Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
* De la Minaur, handbalistele din Baia Mare au mostenit “Diamantul de Maramures”
Decaderea si marirea Imperiului Selmont
* Succese si esecuri ale fotbalistilor ex-maramureseni
Legiunea ”straina”
* Furate de arbitrii
* De la Minaur, handbalistele din Baia Mare au mostenit “Diamantul de Maramures”
Decaderea si marirea Imperiului Selmont
Evenimentul sportiv nr. 1, al anului 2003, in Maramures a fost si va ramine fara indoiala, finala Cupei Challenge la handbal feminin, dintre HC Selmont Baia Mare si Borussia Dortmund. HC Selmont a reusit sa readuca in Baia Mare atmosfera specifica unei finale de cupa europeana. Spectatorii baimareni au mai trait de doua ori astfel de evenimente, in compania handbalistilor de la Minaur Baia Mare, care in 1986 si 1988 au castigat Cupa EHF. Desi nu a reusit sa-si adjudece trofeul pus in joc, HC Selmont a adus multa bucurie in inimile suporterilor care pret de cateva ore au uitat de grijile cotidiene si s-au bucurat de un spectacol de calitate, in care handbalul a fost ridicat la rang de inalta clasa. A fost o frumoasa poveste a handbalului baimarean in care principalele personaje au fost handbalistele, antrenorii, conducatorii de la HC Selmont si, nu in ultimul rand, acest superb public baimarean, care este unic prin felul in care isi sustine favoritii. GAZETA va prezinta inceputul unei povesti frumoase.
In editia 2002-2003 a cupelor europene la handbal feminin, Romania a fost reprezentata de 6 echipe: Oltchim Rm. Valcea (Liga Campionilor), Silcotub Zalau (Cupa Cupelor), Rapid CFR Bucuresti (Cupa EHF), “U” Remin Deva, “U” URSUS Cluj Napoca si HC Selmont Baia Mare (Challenge Cup). In opinia specialistilor, echipa baimareana a abordat editia din acest an a Challenge Cup din postura de victima sigura. La startul competitiei s-au aliniat formatii de top, cu experienta in meciurile din cupele europene, cum ar fi: “U” Remin (detinatoarea trofeului), HC Dnepryanska Khersan (Ucraina), Pirin Blagoevgravad (Bulgaria), Skuru IK (Suedia), Trier (Germania) si multe altele. Echipa baimareana a inlaturat orice bariera catre valoare, si printr-o daruire de invidiat a devenit performera handbalului feminin romanesc. Selmont Baia Mare este singura care a reprezentat Romania, in acest an, intr-o finala de cupa europeana.
Prima echipa de handbal feminin din Baia Mare a purtat denumirea de Constructorul si a debutat in competitiile judetene in anul 1960. Antrenor a fost regretatul Gheorghe Dichisan. Primul succes notabil din palmaresul acestei formatii a fost promovarea in Divizia B, la sfarsitul editiei 1966-1967. Dupa 8 ani in divizia secunda, Constructorul a reusit sa paseasca in elita handbalului romanesc (1974-1975) dar s-a clasat pe penultimul loc si a retrogradat. Meciurile se disputau in aer liber pe terenurile de la Vointa (din vecinatatea Teatrului Dramatic), TCM si de la vechea sala a sporturilor. Cu toate acestea, fie ca era ploaie sau soare, spectatorii erau prezenti in numar mare la meciuri.
“Lansatorul” Pilica
In sezonul 1977-1978, Constantin Pilica Popescu (primul antrenor emerit din handbalul romanesc, triplu campion mondial cu nationala feminina) este numit antrenorul echipei. Constructorul reuseste promovarea in Divizia A si joaca prima finala a Cupei Romaniei, fiind invinsa in ultimul act de Universitatea Timisoara. Palmaresul echipei baimarene se imbogateste in scurt timp. Constructorul devine vicecampioana nationala in editia 1978-1979, iar la finalul sezonului urmator ocupa locul 3 in campionat si locul 3 in Cupa Romaniei. “Am venit in Baia Mare dupa ce handbalul era deja foarte bine cunoscut de localnici. Inaintea mea a poposit Lascar Pana, care a promovat handbalul in acea parte a tarii. Baimarenii sunt oameni minunati. Parca au fost facuti special pentru sport. De fiecare data am revenit aici cu placere. Am urmarit intotdeauna, pas cu pas, evolutia handbalului din Baia Mare”, s-a destainuit maestrul, aflat acum la o varsta onorabila, 78 de ani. De-a lungul anilor, pe banca tehnica a echipei baimarene s-au perindat antrenori cu vechi state de serviciu in handbalul romanesc: Ioan Baban (campion mondial cu nationala de tineret in anul 1995), Gheorghe Sbora (locul 4 cu echipa nationala la Campionatul Mondial din 1993), Ion Gherhard, Gheorghe Sbora, Sorin Radulescu, Constantin Nica, Gavril Muresan, Nicolae Tegzes, Petre Avramescu, Gheorghe Covaciu, Constantin Pantaru, Viorel Haiduc, Nicolae Nesovici si Ioan Marta.
Vantul remanierii
Dupa 1990 echipa baimareana si-a schimbat denumirea (si propietarii) de mai multe ori. Intre 1993-1996 s-a numit Suiorul Constructii, apoi Suiorul Agecom (intre 1996-1998), Agecom (1998-1999) si ERA (1999-2001), iar din data de 11 iulie 2001 poarta denumirea HC Selmont Baia Mare. Timp de patru ani, intre 1993 si 1997, echipa baimareana a fost “abonata” la locul 5 in prima divizie a Campionatului National, ratand de 4 ori consecutiv prezenta in cupele europene. Anul 2001 a fost cel mai dificil din istoria handbalului feminin baimarean. Echipa a fost la un pas de a se desfiinta, dupa ce sponsorul principal, ERA Project, si-a retras total sustinerea financiara in plin campionat. Cei care au intins o mana de ajutor au fost chiar reprezentantii mass-media din Maramures, prin Asociatia Pro-Sport. Echipa baimareana a izbutit un retur foarte bun si sub conducerea antrenorilor Ion Gherhard si Nicolae Nesovici s-a salvat de la retrogradare. Problemele echipei s-au agravat dupa terminarea campionatului 2001-2002. Contul bancar a ajuns la zero, antrenorii si sponsorii au parasit corabia, iar o serie de jucatoare si-au manifestat dorinta de a parasi formatia.
