• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 Februarie , 2023

Simpozion „Iuliu Maniu și Maramureșul”

Anul 2023 merită să fie, pe bună dreptate, dedicat lui Iuliu Maniu. În ianuarie s-au împlinit 150 de ani de la nașterea „Sfinxului de la Bădăcin”, iar în 5 februarie se împlinesc 70 de ani de la moartea sa, în Închisoarea Sighet. Cu acest dublu prilej, la inițiativa domnului acad. Emil Burzo, președinte de onoare al Academiei Române filiala Cluj, Asociația de Turism, Consultanță și Implementarea Proiectelor Europene, Consiliul Județean Maramureș, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și GAZETA de Maramureș vor organiza simpozionul „Iuliu Maniu și Maramureșul”, care va avea loc în 17 februarie, începând cu ora 11.00, în sala de conferințe a Memorialului Sighet.

„Lagărele şi închisorile pot închide oameni şi-i ucide, dar nu pot închide şi nici ucide ideile care circulă, oricâte piedici le-ai pune. Teroarea înspăimântă omul, dar nu sugrumă ideea, care biruie totdeauna când este sprijinită de lege, de libertate şi de morală. Ce înseamnă viaţa mea sau a aceea a 50 – 60.000 oameni sacrificați în felul acesta dacă este vorba ca prin jertfele vieților noastre să nască o Românie Mare, liberă şi neatârnată? Pe mine nu mă îngrozește nici lagărul, nici moartea şi am încredere deplină în soarta bună pe viitor a României”. Așa spunea, cu curaj, marele bărbat de stat Iuliu Maniu, la auzul veștii că, în Maramureș, comuniștii pregătesc o închisoare. Fragmentul face parte dintr-o notă informativă a Direcției Generale a Poliției din aprilie 1947. Cuvintele lui, premonitorii, aveau să se împlinească întocmai. Iuliu Maniu a ajuns patru ani mai târziu, în 11 august 1951, în această închisoare, care l-a ucis, încetul cu încetul, prin cruntul regim de exterminare aplicat demnitarilor și clericilor. Însă, ideile și mai ales crezurile lui n-au putut fi ucise.

În 5 februarie 1953, deși secretomania comunistă era absolută, vestea morții lui Maniu s-a răspândit în Închisoarea Sighet. Nicolae Carandino a relatat din perspectiva sa noaptea decesului: „Maniu a fost ridicat din celulă, în cel mai strict secret, dar vestea se răspândise ca fulgerul în toată închisoarea. Noaptea am auzit căruța poposită în curtea închisorii, uruiala roților, nechezatul cailor, zgomotul ușor ferecat al şleaurilor. Apoi, toate s-au liniștit. Maniu pleca spre groapa comună şi spre gloria eternă”. Mormântul său nu a fost identificat nici astăzi. Poate pentru că, simbolic, Iuliu Maniu este un om de care comuniștii s-au temut și dincolo de moarte. Sau poate pentru că, simbolic, voia ca întreg pământul țării pe care l-a iubit atât de mult să fie cinstit ca și cum ar fi mormântul său.

Oricum, în acest februarie, în care se împlinesc 70 de ani de când comuniștii au anunțat moartea sa prin celebra formulă „s-a stins lumina în celula...”, e timpul să aprindem noi candela neuitării.
Tocmai de aceea, la inițiativa dom­­nului academician Emil Burzo, președinte de onoare al Aca­demiei Române filiala Cluj, în 17 februarie, începând cu ora 11.00, în sala de conferințe a Memorialului Sighet, va avea loc un simpozion organizat de Asociația de Turism, Consultanță și Implementarea Proiectelor Europene, Consiliul Jude­țean Maramureș, Memorialul Victi­melor Comunismului și al Rezistenței,  Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și GAZETA de Maramureș. În cadrul evenimentului prezentat de dr. Andrea Dobeș, vor prezenta lucrări: Ana Blandiana- membru corespondent al Academiei Române, „Meditație despre Iuliu Maniu (sau despre morală în politică);  Acad. Emil Burzo, președinte de onoare al Academiei Române filiala Cluj – „Iuliu Maniu – file de istorie”;  Prof. univ. dr. Vasile Pușcaș - membru corespondent al Academiei Române - „Iuliu Maniu și Mișcarea Memorandistă”; Dr. Andrea Dobeș, cercetător -„Ultimii ani din viața lui Iuliu Maniu” și prof. Marius Voinaghi - „Gene­rația Unirii, victimă a regimului comunist”. De asemenea, vor lua cuvântul reprezentanții instituțiilor care organizează evenimentul. Invitații speciali ai simpozionului sunt elevii pasionați de istorie din cadrul Centrului Județean de Excelență Maramureș, deoarece povestea lui Iuliu Maniu nu este doar o filă importantă din istoria recentă a țării, ci și o veritabilă lecție despre viață și morală.

Proiectul cuprinde și realizarea unei publicații, care va fi distribuită în cadrul evenimentului, dar care va ajunge gratuit și în școlile și bibliotecile din județ.


 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.