• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 August , 2015

Spion român, bănuit de legături de afaceri cu fostul şef al Mossad-ului, face afaceri în Baia Mare

Un colonel (r) român de contraspionaj extern, despre care s-a spus că reprezintă în România interesele de afaceri ale unui fost director Mossad, are afaceri în Maramureş. Constantin Cetinoiu este asociat, împreună cu alţi cetăţeni, români şi sirieni, într-o firmă cu sediul în municipiul Baia Mare.

 
 

Mabco VIP SRL, o firmă de construcţii cu sediul în Baia Mare, înfiinţată în 2011 şi devenită în scurt timp inactivă, conform unei decizii din 2012. Firma îl are ca administrator pe sirianul Alhusein Abdulfatah şi are 5 asociaţi: Alhusein Abdulfatah, Ajjan Jonada, Al Knijh Amer, toţi sirieni, şi doi români: Vasile Şpan şi Cetinoiu Constantin. Aparent, o firmă banală şi poate aşa şi e. Numai că, unul din asociaţi, fost spion ceauşist, a fost suspectat ca intermediar pentru afacerile din România ale fostului şef Mossad. Şi pentru ca povestea să fie completă, numele lui apare şi în dosarele de filaj privind spionajul economic al Kremlinului.

 

Constantin Cetinoiu. Colonel (r) DIE/ CIE/SRI. Potrivit presei, în 1973, absolvă şcoala de ofiţeri a DIE de la Brăneşti. Apoi e încadrat în UM 0195 - unitatea de contraspionaj extern a Securităţii. După dezertarea generalului Ion Mihai Pacepa, contraspionajul extern se desprinde de serviciul de spionaj, devenind independent. Cetinoiu conduce serviciul de contraspionaj pe spaţiul Elveţia-Austria-Germania.

După 1985, ajunge în Centrala de Informaţii Externe (UM 0544) şi îndeplineşte misiuni în Cipru, Franţa, Olanda, Anglia etc. După Revoluţie, iese în rezervă. Însă, la scurt timp, este încadrat în SRI - Diviziunea E (apărare şi protecţie). Se spune că activează ca ofiţer deplin conspirat, sub paravanul unor societăţi comerciale. Pune la punct tranzacţii cu cereale în Israel, vinde păcură şi motorină în Turcia şi arme sârbilor, în timpul războaielor din fosta Iugoslavie. Toate sunt misiuni operative. În 1996 iese în rezervă din SRI, cu gradul de colonel. Este momentul în care devine om de afaceri. A mai avut o firmă, în prezent în lichidare, şi, din 2011, este asociat la firma din Baia Mare. Numai că, nu pentru astfel de afaceri a devenit celebru Cetinoiu.

 

În urmă cu câţiva ani a intrat în vizorul Direcţiei de Siguranţă Militară (DSM, contraspionajul militar) pentru legăturile sale cu dealerii de armament. Notele au apărut în presă. Mai mult, a reprezentat în România interesele de afaceri ale unui fost director Mossad, prestând servicii şi pentru o mare companie israelienă de comerţ cu armament într-o tranzacţie cu Gigi Becali.

 

Cetinoiu a fost, potrivit presei, „omul de legătură” în mai multe tranzacţii cheie. În 2007, i-ar fi dus pe israelienii Shabtai Shavit, director al Mossad-ului între 1989 şi 1996 şi Gaby Peretz (fost ofiţer Mossad) la o firmă din Otopeni care furnizează aparatele de scanat (raze Gamma) antitero şi anticontrabandă şi chiar a intermediat „sudarea” unui joint-venture între cele două companii. În 2004, tot Cetinoiu se pare că a intermediat afacerea prin care corporaţia Israel Military Industries (IMI) a cumpărat peste patru milioane de cartuşe de 9 mm (muniţie de infanterie) de la Uzina Mecanică de Armament Drăgăşani a lui Gigi Becali. IMI este compania de stat prin care Tzahal (armata Israelului) importă sau exportă armament.

 

În 2003, numele lui Cetinoiu a fost legat de cel a lui Aurel Cazacu, fost director Romtehnica şi de intermedierea unei afaceri cu firma Armitech din Chişinău, specializată în comerţul cu produse speciale. Raportul ofiţerilor de contraspionaj făcut public arăta: „În cadrul acţiunilor informative a rezultat că firma Armitech din Chişinău, cu reprezentanţă în Panama, este o firmă de acoperire a serviciilor ruse de spionaj, activitatea ei fiind coordonată de la Moscova de generalul Vohonin, care, în perioada anterioară aderării României la structurile euro-atlantice, avea ca misiune blocarea eforturilor româneşti şi compromiterea României în procesul de aderare“.

 

Prin reţeaua Armitech, spionajul moscovit a acţionat în România la sfârşitul anilor ’90. Obiectivul se pare că au fost tranzacţiile cu armament. Potrivit presei, sub umbrela firmei au activat mai mulţi ofiţeri KGB. La vremea respectivă, presa scria: „Moldoveanul Ion Busuioc (Ivan Grigorevici Busuioc) e unul dintre ei. Acesta a reprezentat sucursala Armitech din Cipru, implicată în tranzacţii cu tehnică militară românească în Africa. Colonelul (r) KGB specializat în comerţ exterior, Ion Busuioc, a fost arestat în Bucureşti. Acuzaţia: trafic de armament. Era unul dintre aghiotanţii viceamiralului israelian Shimon Naor - condamnat în România pentru contrabandă de arme la 11 ani de închisoare, dar ascuns de Israel. În 2004, Busuioc s-a implicat în vânzările de cărbune rusesc către CET-urile din nordul ţării, printr-un offshore din Elveţia (Mir Trade AG)”.

 

Evident, povestea lui Cetinoiu seamănă cu un roman de spionaj. Şi, tocmai de aceea, n-am putut să nu ne întrebăm, măcar retoric, de ce un om cu astfel de legături are afaceri în Baia Mare? Băieţii de contraspionaj ştiu, cu siguranţă, răspunsul.

 
 

Cetinoiu a fost, potrivit presei, „omul de legătură” în mai multe tranzacţii cheie. În 2007, i-ar fi dus pe israelienii Shabtai Shavit director al Mossad-ului între 1989 şi 1996 şi Gaby Peretz (fost ofiţer Mossad) la o firmă din Otopeni care furnizează aparatele de scanat (raze Gamma) antitero şi anticontrabandă şi chiar a intermediat „sudarea” unui joint-venture între cele două companii. În 2004, tot Cetinoiu se pare că a intermediat afacerea prin care corporaţia Israel Military Industries (IMI) a cumpărat peste patru milioane de cartuşe de 9 mm (muniţie de infanterie) de la Uzina Mecanică de Armament Drăgăşani a lui Gigi Becali. IMI este compania de stat prin care Tzahal (armata Israelului) importă sau exportă armament.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.