Nasterea
A aparut insa mana salvatoare a patronului firmei Selmont, Marcel Maris, care a preluat destinele echipei. In scurt timp, HC Selmont si-a adus un antrenor tanar si dornic de performanta, Gheorghe Covaciu, si s-a facut o spectaculoasa campanie de achizitii. Rezultatele nu au incetat sa apara, HC Selmont devenind una dintre surprizele campionatului, prin victorii in fata unor forte in handbalul autohton (Oltchim Rm. Valcea, Otelul Galati, Silcotub Zalau sau Rapid CFR Bucuresti). “Desi am jucat pe terenuri neutre, fara sprijinul propriilor suporteri, am facut partide in care am dovedit ca suntem mai buni decat adversarii”, isi aminteste antrenorul Gheorghe Covaciu. Apoi, Gica Covaciu a preluat “fraiele” echipei Rapid CFR Bucuresti cu care a castigat titlul national in acest an. La finalul acestei editii de campionat, HC Selmont a terminat pe locul 5, care i-a asigurat participarea in competitia europeana a Challenge Cup.
Debutul in cupele europene
Prima participare in cupele europene a echipei baimarene a avut loc in editia 1996-1997, cand Suiorul Agecom a evoluat in Cupa Cupelor. Presedinte era Luca Stefanoiu, pe atunci directorul Minei Suior, iar antrenori Gheorghe Sbora si Sorin Radulescu. Suiorul a trecut fara emotii de primele doua tururi, eliminand pe Kutaisi, din Georgia, (51-10 si 45-8) si pe Sparta Helsinki, din Finlanda, (36-19 si 36-29) dar a fost eliminata in faza sferturilor de finala de VfB Leipzig, din Germania, (26-19 si 16-26). Dupa o absenta de 6 ani din cupele europene, HC Selmont revine cu o performanta care nu lasa loc de comentarii. Calificarea in finala Challenge Cup nu este la indemana oricui. A reusit, insa, HC Selmont Baia Mare, echipa care este revelatia anului sportiv in Romania.
Destainuiri
Majoritatea componentelor au debutat intr-o cupa europeana. Dupa partida de la Baia Mare, lacrimile au curs din belsug pe fetele jucatoarelor si cu greu am putut discuta ce ele. Dupa ce emotiile au trecut, si-au spus impresiile despre finala. “Toata echipa a muncit enorm. A fost greu, dar frumos. Am jucat pentru Baia Mare si pentru Romania,” a marturisit Liliana Pop. “Dupa finala am plans mult. Judecand la rece, nu trebuie sa ne para rau. Performanta este remarcabila. Selmont este singura echipa din tara, care anul acesta a acces intr-o finala de cupa europeana. Multumesc publicului baimarean, care mi-a fost un coechipier de nadejde”, a spus Claudia Cetateanu. “Aici am gasit o atmosfera extraordinara si tot aici am debutat in cupele europene. Ar fi fost prea frumos ca la debut sa castig”, a declarat Anamaria David. Florina Nicolescu spune ca, in sport, cineva trebuie sa castige si altcineva sa piarda. Considera ca ajungerea in finala a fost o victorie, dovedind ca sunt o valoare in handbalul european. “Este cel mai important succes din cariera mea sportiva. Nu poate decat sa ma bucure. Finala a fost grea, eu si colegele mele am facut totul pentru victorie”, crede Anamaria Ilyes. “Am facut cinste orasului nostru. Consider ca nu am fost cu nimic inferioare adversarelor. Sansa a fost de partea lor. Performanta noastra este si a publicului, care a fost alaturi de noi”, a declarat Magdalena Kengyel, capitanul echipei Selmont. In schimb, Maria Pop regreta ca au ratat un succes extraordinar si nu stie daca va mai avea prilejul sa joace intr-o cupa europeana. Dupa vacanta se va hotara daca va continua sau nu activitatea sportiva. “A fost ca un vis frumos, dar orice vis are un final. In Baia Mare am gasit cea mai buna intelegere si apropiere, in comparatie cu alte echipe la care am mai evoluat” a spus Laura Craciun. “Venind in Baia Mare am avut o sansa deosebita de afirmare. Finala cu Borussia a fost la nivelul Ligii Campionilor. Public ca aici nu am vazut nicaieri in tara, in strainatate sau in tarile in care am avut ocazia sa joc”, a fost de parere Ana Maria Buican. “A fost foarte frumos. Multumesc colegelor, antrenorului Gherhard si tuturor celor care au avut incredere in mine, desi ma aflu la inceput de drum in handbalul de performanta”, a specificat Camelia Balint. Oana Herman a considerat ca a beneficiat de o ocazie rara, ca la numai 20 de ani sa poata evolua intr-o finala de cupa europeana. Ea isi doreste ca in viitor Selmont sa castige o cupa europeana, performanta la care sa-si aduca si ea contributia.
Mentorul Gherhard
Un rol important in obtinerea acestei performante il are antrenorul Ion Gherhard, care cu experienta dobandita de-a lungul anilor a reusit sa puna pe picioare o echipa competitiva, capabila de rezultate frumoase pe scena handbalului european. ”Nea Geri” s-a nascut pe 26 februarie 1942. A antrenat pe Stiinta Bacau, Textila Buhusi, Chimistul Rm. Valcea, Gloria Arad, Textila Zalau, Muresul Tg. Mures, Vointa Rm. Valcea, nationala feminina a Greciei, GEV Veria, Kiklopes Alexandropolis, Elpides Drama (toate din Grecia), Arpechim Pitesti, HC Minaur, Dinamo Brasov, Rulmentul Brasov, ERA Baia Mare, Oltchim Rm. Valcea. A castigat Supercupa Europei (1984) si Cupa IHF (1989) cu Oltchim Rm. Valcea, 4 titluri de campion national (cate unul cu Stiinta Bacau si HC Minaur si doua cu Oltchim) si acum a disputat finala Challenge Cup, cu HC Selmont. Ion Gerhard a reusit sa impuna un stil original jocului echipei baimarene. Dupa finala, Gherhard nu a cautat vinovati. “Este foarte greu sa vorbesti atunci cand pierzi, sa-ti aduni ideile si sa spui unde ai gresit sau unde ai facut lucruri bune. Nu fac vinovat pe nimeni. Ne vom pregati in continuare pentru a ne imbunatati performanta”, a spus Gerhardt. Tehnicianul baimarean crede ca trebuie lucrat mai mult la pregatirea psihica a jucatoarelor. “Trebuie sa lasam la o parte mentalitatea balcanica, in care se spune ca daca am pierdut, nu suntem buni. N-am reusit astazi, vom reusi maine”, este de parere Geri. Fostul antrenor al formatiei, Gheorghe Covaciu, nu a fost uitat de Gherhad care i-a adus multumiri. “Antrenorul Covaciu este un tehnician de valoare care a avut un cuvant greu de spus in construirea echipei. Nu pot decat sa-i multumesc. De asemenea, multumesc publicului baimarean, care a fost mereu alaturi de noi si a castigat o cupa a handbalului romanesc”, a fost de parere antrenorul baimarean.
