Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Spitalele pot depune proiecte pentru a putea recupera banii investiți în achiziționarea de aparatură medicală și echipamente de protecție folosite în lupta cu epidemia de COVID-19
Spitalele din România au la dispoziție, începând de săptămâna trecută, 350 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru decontarea achizițiilor de aparatură medicală și echipamente de protecție făcute începând cu februarie 2020.
Felicitări echipelor de profesioniști de la Ministerul Fondurilor Europene și de la Ministerul Sănătății care au făcut eforturi pentru a respecta termenul de 15 mai promis la începutul crizei sanitare. Spitalele pot depune proiecte pentru recuperarea banilor cheltuiți pentru combaterea pandemiei cu COVID-19, până la 30 septembrie 2020. Fac apel către conducerea Consiliului Județean Maramureș să depună proiecte pentru spitalele pe care le are în administrație, pentru a recupera banii cheltuiți cu aparatura și echipamentele de protecție achiziționate în această perioadă, pentru a lupta împotriva COVID-19. Banii recuperați din fonduri europene pot fi folosiți pentru dezvoltare și pentru investiții de care Maramureșul are mare nevoie.
România va beneficia de fonduri europene în valoare de 5 miliarde de euro, bani care vor ajuta la redresarea economiei după criza determinată de pandemie
Premierul Ludovic Orban a anunțat că aceste miliarde de euro vor merge direct spre economie și spre sprijinirea forței de muncă. Guvernul va plăti în continuare șomaj tehnic angajaților din domeniile care nu și-au reluat activitatea. Multe resurse vom aloca pentru măsuri active dedicate diferitelor categorii de angajați. Vom acorda un procent de până la 30% din salariul brut companiilor care vor angaja cetățenii români care sunt în căutarea unui loc de muncă, pentru cel puțin 3 luni de zile. Pentru categoriile care se angajează mai greu, cum sunt tinerii absolvenți sau persoanele aflate aproape de pensionare, vom dezvolta instrumente de sprijin mai generoase. Pentru ei vom susține o parte din salariul brut o perioadă mai lungă. Aceste măsuri vor fi dublate de anumite condiții firești, cum ar fi ca după încetarea plății de Guvern, compania să mențină angajații pe o anumită perioadă de timp.
Cu bani europeni și cu măsuri înțelepte de sprijinire directă a economiei putem ieși mai repede din această criză și putem să le asigurăm românilor locuri de muncă.
Ionel Bogdan, președinte PNL Maramureș și secretar de stat în Cancelaria Prim-Ministrului
44.074 persoane din sistemul sanitar primesc stimulentul de risc aferent lunii aprilie
Ministerul Sănătății a finalizat documentația pentru acordarea stimulentului de risc de care beneficiază personalul implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19, conform OUG 43/2020.
Astfel, pentru luna aprilie 2020, un număr de 14.355 persoane din cadrul unităților de primiri urgențe, serviciilor de ambulanță, direcțiilor de sănătate publică, dar și rezidenți vor beneficia de o suplimentare a veniturilor cu 2.500 lei brut.
Sumele, în valoare de 33.053.000 lei, vor fi alocate de la bugetul de stat pentru ca unitățile să poată efectua cât mai rapid plățile. Sumele vor fi recuperate, mai apoi, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene.
De asemenea, în cadrul sistemului sanitar, alte 29.719 persoane din spitale, centre de dializă, laboratoare, unități sanitare de urgență și de transport sanitar aflate în contract direct cu casele de asigurări de sănătate vor primi stimulentul de risc aferent lunii aprilie din Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Sumele alocate de către CNAS sunt în valoare de peste 74.000.000 lei și vor fi, de asemenea, recuperate în cadrul proiectului cu finanțare europeană.
Dr. Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „Ministerul Sănătății a primit ultimele liste finale cu personalul din linia întâi care beneficiază de acest stimulent inclusiv vineri, în 15 mai. Ne-am confruntat cu multe reveniri sau, în unele cazuri, într-o primă fază chiar cu reticența managementului unităților de asumare a acestor liste. Eu sper ca acum lucrurile să fie clare și fondurile pentru luna mai să poată ajunge mai repede la oamenii care au muncit din greu perioada aceasta și care merită din plin această recunoaștere a efortului depus în beneficiul pacienților. Am cerut ca plățile să fie realizate cât mai rapid, în următoarea perioadă”.
Ministrul Sănătății, Dr. Nelu Tătaru, a aprobat Ordinul Comun MS-MAI privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic
și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă
Conform documentului, pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.
În funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității sau a medicului de medicină școlară, după caz, pot exista unele excepții, astfel:
- angajatul este singur în birou sau se află minim 2 metri între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore, și se asigură dezinfecția suprafețelor;
- persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
- persoana desfășoară activităţi fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);
- prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
- vorbitorii în public, cu condiția respectării distanței de 3 metri;
- elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare;
- copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
Măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun. Mai exact, înainte de a utiliza masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun). Masca de protecție trebuie să acopere atât gura cât și nasul și să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat.
Masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii măștii, mâinile trebuie igienizate cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun.
După utilizare, masca se aruncă de îndată într-un spațiu special amenajat, preferabil cu capac, operațiune urmată de igienizarea mâinilor. NU se recomandă reutilizarea măștilor medicale.
Măștile nemedicale se spală zilnic la o temperatură de 60 - 90 C și se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă.
Pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măștilor nemedicale (din material textil).
În cazul apariției febrei / tusei / strănutului, purtarea măștii este recomandată în orice circumstanță (ex: în spațiile deschise, la domiciliu).
Documentul elaborat de către specialiștii în sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății și Institutului Național de Sănătate Publică prevede și reguli privind triajul persoanelor pentru accesul într-o incintă.
Astfel, pe durata stării de alertă se instituie obligativitatea instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor în condițiile și cu respectarea Instrucțiunilor generale privind măsurile de igienă.
Triajul epidemiologic constă în:
- măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3 C);
- observarea semnelor și simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată);
- dacă temperatura înregistrată depășește 37,3°C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus.
- dacă se constată menținerea unei temperaturi mai mare de 37,3 C sau/și prezența altor simptome respiratorii, persoana este îndrumată către medicul de familie în vederea efectuării unui consult medical: dacă se încadrează în definiția de caz suspect COVID-19, medicul de familie îi va recomanda testarea pentru diagnosticarea infecției cu virusul SARS-CoV-2; dacă nu se încadrează în definiția de caz suspect COVID-19, medicul de familie va stabili diagnosticul.
Partidul Național Liberal Maramureș