• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 3 Februarie , 2017

Simpozionul „Medicina de Urgență Azi”

Simpozionul „Medicina de Urgență Azi”, aflat la cea de-a doua ediție, organizat de Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș”, Asociația Prietenii Spitalului „Dr. Constantin Opriș” și Direcția de Sănătate Publică Maramureș, a debutat în forță, joia trecută, cu un exercițiu de salvare a unor victime implicate într-un accident auto.

 

 

Tema exercițiului a fost „Inter­venţia cu forţe şi mijloace în teren, în cazul producerii unui accident de circulaţie cu patru victime, pe drumul de acces la Complexul Turistic Șuior”. Toate cele patru victime aflate în mașina răstur­nată au suferit leziuni, două dintre acestea fiind în stare foarte gravă. La demonstrație au participat peste 200 de persoane.
Întreaga intervenție pentru eliberarea victimelor încarcerate din mașină, precum și stabilizarea funcțiilor vitale și transportarea spre UPU – SMURD a răniților a durat aproximativ o oră, ambulanțele SMURD pornind spre unitatea medicală la ora 17.55.

Deschiderea oficială a celei de-a doua ediții a Simpozionului „Medicina de Urgență Azi” a avut loc vineri, 27 ia­nua­rie 2017, la ora 10.00, în sala de conferințe a Hotelului Carpați din Baia Mare. În prezența a numeroși parti­cipanți din întreaga țară, cuvântul de deschidere a aparținut managerului Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, ec. So­rina Pintea, care a subliniat importanța celor care participă la salvarea de vieți omenești. Totodată, au fost amintite și ONG-urile care au susținut sistemul de urgență și unitatea medicală, făcând referire la Asociația Prietenii Spitalului „Dr. Constantin Opriș”, care s-a dove­dit a fi un partener loial și corect în multiplele proiecte derulate în ultimii ani, dar și la Asociația Părinți Salvatori și Asociația Ajutor Maltez.

Deschiderea simpozionului a fost mo­derată de dr. Călin Man, care a dat, pe rând, cuvântul subprefectului jude­țului Maramureș, Gavriș Ardelean, dar și vicepreședintelui Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș.

Un invitat special este prof. dr. Dorel Săndesc, președinte al Societății Ro­mâne de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI), cel care a fost prezent și la prima ediție a acestui simpozion. Dorel Săndesc a arătat că vine în Baia Mare deoarece apreciază tot ceea ce s-a făcut pentru sistemul medical, iar această întâlnire reprezintă expresia realizărilor unui brand deja național, implementat cu succes de Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare. Președintele SRATI a felicitat întreg colectivul spitalului și a reiterat ideea că medicina de urgență nu trebuie împărțită în zone, respectiv pre-spital și spital. În medicina de urgență trebuie integrat tot ce înseamnă lanțul supraviețuirii.

La cuvânt a urmat Dr. Călin Alexandru, directorul general al Direcţiei Generale Management Urgențe Medicale, care a arătat că medicina de urgență este sâmburele unei revoluții de mentalitate a sistemului medical și aceasta este cea care va schimba întreg sistemul de sănătate.
Dr. Hadrian Borcea, medic-șef al UPU Oradea, a subliniat faptul că România se află în topul a tot ce înseamnă asistență de urgență, fiind printre primele țări din Europa cu dotare la acest capitol. Doctorul Borcea consideră că astfel de simpozioane sunt necesare și binevenite pentru a permite schimburi de idei și a ține pasul cu dinamica unui astfel de sistem.

Invitații la Simpozion, atât o parte dintre cei sosiți din alte județe ale țării, cât și reprezentanții locali ai Direcției de Sănătate Publică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș sau ai Asociației Prietenii Spitalului au parti­cipat, alături de conducerea Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare la o conferință de presă în care, după prezentarea oas­pe­ților, întâlnirea a reprezentat o discuție interactivă între jurnaliști și cei care se află în prima linie a sistemului medicinei de urgență. Comandantul Dorin Oltean, inspectorul-şef al Inspec­tora­tului pentru Situaţii de Urgenţă Mureş, a arătat că, în țară, timpul mediu de răs­puns al echipajelor UPU-SMURD este de 11 minute, la Târgu Mureș in­ter­vențiile având un timp de răspuns de aproximativ 9,2 minute.

Toți cei prezenți au subliniat impor­tanța conștientizării fiecărei instituții implicate în salvarea de vieți omenești, faptul că situațiile de urgență nu pot fi gestionate decât în situația în care toți cooperează, de la momentul producerii unui accident sau a unui eveniment nedorit și până când pacientul ajunge în spital. Sistemul de urgență din România are un grad de încredere de peste 90% în rândul populației, iar această încre­dere trebuie confirmată, menținută și, de ce nu, crescută continuu prin multă muncă și implicare.
Prof. dr. Dorin Săndesc a vorbit despre evoluția sistemului în ultimii 20 de ani, reușind în prezent să fie acoperit în mod logic întreg lanțul supraviețuirii prin cooperarea tuturor instituțiilor cu atri­buții în acest sens. Dr. Hadrian Borcea a precizat că tăria sistemului este reflectată de modul în care lucrurile bune sunt continuate, iar cele mai puțin bune sunt corectate. Acesta a arătat că românii apelează sistemul de urgență mai des decât orice alt serviciu de sănătate și trebuie găsite resursele necesare pentru ca fiecare dintre pacienți să primească un ajutor satisfăcător.
S-a subliniat, de asemenea, nevoia de conștientizare a populației, care trebuie să înțeleagă că, în UPU, există cinci nivele de priorități, prima prioritate fiind urgențele majore, iar ultima prio­ritate pacienții care au nevoie doar de un consult sau un sfat medical. Dacă românii ar apela întâi la medicii de fa­milie atunci când problema pe care o au nu reprezintă neapărat o urgență me­dicală, timpul de așteptare în UPU s-ar reduce considerabil.

Lucrările celei de-a doua ediții a Simpozionului „Medicina de Urgență Azi” au continuat pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” Baia Mare, cu prezentări medicale și workshop-uri interactive susținute de nume grele ale medicinei de urgență.

 

 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, la Baia Mare, că: „Sistemul este de îmbunătăţit, dar trebuie studiat foarte bine şi analizat, dar şi lucrat cu mare atenţie. Ce anume facem? În ce direcţie mergem? Să nu stricăm ce am făcut. Astea sunt lucrurile importante (...). Niciun sistem, inclusiv cel de urgenţe, dacă nu se îmbunătăţeşte, rămâne fix. Mereu analizăm diferite situaţii care apar, ca să putem îmbunătăţi sistemul” a spus Raed Arafat, într-o conferinţă de presă, la Baia Mare.

„Ultimul lucru care s-a făcut este introducerea sistemului digital de raportare de ambulanţe şi sistemele de primiri urgenţe, sistem care acum e în testare. Deja vedem primele rezultate pe plan naţional care ne permit să îmbunătăţim calitatea serviciilor oferite populaţiei prin sistemul de urgenţă. Sunt date pe care înainte nu puteam să le colectăm, era imposibil să colectezi datele pe milioane de cazuri, dar acum când se completează în timp real e mult mai uşor, poţi să scoţi date din sistemul informatic, să faci analiză pe ele, să compari, să vezi cum merge într-un judeţ sau în celălalt judeţ. Ăsta deja e un pas major care se va simţi curând pe partea calităţii”, a spus Raed Arafat.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.