A venit vacanta
HC Selmont a incheiat sezonul competitional cu o victorie, 27-26 in fata Silcotubului Zalau. Prin aceasta infrangere Silcotub a pierdut locul 3, fapt ce l-a nemultumit crunt pe antrenorul echipei, Gheorghe Tadici, care a avut dupa meci cuvinte nu tocmai frumoase la adresa echipei baimarene. “Vine campionatul urmator. Vorbim atunci”, a spus Tadici. Se anunta ganduri de razbunare. Handbalistele baimarence au intrat intr-o binemeritata vacanta. Reunirea lotului va fi pe 16 iunie, atunci cand va avea loc vizita medicala si va fi stabilit programul pentru perioada urmatoare. Inainte de a intra in vacanta, jucatoarele au trecut pe la casieria clubului pentru a-si ridica ultimele drepturi financiare. Maria Pop, Buican si Nicolescu se afla la final de contract. Deocamdata, nu se stie daca cineva va parasi lotul baimarean. “Vom sti acest lucru abia la reunirea lotului. Numai atunci vom stabili lotul si vom transfera sau nu alte jucatoare”, a spus directorul sportiv al clubului, Daniel Kotecz. Principalul sponsor al echipei, Marcel Maris, a acceptat sa ramana si pe viitor in fruntea formatiei. “Maris va ramane in continuare principalul finantator al Selmontului. Vor mai veni si alti sponsori. Obiectivul nostru este sa ne mentinem in prima jumatate a clasamentului Ligii Nationale”, a afirmat Daniel Kotecz.
Inedit
Evolutia Selmontului in aceasta editie a Cupei Challenge a fost un vis nesperat. Din cele 6 echipe romanesti prezente in cupele europene, HC Selmont era acreditata cu cele mai mici sanse de reusita. “Nu am avut jucatoare de mare valoare, dar secretul nostru a constat intr-o mobilizare exemplara si respectarea indicatiilor tactice. Cel mai mult a contat, insa, ca disciplina a fost la rang de mare cinste si a fost respectata pana la ultimul punct”, a declarat antrenorul Ion Gerhard. Ritmul de pregatire a fost draconic, iar nerespectarea indicatiilor era aspru pedepsita. Iata cateva dintre amenzile aplicate pentru nerespectarea Regulamentului de Ordine Interioara: intarzierea la antrenament – 300.000 lei; absente nemotivate la antrenament – 500.000 lei; discutii contradictorii cu antrenorul – 500.000 lei; injurii la adresa antrenorului sau a conducerii – 600.000 lei; cartonas rosu primit din vina jucatoarei intr-un meci oficial - 1,5 milioane de lei; absenta nemotivata la meci oficial – 2 milioane lei; fuga de la antrenamente sau meci oficial – 2 milioane lei; neapararea sanselor – excludere din lot. Handbalistele aveau doar o singura dupa amiaza libera in cursul saptamanii si, eventual, o zi libera, duminica. Cu toate acestea, nu s-au inregistrat acte de indisciplina. “Asa regim sever nu am intalnit nici la lotul national, dar l-am respectat, pentru ca fara sacrificii nu se poate ajunge la performanta”, a spus Florina Nicolescu.
Colacul de salvare
Cel mai dificil an din istoria echipei baimarene a fost 2001, cand echipa a ramas fara nici un sponsor, fiind la un pas de desfiintare. Colacul de salvare s-a numit Marcel Maris, care a preluat echipa si a tintit, inca de la inceput, cat mai sus. Marcel Maris este nascut pe 26 martie 1962 si este presedintele clubului baimarean din iulie 2002. A fost campion judetean la triatlon si membru in Consiliile de Administratie de la FC Baia Mare si HC Minaur Baia Mare. “Am crezut ca sunt capabil sa intind o mana de ajutor unei echipe de valoare, aflata in suferinta. Adevarat este ca am fost influentat, in sensul bun al cuvantului, dar nu imi pare rau de decizia luata”, a recunoscut Maris. Cat priveste lotul de jucatoare, sponsorul este de parere ca a incercat sa aduca in Baia Mare, in masura posibilitatilor financiare, cele mai bune jucatoare. “Am demarat o campanie de cautari si testari pentru a gasi jucatoarele pe care sa ne putem baza. Am cautat sa formam o pepiniera de jucatoare tinere. Jucatoare ca Balint sau Herman sunt un exemplu elocvent. Vom incerca sa pastram acelasi nucleu de baza”, a afirmat Maris. Cat priveste parcursul in Challenge Cup, are numai cuvinte de lauda. “Nu am avut experienta. Ne-am straduit sa nu facem de rusine Baia Mare si Romania si am reusit. Am fost la trei pasi de o performanta unica. Fetele merita toate laudele. Fiecare a dat tot ce a avut mai bun. Publicul a fost al optulea jucator al nostru in toate partidele disputate pe teren propriu. Multumesc tuturor celor care au fost alaturi de noi, precum si mass-mediei locale care ne-a sprijinit intotdeauna”, a concluzionat Maris. HC Selmont este singurul club privat de handbal feminin din tara, Maris suportand in proportie de 90 % bugetul echipei baimarene.
