• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 3 August , 2018

Sorina Pintea, 6 luni de realizări la Ministerul Sănătății

„Au trecut 6 luni dificile, în care eu și echipa mea am fost nevoiți să stingem incendii, dar în acelaşi timp să ne așezăm la masa de lucru și să gândim strategii pe termen mediu și lung. Am venit în minister cu dorința de a schimba mentalități și de a debloca sistemul, am venit cu gândul la oameni și la nevoile lor și în tot ce am făcut până în prezent m-a călăuzit această dorință de a face bine semenilor aflați în nevoie. Am reușit o parte din obiectivele propuse, altele sunt în curs de realizare și există și nereușite. Dar vreau să vă asi­gur că nu am uitat nicio clipă de oameni, eu vin dintre ei și cunosc realitățile din spital. Știu realitățile cu care se confruntă pacienții atunci când au nevoie de servicii medicale, dar îmi sunt cunoscute și efortul, epuizarea, munca depusă de către cadrele medi­cale”, așa a început bilanțul ministrului Sănătății, maramureșeanca Sorina Pintea, după primele 6 luni de mandat. O perioadă scurtă, plină, dificilă, dar în care Sorina Pintea și-a putut demonstra capacitățile manageriale și a reușit să bifeze multe realizări importante.


Ministrul Sănătății a afirmat că, în cele 6 luni de mandat au fost adoptate o serie de măsuri care au schimbat în bine situația pacienților printre care asigurarea tratamentului de ultimă generație a unor boli grave, precum infecția HIV/SIDA, diabetul zaharat, boli neurologice degenerative și inflamator-imune, oncologice, boli rare și sepsis sever, amiotrofie spinală etc., prin introducerea a 35 de molecule de ultimă generație pe listele de medicamente compensate și gratuite, asigurarea vaccinurilor necesare imunizării copiilor conform Calendarului Național de Vaccinare, demararea mai multor campanii de informare, ca de exemplu, Campania privind donarea benevolă de sânge sau Campania de vaccinare orga­nizată împreună cu partenerii interna­ționali UNICEF și OMS. De asemenea, a fost modificat Ordinul 50/2004 care reglementează decontarea tratamentelor în străinătate, act normativ care nu a mai fost modificat din anul 2004 și care a fost modificat astfel încât să răspundă nevoilor de astăzi ale pacienților: „Prin Ordinul de ministru nr. 50 am reglementat trimiterea pa­cien­ților la tratament în străinătate, am făcut un lucru extraordinar, zic eu.  Ultimele două do­sa­re care sunt pe masa comisiei Minis­terului Sănătății și care, probabil, ar fi fost probabil foarte greu de aprobat se referă la o pacientă aflată în Germania, a cărei stare de sănătate s-a înrăutățit și are nevoie de urgență de un transplant pulmonar. Din fericire, s-a găsit repede donatorul, fata a beneficiat de acel transplant, iar dosarul a ajuns pe masa Ministerului Sănătății fără ca pacienta să fie prezentă în România, pe baza do­cumentelor medicale trimise de spital. Valoarea operației și tratamentului post-operator este de 500 de mii de euro. Cazul fetiței de 3 ani care se află în Spitalul Marie Curie și ar trebui să be­ne­ficieze de un transplant de intestin: as­tăzi vom aproba acest dosar. Valoa­rea: 415.000 de lire. Clinica care o pri­mește pe fetiță se află în Birming­ham. În cele 6 luni au fost aprobate dosare pentru 59 de pacienți cu vârste cuprinse între 4 luni și 72 de ani.”

O altă măsură importantă a Guvernului României în ultimele 6 luni de activitate a reprezentat-o creșterea salariilor medicilor și asistenților medicali la ținta pentru 2022. De asemenea, a fost demarată prima etapă a proiectelor cu finanțare europeană de prevenție și control a cancerului, prevenția bolilor cardiovasculare și a celor transmisibile (TB, Hepatite, HIV/SIDA).
Tot în această perioadă a fost aprobată procedura privind corecția anuală a prețurilor maximale, depunerea electro­nică a dosarelor pentru prețurile medi­camentelor, mecanisme noi de înche­iere a contractelor cost-volum/ cost-volum rezultat, măsuri venite să reglementeze situația aprovizionării cu medicamente a unităților sanitare.

Ministrul Sănătății a prezentat și proiectele de reabilitare, extindere, modernizare și dotare a unităților sa­nitare din fonduri de la bugetul de stat și fonduri europene nerambursabile, precum și cele finanțate prin Banca Mondială. „Ministerul Sănătății a alocat bani, din diverse surse, bani pentru reabilitarea, extinderea, modernizarea și dotarea unor unități sanitare. De ase­menea, prin programul de guver­nare, PSD și-a asumat construcția a 8 spitale regionale, dintre care 3 spitale regio­nale finanțate cu fonduri europene - Iași, Cluj și Craiova. În cele 6 luni de când am preluat portofoliul, am reușit deblocarea situației privind construcția spitalelor, astfel încât pe data de 13 iulie, la Iași, am prezentat draftul studiului de fezabilitate, iar cererea de finanțare va fi depusă în cursul lunii septembrie la Bruxelles. Pe 26 iulie am prezentat draftul de spital regional la Cluj, în cursul lunii octombrie se va depune cererea de finanțare pentru acest spital. La Craiova vom prezenta studiul de fezabilitate în cursul lunii septembrie, iar în luna decembrie vom depune cererea de finanțare. Aceste spitale regionale vor schimba conceptul de spital în România, vor schimba sistemul de finanțare. Veți spune da, sunteți sceptici, se discută din 2008 des­pre aceste spitale, dar pot să vă asi­gur că această construcție va începe, iar termenul de finalizare fiind anul 2023.”

Sorina Pintea a mai declarat că există și proiecte pe care și-ar fi dorit să le finalizeze mult mai repede ca de exemplu reorganizarea Agenției Naționale de Transplant și elaborarea unui nou proiect al Legii transplantului, reorganizarea rețelei de transfuzie sanguină: „Avem în curs de aprobare 12 acte care sunt în transparență decizională și 24 de acte normative în curs de elaborare, care se referă la organizarea activității de transfuzie sanguină, se referă la organizarea activității de transplant, precum și la legea transplantului, acestea sunt doar o parte.”

 

„Au fost 6 luni dificile în care atât eu cât și echipa mea am fost nevoiți să stingem incendii și, în același timp, să ne așezăm și la masa de lucru să gândim strategii pe termen mediu și lung. Am venit în minister cu gândul și dorința de a schimba mentalități, am venit cu gândul la oameni și la nevoile lor și în tot ce am făcut până în prezent m-a călăuzit această dorință de a face bine semenilor aflați în nevoie. Am reușit o parte din obiectivele propuse, altele sunt în curs de realizare și există și nereușite. Dar vreau să vă asigur că nu am uitat nicio clipă de oameni, eu vin dintre ei și cunosc realitățile din spital. Știu realitățile cu care se confruntă pacienții atunci când au nevoie de servicii medicale, dar îmi sunt cunoscute și efortul, epuizarea, munca depusă de către cadrele medicale”.
Sorina PINTEA, ministrul Sănătății

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.