lasand sa scape un iz de bancnote verzi, ca stimulent pentru performante. Orasul gazda, cu nume de rezonanta, identic cu neaosul cuvant romanesc (inexistent in DEX) care desemneaza un organ tipic masculin, nu a fost insa "ospitalier” cu boxerii romani, nereusind vreunul sa urce pe podiumul de premiere. Ca tot suntem in plin razboi al manelelor, tambalul va porni din nou aria calomniei. Antrenori, oficiali, preparatori si medici vor fi criticati in corpore. Pugilistii romani vor interpreta rolul de simpli spectatori, bucurosi ca nu vor fi nevoiti sa-si asculte prietenii laudandu-i cu: "Uite campionul de la P...a (numele orasului-gazda al “europenelor croate”, n.r.)”.

Ioan Petrusan



* FC Baia Mare, in distributia “filmului”
Misiune imposibila II

Sambata, 13 martie, se da startul in returul diviziei B. FC Baia Mare porneste dintr-o situatie ingrata (penultimul loc si doar 8 puncte. Pentru a se salva de la retrogradare, baimarenii nu au voie sa mai faca pasi gresiti pe teren propriu, iar din deplasare trebuie sa aduca puncte care sa-i apropie de obiectivul stabilit.

"Remanierile” din lotul baimarean, efectuate in vara anului trecut, nu au fost de bun augur. Juniorii transferati nu au reusit sa faca fata rigorilor Diviziei B. FC Baia Mare a ajuns in situatia de candidata sigura la retrogradare.

Campania de transferari

Pentru retur, conducerea clubului a stabilit ca obiectiv salvarea de la retrogradare. Lotul a suferit modificari si ramane de vazut daca a fost o campanie buna de transferari. Au plecat Peres (Gloria Bistrita, transfer contestat de conducere) si Ivan (Young Boys Berna). Lista achizitiilor nu este prea lunga. Au fost promovati de la FC II, Lovasz, Fagi, Bichiri si Han. De la International Pitesti a fost adus atacantul Vlasceanu, iar Nistreanu va fi legitimat ca jucator amator (situatia acestuia fiind una deosebita). Se mai asteapta primirea Cartii Verzi din Ungaria, care sa-i permita lui Piroska sa evolueze pentru baimareni. "Am incheiat, de mai bine de doua saptamani toate acordurile cu cei de la Miskolcs, dar Cartea verde intarzie sa soseasca. Se pare ca si in Ungaria lucrurile merg greoi, ca si la noi”, spune Alexandru Jecan, vicepresedintele baimarenilor. Popescu si Militaru au fost convocati la Lotul national Under 19 al Romaniei si vor absenta toata luna martie. Jecan a recunoscut ca starea gazonului este "sub orice critica”, desi baimarenii vor juca in prima etapa acasa, cu Corvinul Hunedoara.

Banii - eterna poveste

Pentru redresarea financiara, conducerea a solicitat sprijin de la autoritati. "De la Consiliul Local nu am primit nici un ban din bugetul pe 2004. Ni s-a spus ca suntem club privat. Dar celelalte cluburi, cum sunt? Ne-am creat o societate pe actiuni, la recomandarea FRF, si am ramas surprinsi de decizia Consiliului Local”, a declarat Jecan. Consiliul Judetean a alocat pentru FC Baia Mare suma de 450 de milioane de lei.

"Sunt convins ca ne vom indeplini obiectivul propus, de mentinere in divizia B. Echipa are alta fata si acest lucru se va vedea in retur.” – Mircea Petescu, manager general FC Baia Mare "Suntem o sulita in coasta multora, dar ne vedem de treaba. Ramanem cu comentariile si mergem inainte.” – Alexandru Jecan, vicepresedinte FC Baia Mare

Ioan Petrusan



* “Cosma spune povesti pescaresti”

"Alexandru Cosma a spus ca Selmont n-ar fi solicitat bani pentru 2004 si de aceea Consiliul Judetean nu a alocat nici o suma. Sunt baliverne. Cererea a fost depusa la inceputul lunii ianuarie.” – Daniel Kotecz, director sportiv HC Selmont.

In 2004, Consiliul Judetean Maramures (CJ) a alocat pentru sport putin peste 2 miliarde de lei. Repartizarea banilor pe asociatii si cluburi sportive a lasat, ca-n fiecare an, loc de discutii si contestatii. Din cele 2 miliarde de lei, 600 de milioane au revenit echipei de rugby CSM Stiinta "U” Remin, 500 de milioane handbalistilor de la HC Minaur, iar 450 de milioane au fost repartizate pentru FC Baia Mare. HC Selmont nu a primit nici un ban, spre surprinderea oficialilor echipei. "Sunt povesti pescaresti, spuse de cei de la Consiliul Judetean. Trebuiau sa ne spuna ca nu vor sa ne dea bani si cu asta gata. Nu ne ramane decat sa le multumim pentru banii pe care i-am primit anul trecut si sa fim foarte ca anul acesta nu luam nici un ban”, spune Kotecz. Alexandru Cosma, presedintele CJ Maramures, sustine ca nu s-a facut nici o solicitare din partea HC Selmont pentru sprijin financiar. "Sunteti tendentios, v-a pus Maris (patronul Selmont, n. red.) sa spuneti prostii. Nu avem nici o solicitare din partea lor”, declara Cosma. Presedintele CJ ne-a lansat invitatia de a merge la biserica pentru a-si sustine dreptatea, iar noi sa infirmam sau nu faptul ca am fi tendentiosi.

Ioan Petrusan



* Sport pe scurt

Emil Szolomajer, fostul portar al echipei FC Baia Mare, a semnat pentru divizionara B3 CSM Resita l Handbalistul Leonard Bibirig (HC Minaur) va fi indisponibil aproximativ doua luni, din cauza unei fracturi la degetul mare al mainii drepte l HC Minaur si CSS 2 Baia Mare s-au calificat pentru turneul semifinal al Campionatului National de juniori I (baimarenii fac parte din seria a III-a, alaturi de CSS 3 Steaua si GSI Ploiesti) l Arbitrul Cristian Balaj a prezentat noul echipament cu care vor oficia arbitrii romani in Divizia A la fotbal l La Campionatele Natioale de taekwon-do juniori, sportivii de la AS GI DO Baia Mare au obtinut 30 de medalii.

Ioan Petrusan

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.