Ioan PETRUSAN
* Succese si esecuri ale fotbalistilor ex-maramureseni
Legiunea ”straina”
De-a lungul anilor, Maramuresul a fost o adevarata pepiniera pentru fotbalul romanesc. Incepand cu fratii Zavoda si continuand cu Mircea Sasu, Zoli Crisan, Soni Koller, Lucian Balan si multi altii, maramuresenii au fost mereu “vanati” de echipe de top din tara si chiar de peste hotare. Situatia a ramas neschimbata, cu mentiunea ca numarul celor inregimentati la alte cluburi s-a inmultit, in conditiile in care fotbalul maramure- sean este uitat de sponsori si se afla intr-o cadere libera.
Este dificil a prezenta un numar exact al fotbalistilor maramureseni care evolueaza la echipe din afara judetului. Acestia sunt imprastiati in toate colturile tarii, la echipe din Divizia A, B sau C sau chiar la formatii de profesionisti sau amatori din strainatate.
Cei mai multí fotbalisti maramureseni au cariere incununate cu succese profesionale si, mai ales, financiare. Exista si reversul medaliei, pentru alti jucatori care nu si-au realizat tot ceea ce si-au dorit. Cu toate acestea, ei raman o amintire placuta in inimile impatimitilor maramureseni. In Divizia A, daca este sa desemnam un lider al ex-fotbalistilor maramureseni, acesta ar fi Romulus Buia (Poli AEK Timisoara), un jucator cu o vasta experienta care a trecut pe la Rapid, Sportul Studentesc, “U” Craiova, Dinamo si Ekerren (Belgia). La cei 34 de ani, Buia ramane un jucator de clasa, cu veleitati tehnico-tactice deosebite. A fost omul nr. 1 al meciului Poli AEK – “U” Craiova (2-1). Buia a deschis scorul si a dat pasa la golul victoriei. “Ma simt foarte bine la Timisoara. Daca reusim sa ne salvam de la retrogradare, voi ramane in continuare aici. Este o atmosfera extraordinara,” a spus Buia. Tot la timisoreni evolueaza un alt ex-baimarean, Marius Suleap, cu prezente mai rare in formatia de pe Bega. Otelul Galati beneficiaza de prezenta, meci de meci, a ex-baimarenilor Cornel Cornea si Gelu Bar. Cornea (22 de ani) este un talent veritabil, care deja a intrat in vizorul unor echipe de top. Cu toate acestea, Cornea este, din vara, jucatorul echipei FC Baia Mare, care ii va stabili o grila de transfer. Cornea a inscris pentru Otelul in meciul cu Astra (2-1) fiind inclus in echipa etapei. La FC Arges, Adrian Bilasco isi face datoria de golgeter si a inscris in partida, din deplasare, cu UTA (2-2), semnand actul de retrogradare a aradenilor. Banderola de capitan al pitestenilor este purtata de ex-baimareanul Somcherechi. La Gloria Bistrita este prezenta o adevarata legiune baimareana, formata din: Papp Deac, Negrean, Sabou, Pelecaci si Pop. Negrean este golgeterul formatiei dar, din pacate, el a fost accidentat o buna bucata de vreme si a fost nevoit sa stea departe de gazon. “A fost o perioada grea, dar am trecut cu bine. Am fost bine sprijinit de coechipieri si mi-am revenit. Imi pare rau de ceea ce se intampla la FC Baia Mare. Sper ca toate lucrurile sa se indrepte”, a spus Negrean.
Reversul
Sigur ca exista si esecuri, unii dintre fotbalistii baimareni nereusind ceea ce si-au propus. Un exemplu elocvent este cel al lui Florin Frunza, “Dobrin” de Baia Mare, fotbalist care a intrat in anonimat si care joaca la o echipa de amatori din Belgia. Dupa expeditii in Israel, respectiv Germania, Vasile Oana si Leo Grozavu au abandonat activitatea competitionala la o varsta la care inca ar mai putea avea un cuvant de spus. Catalin Andreicut joaca doar din placere dupa revenirea din China, iar Sorin Sabau s-a lasat total de fotbal. Motivele sunt multiple, incepand de la accidentari si pana la probleme familiale.
Stranierii maramureseni
Cel mai cunoscut “stranier” maramuresean este Vasile Miriuta, care activeaza in 2 Bundesliga, la echipa Schhenn HB. “Ma gandesc sa renunt la fotbalul de performanta, dar nu ma voi intoarce in Romania. Voi trece pe planul afacerilor, in Ungaria sau Germania,” a fost de parere “Pila”. Tot in Germania, dar in liga a IV-a, la SV Vehan, evolueaza Dinu Bumb, care este titular de drept in formatia germana. In prima divizie a Ungariei, Daniel Rednic este o prezenta constanta in formatia MTK Budapesta, unde a detinut in dese randuri banderola de capitan al echipei. Attila Piroska joaca la divizionara B din Ungaria, FC Miskolck.
Ioan PETRUSAN
* Furate de arbitrii
La Pecs (Ungaria) s-au desfasurat Campionatele Europene de Box Feminin. Au participat 185 de pugiliste din 14 tari europene. Romania a fost reprezentata de 13 sportive, la toate categoriile de greutate din concurs. Palmaresul a fost de exceptie: o medalie de aur prin Camelia Negrea (CSM Buzau, 48 kg) si trei de bronz, adjudecate de Oana Strugari (CSM Bistrita, 60 kg) si, remarcabil, de doua pugiliste de la CSM Baia Mare: Adriana Hossu (70 kg) si Mihaela Marcut (76 kg). Romania a ocupat in final locul 7 pe natiuni. “Puteam sa obtinem mai multe medalii, dar in cateva partide importante am fost furati clar de arbitrii. Multi nu se asteptau ca Romania sa vina cu un lot asa bine pregatit. In orice caz, rezultatele sunt peste asteptari. Este rodul unei munci pana la sacrificiu a tuturor sportivelor. Merita toate felicitarile”, a afirmat antrenorul lotului national, baimareanul Gheorghe Man. Pentru performantele obtinute la Pecs pugilistele nu au fost recompensate, deoarece inca nu exista bani, iar Ministerul Tineretului si Sportului nu a alocat o suma aparte pentru boxul feminin. “Deocamdata mergem intr-o binemeritata vacanta, dupa aceea vom vedea ce va fi”, a afirmat Man.
