• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Februarie , 2014

Spectacol de excepţie la Teatrul Municipal Baia Mare

Duminică seara, sala Teatrului Municipal Baia Mare s-a dovedit neîncăpătoare pentru sutele de maramureşeni veniţi să asiste la un spectacol de excepţie oferit de Grigore Leşe cu prilejul aniversării a 60 de ani.

În semn de recunoaştere a contribuţiei pe care şi-a adus-o la promovarea spiritualităţii maramureşene în lume, artistului i-a fost oferit primul titlu de „Cetăţean de Onoare al Judeţului Maramureş”.

 

Invitatul de onoare a lui Grigore Leşe a fost naistul Gheorghe Zamfir. Spectacolul a fost unul inedit, deoarece Grigore Leşe a citit fragmente din cartea sa „Acum ştiu cine sunt…”, fragmente în care sunt redate cu fidelitate şi farmec copilăria şi viaţa sa.

 

„Cum să vorbeşti cu cuvinte despre cântecul lui Grigore Leşe? Ar însemna să te duci la mama izvorului, la începuturile lumii, acolo unde durerea şi dragostea au nume de cântec. Ar însemna să poţi cuprinde în cuvinte viaţa profundă a satului românesc arhetipal, cu frământările, simbolurile, ritualurile, sărbătorile, cu trecerile şi petrecerile lui şi mai ales cu oamenii lui cu tot. Ar însemna să vorbeşti despre omul care a ales să lupte – adesea de unul singur – doar cu hora şi cu fluierul, cu simplitatea regală a portului său, împotriva invaziei agresive a surogatului şi a kitch-ului în cultură şi în tradiţie.

Într-o lume pe care chiar Domnia Sa o numea „smintită”, într-un prezent grăbit şi confuz, în devălmăşia modernistă care ne cuprinde şi ne copleşeşte, când nu ne lipsesc din geantă laptopul, tableta sau iPhone-ul, Grigore Leşe îşi poartă în geantă, cu demnitate, dragoste şi sfinţenie… fluierul, de care nu se desparte niciodată. Adică, îşi poartă cu sine rădăcinile, trecutul, dorurile, durerile şi bucuriile. Pe care şi le cânta cum numai el ştie.

Pentru că Hora Lăpuşană nu are pereche.

 

Grigore Leşe vine de acolo de unde încă lumea satului nu s-a pervertit, unde se mai trăieşte simplu şi frumos, după tipare arhaice, unde mai sunt hore şi oameni care ştiu să le cânte. „Cred cu toată fiinţa mea în horă şi o consider matricea muzicală a românilor. Cred în puterea ancestrală a horii de a înfrunta timpul şi de a delimita locul nostru în lume. Cred că sunt eu, cel adevărat, numai când horesc.” Iată cum se definea pe sine Grigore Leşe. Privindu-l, ascultându-l, citindu-i gândurile adunate în cărţi, n-ai cum să nu te întrebi: oare este Grigore Leşe altfel, sau el este chiar acolo de unde n-am fi avut voie să plecăm nici unul din noi? Iată o dilemă la care merită să medităm.

 

Grigore Leşe s-a născut la 20 februarie 1954, în Stoiceni – în Ţara Lăpuşului. Din Stoiceniul său natal n-a plecat cu sufletul niciodată, chiar dacă paşii l-au purtat prin toată lumea, pentru a studia, a căuta, a descoperi şi mai ales pentru a împărtăşi.” – a precizat preşedintele Zamfir Ciceu în deschiderea spectacolului.

 

Florian Sălăjan – directorul ASSOC Baia Mare i-a făcut artistului un cadou inedit: o casă în Stoiceni. Este vorba de o casă veche din lemn amplasată în imediata apropiere a locului unde se doreşte realizarea unui centru multicultural.

 

Arhitectul Ştefan Păşcuţ a prezentat publicului proiectul unui centru, care se doreşte a fi locul unde vor fi susţinute spectacole, tabere de creaţie şi acţiuni culturale diverse.

 
 

„Sunt copleşit! Văd că v-aţi îndreptat faţa spre mine şi asta mă onorează. Vă mulţumesc!”, a spus Grigore Leşe, vizibil emoţionat, după ce a primit diploma, placheta şi legitimaţia cu numărul 1 de Cetăţean de Onoare al Judeţului Maramureş.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.