• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Septembrie , 2020

Soarta angajaților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș, în mâinile Guvernului

În ședința ordinară a Consiliului Județean Maramureș din luna august a fost votată o nouă rectificare a bugetului judeţului Maramureş, pe anul 2020. Cea mai mare parte a sumelor prevăzute în această rectificare, adică aproximativ cinci milioane de lei, au mers înspre asigurarea cheltuielilor de funcționare ale Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș, pentru luna august.
 

Șeful administrației jude­țene a arătat că, în această perioadă, prioritatea insti­tuției pe care o conduce a fost să asigure cheltuielile necesare pentru funcționarea Direcției Ge­nerale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș, una dintre cele mai mari instituții din subordinea Consiliului Jude­țean Maramureș. DGASPC este instituția vitală pentru beneficiarii sistemului de asistență socială din Maramureș, fie că vorbim despre copii care nu au familii, fie că vorbim despre seniori sau persoane cu handicap, toți aceștia având dreptul constituțional de a fi îngrijiți de către statul român.

Pe parcursul acestui an, sumele necesare funcționării asistenței sociale în județul Maramureș nu au fost alocate într-un mod corespun­zător, așa cum s-a întâmplat anii trecuți. Până în acest an, Guvernul României suporta 90% din cheltuielile cu asistența socială la nivelul fiecărui județ, în timp ce, pentru anul în curs, s-au alocat mai puțin de 20% din resursele necesare. Pe lângă faptul că bugetul județului a fost tăiat cu 30% la începutul anului, această diferență imensă în asigurarea cheltuielilor cu asisten­ța socială devine imposibil de susținut de către Consiliul Jude­țean Maramureș. Necesarul lunar de cheltuieli la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș, pentru asi­gurarea salariilor și a bunei func­ționări a instituției, adică a chel­tuielilor cu utilitățile, se ridică la suma de aproximativ șapte mi­lioane de lei. Guvernul României a alocat județului Maramureș sume aferente cheltuielilor pentru pri­mele două luni ale anului, adică 14 milioane de lei.

„Începând cu luna martie și până în luna august, Consiliul Județean Maramureș din resurse proprii, adică din acei bani care trebuiau investiți în județul Maramureș, în spitale, în reabilitarea de clădiri și drumuri, în ajutorarea comuni­tă­ților locale, în asigurarea măsurilor de protecție în această perioadă de pandemie, a susținut funcționarea sistemului de asistență socială. La ultima rectificare a Guvernului, care a avut loc acum aproximativ trei săptămâni de zile, Guvernul României a alocat județului Mara­mureș aproximativ 1,4 milioane de lei, care înseamnă cheltuielile Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului pe aproximativ cinci zile. De aceea am făcut un nou efort extraordinar pentru a reduce, în continuare, cheltuielile la nivelul județului. Am eliminat complet tot ceea ce înseamnă evenimente culturale, sume pe care le pregătisem pentru a plăti dobânzi aferente creditelor de investiții și am făcut economii pe diferite capitole bugetare pentru ca, pe lângă cei 1,4 milioane de lei de la Guvern, să mai alocăm aproximativ 3,5 milioane pentru asigurarea salariilor pentru luna august”, a declarat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Șeful administrației județene a precizat că, începând cu luna septembrie, Consiliul Județean Ma­ra­mureș nu mai dispune de resurse pentru asigurarea funcționării Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș, soarta angajaților din această importantă instituție a județului aflându-se în mâinile Guvernului. „Dacă Guvernul nu se va trezi nici în ceasul al doisprezecelea și nu va înțelege că este efectiv ultimul efort financiar pe care putem să ni-l asumăm, începând cu luna septembrie, cei aproape 1.000 de angajați ai acestei instituții vor rămâne fără salarii. Nu mai este un semnal de alarmă, este un strigăt de disperare care de altfel nu este singular, toți președinții de consilii județene aflându-se în situații similare. Suntem cu toții ordonatori principali de credite, aproape puși de către Guvernul României în situația de a nu respecta legea. Sper ca această situație să fie rezolvată în perioada imediat următoare.
Din împrumuturile imense ale României, o parte trebuie să fie alo­cată și autorităților locale. În caz contrar, angajații Direcției Gene­rale de Asistență Socială și Pro­tecția Copilului Maramureș vor rămâne fără re­surse financiare. Măcar acum, Guvernul României ar trebui să conș­tientizeze că lasă autoritățile locale de izbeliște,
într-un mod absolut iresponsabil”, a conchis preșe­dintele Consiliului Județean Maramureș.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.