Ioan PETRUSAN
Decaderea si marirea Imperiului Selmont
* Succese si esecuri ale fotbalistilor ex-maramureseni
Legiunea ”straina”
* Furate de arbitrii
* De la Minaur, handbalistele din Baia Mare au mostenit “Diamantul de Maramures”
Decaderea si marirea Imperiului Selmont
Evenimentul sportiv nr. 1, al anului 2003, in Maramures a fost si va ramine fara indoiala, finala Cupei Challenge la handbal feminin, dintre HC Selmont Baia Mare si Borussia Dortmund. HC Selmont a reusit sa readuca in Baia Mare atmosfera specifica unei finale de cupa europeana. Spectatorii baimareni au mai trait de doua ori astfel de evenimente, in compania handbalistilor de la Minaur Baia Mare, care in 1986 si 1988 au castigat Cupa EHF. Desi nu a reusit sa-si adjudece trofeul pus in joc, HC Selmont a adus multa bucurie in inimile suporterilor care pret de cateva ore au uitat de grijile cotidiene si s-au bucurat de un spectacol de calitate, in care handbalul a fost ridicat la rang de inalta clasa. A fost o frumoasa poveste a handbalului baimarean in care principalele personaje au fost handbalistele, antrenorii, conducatorii de la HC Selmont si, nu in ultimul rand, acest superb public baimarean, care este unic prin felul in care isi sustine favoritii. GAZETA va prezinta inceputul unei povesti frumoase.
In editia 2002-2003 a cupelor europene la handbal feminin, Romania a fost reprezentata de 6 echipe: Oltchim Rm. Valcea (Liga Campionilor), Silcotub Zalau (Cupa Cupelor), Rapid CFR Bucuresti (Cupa EHF), “U” Remin Deva, “U” URSUS Cluj Napoca si HC Selmont Baia Mare (Challenge Cup). In opinia specialistilor, echipa baimareana a abordat editia din acest an a Challenge Cup din postura de victima sigura. La startul competitiei s-au aliniat formatii de top, cu experienta in meciurile din cupele europene, cum ar fi: “U” Remin (detinatoarea trofeului), HC Dnepryanska Khersan (Ucraina), Pirin Blagoevgravad (Bulgaria), Skuru IK (Suedia), Trier (Germania) si multe altele. Echipa baimareana a inlaturat orice bariera catre valoare, si printr-o daruire de invidiat a devenit performera handbalului feminin romanesc. Selmont Baia Mare este singura care a reprezentat Romania, in acest an, intr-o finala de cupa europeana.
Prima echipa de handbal feminin din Baia Mare a purtat denumirea de Constructorul si a debutat in competitiile judetene in anul 1960. Antrenor a fost regretatul Gheorghe Dichisan. Primul succes notabil din palmaresul acestei formatii a fost promovarea in Divizia B, la sfarsitul editiei 1966-1967. Dupa 8 ani in divizia secunda, Constructorul a reusit sa paseasca in elita handbalului romanesc (1974-1975) dar s-a clasat pe penultimul loc si a retrogradat. Meciurile se disputau in aer liber pe terenurile de la Vointa (din vecinatatea Teatrului Dramatic), TCM si de la vechea sala a sporturilor. Cu toate acestea, fie ca era ploaie sau soare, spectatorii erau prezenti in numar mare la meciuri.
“Lansatorul” Pilica
In sezonul 1977-1978, Constantin Pilica Popescu (primul antrenor emerit din handbalul romanesc, triplu campion mondial cu nationala feminina) este numit antrenorul echipei. Constructorul reuseste promovarea in Divizia A si joaca prima finala a Cupei Romaniei, fiind invinsa in ultimul act de Universitatea Timisoara. Palmaresul echipei baimarene se imbogateste in scurt timp. Constructorul devine vicecampioana nationala in editia 1978-1979, iar la finalul sezonului urmator ocupa locul 3 in campionat si locul 3 in Cupa Romaniei. “Am venit in Baia Mare dupa ce handbalul era deja foarte bine cunoscut de localnici. Inaintea mea a poposit Lascar Pana, care a promovat handbalul in acea parte a tarii. Baimarenii sunt oameni minunati. Parca au fost facuti special pentru sport. De fiecare data am revenit aici cu placere. Am urmarit intotdeauna, pas cu pas, evolutia handbalului din Baia Mare”, s-a destainuit maestrul, aflat acum la o varsta onorabila, 78 de ani. De-a lungul anilor, pe banca tehnica a echipei baimarene s-au perindat antrenori cu vechi state de serviciu in handbalul romanesc: Ioan Baban (campion mondial cu nationala de tineret in anul 1995), Gheorghe Sbora (locul 4 cu echipa nationala la Campionatul Mondial din 1993), Ion Gherhard, Gheorghe Sbora, Sorin Radulescu, Constantin Nica, Gavril Muresan, Nicolae Tegzes, Petre Avramescu, Gheorghe Covaciu, Constantin Pantaru, Viorel Haiduc, Nicolae Nesovici si Ioan Marta.
Vantul remanierii
Dupa 1990 echipa baimareana si-a schimbat denumirea (si propietarii) de mai multe ori. Intre 1993-1996 s-a numit Suiorul Constructii, apoi Suiorul Agecom (intre 1996-1998), Agecom (1998-1999) si ERA (1999-2001), iar din data de 11 iulie 2001 poarta denumirea HC Selmont Baia Mare. Timp de patru ani, intre 1993 si 1997, echipa baimareana a fost “abonata” la locul 5 in prima divizie a Campionatului National, ratand de 4 ori consecutiv prezenta in cupele europene. Anul 2001 a fost cel mai dificil din istoria handbalului feminin baimarean. Echipa a fost la un pas de a se desfiinta, dupa ce sponsorul principal, ERA Project, si-a retras total sustinerea financiara in plin campionat. Cei care au intins o mana de ajutor au fost chiar reprezentantii mass-media din Maramures, prin Asociatia Pro-Sport. Echipa baimareana a izbutit un retur foarte bun si sub conducerea antrenorilor Ion Gherhard si Nicolae Nesovici s-a salvat de la retrogradare. Problemele echipei s-au agravat dupa terminarea campionatului 2001-2002. Contul bancar a ajuns la zero, antrenorii si sponsorii au parasit corabia, iar o serie de jucatoare si-au manifestat dorinta de a parasi formatia.
