• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 Februarie , 2017

Simpozion cu ocazia celor 160 de ani de la nașterea pictorului Hollósy Simon

La Centrul Cultural din Sighet a fost organizat un simpozion pentru a marca 160 de ani de la nașterea pictorului Hollósy Simon.

Celor câtorva zeci de sigheteni, de toate vârstele și profesiile, li s-au pre­zentat principalele lucrări de artă realizate de Hollósy Simon, dar și picanterii din viața artistului. Directorul Muzeului Maramureșului din Sighet a vorbit despre relația pictorului cu familia academicianului Ioan Mihalyi de Apșa.

„Trei dintre fetele academicianului Ioan Mihalyi de Apșa au pictat cu Hollósy la Grădina Morii. Cornelia a fost una dintre cele mai bune eleve ale lui Hollósy, ea fiind cea care a pictat portretul tatălui său și al mamei sale, care se află în casa memorială. Ceea ce este important și foarte puțină lume știe e că Hollósy Simon a locuit în Casa Mihalyi, cel puțin un an de zile, pentru că atunci când în anul 1912 au fost inundații foarte mari, apele au inundat spațiul unde se făceau orele de pictură în zona Parcul Grădina Morii, și a trebuit să părăsească împreună cu soția zona Grădina Morii și s-a mutat la Ioan Mihalyi de Apșa”, povestește Gheorghe Todincă, directorul Muzeului Maramu­reșului din Sighet.

Într-un stil boem, directorul muzeului amintește:
„Atunci când îl vom aniversa pe Hollósy să veniți să vizitați Casa «Ioan Mihalyi de Apșa» pentru că acolo a băut acesta cafea cu Mihalyi de Apșa, unde au povestit despre Maramureș, despre oameni, despre locuri, despre procesul pe care l-au avut, unde și-au împărtășit cunoștințele. Știți ce scriitori prefera Hollósy? Tolstoi, Dostoievsky. Îi plăcea să asculte Beethoven. Ar fi bine să ve­deți ce univers intelectual, ce pasiuni extraprofesionale avea acest om. E aici, se poate vedea ce l-a inspirat atât de mult în opera sa atât de frumoasă și ne­pie­ritoare”, arată Gheorghe Todincă.

Istvan Zahoranszky, președintele Aso­ciației „Hollósy Simon”, a atras atenția privitorilor asupra unui tablou al pictorului: „Un critic de artă a scris vreo zece pagini despre acest tablou, «Depănușatul» lui Hollósy Simon, dar n-a reușit să surprindă esența. Bunica mea, care nu este critic de artă, știa ce reprezintă acest tablou. Pe vremuri, la sate, depănușau mălaiul și fete și băieți,  iar când un flăcău descoperea un mălai roșu, putea să sărute domnișoara pe care o iubea. Acest moment a fost surprins de Hollósy Simon”, arată Istvan Zahoranszky, președintele Asociației „Hollósy Simon” din Sighet.

Viceprimarul Ildiko Bereș a amintit auditoriului de intențiile municipalității de a cinsti memoria pictorului Hollósy Simon. „Suntem mândri de acest pictor care a reușit să ducă numele orașului nostru în cele mai mari centre culturale din Euro­pa, prin picturile sale. De aceea, noi, Con­siliul Local, la inițiativa unor oa­meni însemnați și ai bisericii romano - catolice din municipiu, am hotărât să denumim o stradă cu numele lui Hollósy Simon. Am crezut oportun ca acest om să merite să aibă o stradă cu numele său. Nu s-a identificat strada care va purta numele său, dar va fi ori o stradă, ori o pia­țetă. Cu timpul vom încerca să ridi­căm și o statuie în cinstea lui”, spune Ildi­ko Bereș, viceprimar Sighetu Mar­mației.

Gheorghe Todincă a comunicat celor prezenți că în luna martie 2017 se vor organiza la nivel de municipiu evenimente de mare amploare dedicate pictorului Hollósy Simon.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.