Nasterea
A aparut insa mana salvatoare a patronului firmei Selmont, Marcel Maris, care a preluat destinele echipei. In scurt timp, HC Selmont si-a adus un antrenor tanar si dornic de performanta, Gheorghe Covaciu, si s-a facut o spectaculoasa campanie de achizitii. Rezultatele nu au incetat sa apara, HC Selmont devenind una dintre surprizele campionatului, prin victorii in fata unor forte in handbalul autohton (Oltchim Rm. Valcea, Otelul Galati, Silcotub Zalau sau Rapid CFR Bucuresti). “Desi am jucat pe terenuri neutre, fara sprijinul propriilor suporteri, am facut partide in care am dovedit ca suntem mai buni decat adversarii”, isi aminteste antrenorul Gheorghe Covaciu. Apoi, Gica Covaciu a preluat “fraiele” echipei Rapid CFR Bucuresti cu care a castigat titlul national in acest an. La finalul acestei editii de campionat, HC Selmont a terminat pe locul 5, care i-a asigurat participarea in competitia europeana a Challenge Cup.
Debutul in cupele europene
Prima participare in cupele europene a echipei baimarene a avut loc in editia 1996-1997, cand Suiorul Agecom a evoluat in Cupa Cupelor. Presedinte era Luca Stefanoiu, pe atunci directorul Minei Suior, iar antrenori Gheorghe Sbora si Sorin Radulescu. Suiorul a trecut fara emotii de primele doua tururi, eliminand pe Kutaisi, din Georgia, (51-10 si 45-8) si pe Sparta Helsinki, din Finlanda, (36-19 si 36-29) dar a fost eliminata in faza sferturilor de finala de VfB Leipzig, din Germania, (26-19 si 16-26). Dupa o absenta de 6 ani din cupele europene, HC Selmont revine cu o performanta care nu lasa loc de comentarii. Calificarea in finala Challenge Cup nu este la indemana oricui. A reusit, insa, HC Selmont Baia Mare, echipa care este revelatia anului sportiv in Romania.
Destainuiri
Majoritatea componentelor au debutat intr-o cupa europeana. Dupa partida de la Baia Mare, lacrimile au curs din belsug pe fetele jucatoarelor si cu greu am putut discuta ce ele. Dupa ce emotiile au trecut, si-au spus impresiile despre finala. “Toata echipa a muncit enorm. A fost greu, dar frumos. Am jucat pentru Baia Mare si pentru Romania,” a marturisit Liliana Pop. “Dupa finala am plans mult. Judecand la rece, nu trebuie sa ne para rau. Performanta este remarcabila. Selmont este singura echipa din tara, care anul acesta a acces intr-o finala de cupa europeana. Multumesc publicului baimarean, care mi-a fost un coechipier de nadejde”, a spus Claudia Cetateanu. “Aici am gasit o atmosfera extraordinara si tot aici am debutat in cupele europene. Ar fi fost prea frumos ca la debut sa castig”, a declarat Anamaria David. Florina Nicolescu spune ca, in sport, cineva trebuie sa castige si altcineva sa piarda. Considera ca ajungerea in finala a fost o victorie, dovedind ca sunt o valoare in handbalul european. “Este cel mai important succes din cariera mea sportiva. Nu poate decat sa ma bucure. Finala a fost grea, eu si colegele mele am facut totul pentru victorie”, crede Anamaria Ilyes. “Am facut cinste orasului nostru. Consider ca nu am fost cu nimic inferioare adversarelor. Sansa a fost de partea lor. Performanta noastra este si a publicului, care a fost alaturi de noi”, a declarat Magdalena Kengyel, capitanul echipei Selmont. In schimb, Maria Pop regreta ca au ratat un succes extraordinar si nu stie daca va mai avea prilejul sa joace intr-o cupa europeana. Dupa vacanta se va hotara daca va continua sau nu activitatea sportiva. “A fost ca un vis frumos, dar orice vis are un final. In Baia Mare am gasit cea mai buna intelegere si apropiere, in comparatie cu alte echipe la care am mai evoluat” a spus Laura Craciun. “Venind in Baia Mare am avut o sansa deosebita de afirmare. Finala cu Borussia a fost la nivelul Ligii Campionilor. Public ca aici nu am vazut nicaieri in tara, in strainatate sau in tarile in care am avut ocazia sa joc”, a fost de parere Ana Maria Buican. “A fost foarte frumos. Multumesc colegelor, antrenorului Gherhard si tuturor celor care au avut incredere in mine, desi ma aflu la inceput de drum in handbalul de performanta”, a specificat Camelia Balint. Oana Herman a considerat ca a beneficiat de o ocazie rara, ca la numai 20 de ani sa poata evolua intr-o finala de cupa europeana. Ea isi doreste ca in viitor Selmont sa castige o cupa europeana, performanta la care sa-si aduca si ea contributia.
Mentorul Gherhard
Un rol important in obtinerea acestei performante il are antrenorul Ion Gherhard, care cu experienta dobandita de-a lungul anilor a reusit sa puna pe picioare o echipa competitiva, capabila de rezultate frumoase pe scena handbalului european. ”Nea Geri” s-a nascut pe 26 februarie 1942. A antrenat pe Stiinta Bacau, Textila Buhusi, Chimistul Rm. Valcea, Gloria Arad, Textila Zalau, Muresul Tg. Mures, Vointa Rm. Valcea, nationala feminina a Greciei, GEV Veria, Kiklopes Alexandropolis, Elpides Drama (toate din Grecia), Arpechim Pitesti, HC Minaur, Dinamo Brasov, Rulmentul Brasov, ERA Baia Mare, Oltchim Rm. Valcea. A castigat Supercupa Europei (1984) si Cupa IHF (1989) cu Oltchim Rm. Valcea, 4 titluri de campion national (cate unul cu Stiinta Bacau si HC Minaur si doua cu Oltchim) si acum a disputat finala Challenge Cup, cu HC Selmont. Ion Gerhard a reusit sa impuna un stil original jocului echipei baimarene. Dupa finala, Gherhard nu a cautat vinovati. “Este foarte greu sa vorbesti atunci cand pierzi, sa-ti aduni ideile si sa spui unde ai gresit sau unde ai facut lucruri bune. Nu fac vinovat pe nimeni. Ne vom pregati in continuare pentru a ne imbunatati performanta”, a spus Gerhardt. Tehnicianul baimarean crede ca trebuie lucrat mai mult la pregatirea psihica a jucatoarelor. “Trebuie sa lasam la o parte mentalitatea balcanica, in care se spune ca daca am pierdut, nu suntem buni. N-am reusit astazi, vom reusi maine”, este de parere Geri. Fostul antrenor al formatiei, Gheorghe Covaciu, nu a fost uitat de Gherhad care i-a adus multumiri. “Antrenorul Covaciu este un tehnician de valoare care a avut un cuvant greu de spus in construirea echipei. Nu pot decat sa-i multumesc. De asemenea, multumesc publicului baimarean, care a fost mereu alaturi de noi si a castigat o cupa a handbalului romanesc”, a fost de parere antrenorul baimarean.
A venit vacanta
HC Selmont a incheiat sezonul competitional cu o victorie, 27-26 in fata Silcotubului Zalau. Prin aceasta infrangere Silcotub a pierdut locul 3, fapt ce l-a nemultumit crunt pe antrenorul echipei, Gheorghe Tadici, care a avut dupa meci cuvinte nu tocmai frumoase la adresa echipei baimarene. “Vine campionatul urmator. Vorbim atunci”, a spus Tadici. Se anunta ganduri de razbunare. Handbalistele baimarence au intrat intr-o binemeritata vacanta. Reunirea lotului va fi pe 16 iunie, atunci cand va avea loc vizita medicala si va fi stabilit programul pentru perioada urmatoare. Inainte de a intra in vacanta, jucatoarele au trecut pe la casieria clubului pentru a-si ridica ultimele drepturi financiare. Maria Pop, Buican si Nicolescu se afla la final de contract. Deocamdata, nu se stie daca cineva va parasi lotul baimarean. “Vom sti acest lucru abia la reunirea lotului. Numai atunci vom stabili lotul si vom transfera sau nu alte jucatoare”, a spus directorul sportiv al clubului, Daniel Kotecz. Principalul sponsor al echipei, Marcel Maris, a acceptat sa ramana si pe viitor in fruntea formatiei. “Maris va ramane in continuare principalul finantator al Selmontului. Vor mai veni si alti sponsori. Obiectivul nostru este sa ne mentinem in prima jumatate a clasamentului Ligii Nationale”, a afirmat Daniel Kotecz.
Inedit
Evolutia Selmontului in aceasta editie a Cupei Challenge a fost un vis nesperat. Din cele 6 echipe romanesti prezente in cupele europene, HC Selmont era acreditata cu cele mai mici sanse de reusita. “Nu am avut jucatoare de mare valoare, dar secretul nostru a constat intr-o mobilizare exemplara si respectarea indicatiilor tactice. Cel mai mult a contat, insa, ca disciplina a fost la rang de mare cinste si a fost respectata pana la ultimul punct”, a declarat antrenorul Ion Gerhard. Ritmul de pregatire a fost draconic, iar nerespectarea indicatiilor era aspru pedepsita. Iata cateva dintre amenzile aplicate pentru nerespectarea Regulamentului de Ordine Interioara: intarzierea la antrenament – 300.000 lei; absente nemotivate la antrenament – 500.000 lei; discutii contradictorii cu antrenorul – 500.000 lei; injurii la adresa antrenorului sau a conducerii – 600.000 lei; cartonas rosu primit din vina jucatoarei intr-un meci oficial - 1,5 milioane de lei; absenta nemotivata la meci oficial – 2 milioane lei; fuga de la antrenamente sau meci oficial – 2 milioane lei; neapararea sanselor – excludere din lot. Handbalistele aveau doar o singura dupa amiaza libera in cursul saptamanii si, eventual, o zi libera, duminica. Cu toate acestea, nu s-au inregistrat acte de indisciplina. “Asa regim sever nu am intalnit nici la lotul national, dar l-am respectat, pentru ca fara sacrificii nu se poate ajunge la performanta”, a spus Florina Nicolescu.
Colacul de salvare
Cel mai dificil an din istoria echipei baimarene a fost 2001, cand echipa a ramas fara nici un sponsor, fiind la un pas de desfiintare. Colacul de salvare s-a numit Marcel Maris, care a preluat echipa si a tintit, inca de la inceput, cat mai sus. Marcel Maris este nascut pe 26 martie 1962 si este presedintele clubului baimarean din iulie 2002. A fost campion judetean la triatlon si membru in Consiliile de Administratie de la FC Baia Mare si HC Minaur Baia Mare. “Am crezut ca sunt capabil sa intind o mana de ajutor unei echipe de valoare, aflata in suferinta. Adevarat este ca am fost influentat, in sensul bun al cuvantului, dar nu imi pare rau de decizia luata”, a recunoscut Maris. Cat priveste lotul de jucatoare, sponsorul este de parere ca a incercat sa aduca in Baia Mare, in masura posibilitatilor financiare, cele mai bune jucatoare. “Am demarat o campanie de cautari si testari pentru a gasi jucatoarele pe care sa ne putem baza. Am cautat sa formam o pepiniera de jucatoare tinere. Jucatoare ca Balint sau Herman sunt un exemplu elocvent. Vom incerca sa pastram acelasi nucleu de baza”, a afirmat Maris. Cat priveste parcursul in Challenge Cup, are numai cuvinte de lauda. “Nu am avut experienta. Ne-am straduit sa nu facem de rusine Baia Mare si Romania si am reusit. Am fost la trei pasi de o performanta unica. Fetele merita toate laudele. Fiecare a dat tot ce a avut mai bun. Publicul a fost al optulea jucator al nostru in toate partidele disputate pe teren propriu. Multumesc tuturor celor care au fost alaturi de noi, precum si mass-mediei locale care ne-a sprijinit intotdeauna”, a concluzionat Maris. HC Selmont este singurul club privat de handbal feminin din tara, Maris suportand in proportie de 90 % bugetul echipei baimarene.
Ioan PETRUSAN
* Succese si esecuri ale fotbalistilor ex-maramureseni
Legiunea ”straina”
De-a lungul anilor, Maramuresul a fost o adevarata pepiniera pentru fotbalul romanesc. Incepand cu fratii Zavoda si continuand cu Mircea Sasu, Zoli Crisan, Soni Koller, Lucian Balan si multi altii, maramuresenii au fost mereu “vanati” de echipe de top din tara si chiar de peste hotare. Situatia a ramas neschimbata, cu mentiunea ca numarul celor inregimentati la alte cluburi s-a inmultit, in conditiile in care fotbalul maramure- sean este uitat de sponsori si se afla intr-o cadere libera.
Este dificil a prezenta un numar exact al fotbalistilor maramureseni care evolueaza la echipe din afara judetului. Acestia sunt imprastiati in toate colturile tarii, la echipe din Divizia A, B sau C sau chiar la formatii de profesionisti sau amatori din strainatate.
Cei mai multí fotbalisti maramureseni au cariere incununate cu succese profesionale si, mai ales, financiare. Exista si reversul medaliei, pentru alti jucatori care nu si-au realizat tot ceea ce si-au dorit. Cu toate acestea, ei raman o amintire placuta in inimile impatimitilor maramureseni. In Divizia A, daca este sa desemnam un lider al ex-fotbalistilor maramureseni, acesta ar fi Romulus Buia (Poli AEK Timisoara), un jucator cu o vasta experienta care a trecut pe la Rapid, Sportul Studentesc, “U” Craiova, Dinamo si Ekerren (Belgia). La cei 34 de ani, Buia ramane un jucator de clasa, cu veleitati tehnico-tactice deosebite. A fost omul nr. 1 al meciului Poli AEK – “U” Craiova (2-1). Buia a deschis scorul si a dat pasa la golul victoriei. “Ma simt foarte bine la Timisoara. Daca reusim sa ne salvam de la retrogradare, voi ramane in continuare aici. Este o atmosfera extraordinara,” a spus Buia. Tot la timisoreni evolueaza un alt ex-baimarean, Marius Suleap, cu prezente mai rare in formatia de pe Bega. Otelul Galati beneficiaza de prezenta, meci de meci, a ex-baimarenilor Cornel Cornea si Gelu Bar. Cornea (22 de ani) este un talent veritabil, care deja a intrat in vizorul unor echipe de top. Cu toate acestea, Cornea este, din vara, jucatorul echipei FC Baia Mare, care ii va stabili o grila de transfer. Cornea a inscris pentru Otelul in meciul cu Astra (2-1) fiind inclus in echipa etapei. La FC Arges, Adrian Bilasco isi face datoria de golgeter si a inscris in partida, din deplasare, cu UTA (2-2), semnand actul de retrogradare a aradenilor. Banderola de capitan al pitestenilor este purtata de ex-baimareanul Somcherechi. La Gloria Bistrita este prezenta o adevarata legiune baimareana, formata din: Papp Deac, Negrean, Sabou, Pelecaci si Pop. Negrean este golgeterul formatiei dar, din pacate, el a fost accidentat o buna bucata de vreme si a fost nevoit sa stea departe de gazon. “A fost o perioada grea, dar am trecut cu bine. Am fost bine sprijinit de coechipieri si mi-am revenit. Imi pare rau de ceea ce se intampla la FC Baia Mare. Sper ca toate lucrurile sa se indrepte”, a spus Negrean.
Reversul
Sigur ca exista si esecuri, unii dintre fotbalistii baimareni nereusind ceea ce si-au propus. Un exemplu elocvent este cel al lui Florin Frunza, “Dobrin” de Baia Mare, fotbalist care a intrat in anonimat si care joaca la o echipa de amatori din Belgia. Dupa expeditii in Israel, respectiv Germania, Vasile Oana si Leo Grozavu au abandonat activitatea competitionala la o varsta la care inca ar mai putea avea un cuvant de spus. Catalin Andreicut joaca doar din placere dupa revenirea din China, iar Sorin Sabau s-a lasat total de fotbal. Motivele sunt multiple, incepand de la accidentari si pana la probleme familiale.
Stranierii maramureseni
Cel mai cunoscut “stranier” maramuresean este Vasile Miriuta, care activeaza in 2 Bundesliga, la echipa Schhenn HB. “Ma gandesc sa renunt la fotbalul de performanta, dar nu ma voi intoarce in Romania. Voi trece pe planul afacerilor, in Ungaria sau Germania,” a fost de parere “Pila”. Tot in Germania, dar in liga a IV-a, la SV Vehan, evolueaza Dinu Bumb, care este titular de drept in formatia germana. In prima divizie a Ungariei, Daniel Rednic este o prezenta constanta in formatia MTK Budapesta, unde a detinut in dese randuri banderola de capitan al echipei. Attila Piroska joaca la divizionara B din Ungaria, FC Miskolck.
Ioan PETRUSAN
* Furate de arbitrii
La Pecs (Ungaria) s-au desfasurat Campionatele Europene de Box Feminin. Au participat 185 de pugiliste din 14 tari europene. Romania a fost reprezentata de 13 sportive, la toate categoriile de greutate din concurs. Palmaresul a fost de exceptie: o medalie de aur prin Camelia Negrea (CSM Buzau, 48 kg) si trei de bronz, adjudecate de Oana Strugari (CSM Bistrita, 60 kg) si, remarcabil, de doua pugiliste de la CSM Baia Mare: Adriana Hossu (70 kg) si Mihaela Marcut (76 kg). Romania a ocupat in final locul 7 pe natiuni. “Puteam sa obtinem mai multe medalii, dar in cateva partide importante am fost furati clar de arbitrii. Multi nu se asteptau ca Romania sa vina cu un lot asa bine pregatit. In orice caz, rezultatele sunt peste asteptari. Este rodul unei munci pana la sacrificiu a tuturor sportivelor. Merita toate felicitarile”, a afirmat antrenorul lotului national, baimareanul Gheorghe Man. Pentru performantele obtinute la Pecs pugilistele nu au fost recompensate, deoarece inca nu exista bani, iar Ministerul Tineretului si Sportului nu a alocat o suma aparte pentru boxul feminin. “Deocamdata mergem intr-o binemeritata vacanta, dupa aceea vom vedea ce va fi”, a afirmat Man.
Ioan PETRUSAN
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.