Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Sighetul, centru cultural al Maramureşului
Constituirea Centrului Cultural Sighetu Marmaţiei a reuşit să revitalizeze viaţa culturală a municipiului de peste Deal, transformând Sighetul într-un centru al culturii maramureşene.
Reporter: Recent a avut loc Festivalului de datini şi obiceiuri. Cât de dificilă a fost organizarea acestui eveniment?
Dan Spiridon Pralea: A fost cea de-a 45 – a ediţie. Se poate spune că este una dintre cele mai de amploare manifestări culturale care se organizează la Sighetu Marmaţiei, şi asta nu de ieri de azi, ci de 45 de ani. O manifestare greu de organizat şi din cauza numărului mare de resurse umane care participă la organizarea lui. Au participat 1200 de artişti amatori. Am încercat să aducem şi noutăţi care să facă festivalul mai atractiv, există riscul repetabilităţii, plafonării la atâtea zeci de ediţii. De aceea primarul municipiului şi noi am considerat că trebuie să facem ceva care să resusciteze această manifestare. Pentru aceasta ne-am aliat cu extensia din Sighetu Marmaţiei a Universităţii Babeş-Bolyai, cu rectorul Facultăţii de Geografie, domnul conferenţiar universitar doctor Marin Ilieş şi împreună cu studenţii domniei sale, masteranzi, absolvenţi din bazinul Maramureşului Istoric am încercat să organizăm altfel această manifestare.
De la pornire, adresându-ne potenţialilor participanţi la festival le-am solicitat anumite lucruri care ţineau de costume, de autenticitatea lor etc. Apoi elemente de noutate: am montat o poartă maramureşeană în zona din care a pornit alaiul, am montat 150 de metri de gard de nuiele.
Reporter: Ce evenimente au urmat?
Dan Spiridon Pralea: Nu ne-am dezmeticit bine după acest festival, că am marcat prin activităţi foarte serioase naşterea poetului naţional şi am reuşit ca împreună cu parteneri pe care i-am găsit la C.N. Dragoş Vodă, la Liceul Regele Ferdinand în principal dar şi la celelalte unităţi de învăţământ din Sighet, prin catedrele de limba şi literatura română să organizăm un eveniment special în 15 ianuarie, iar în premieră absolută a fost prezent la Sighetu Marmaţiei actorul Dorel Vişan care a susţinut un recital de poezie intitulat: „Eminescu, om şi geniu”. O întâlnire cu un mare actor, dar şi cu un fin cunoscător al operei eminesciene, care a reuşit să capteze mai bine de 2 ore atenţia a peste 400 de spectatori.
Reporter: Ce evenimente urmează?
Dan Spiridon Pralea: Am mai avut activităţi importante în luna ianuarie, toată luna a fost dedicată promovării poeziei poeţilor maramureşeni, mai ales celor care au scris despre iarnă.
Acum ne pregătim să facem rost de finanţări pentru marile evenimente pe care dorim să le organizăm. În prima parte a lunii martie va avea loc un proiect educaţional legat de Ion Creangă, pe care îl realizăm împreună cu Biblioteca municipală, Şcoala de Artă are un spectacol dedicat mamei în 8 Martie, 21 Martie este Ziua internaţională a poeziei şi vom marca acest moment, apoi săptămâna lecturii şi cărţii pentru copii.
Deci sunt activităţi constante în instituţiile de cultură şi în acestă perioadă de început de an.
O activitate de amploare va avea loc în 12 Aprilie, se numeşte „De florii în satul maramureşean” şi încercăm să promovăm folclorul autentic, aici ne referim în primul rând la pricesne care se cântă în această perioadă, în Postul Paştelui, vom încerca să aducem cei mai reprezentativi artişti amatori din Maramureşul Istoric şi încercăm să facem posibilă prezenţa la Sighet a Corului bisericii Ortodoxe din Slatina, din dreapta Tisei.
Reporter: Ce reacţii aveţi din partea publicului care participă la aceste evenimente şi a sighetenilor care văd revitalizarea culturii?
Dan Spiridon Pralea: Se poate spune că feedback-ul este pozitiv. Eu pot să fiu subiectiv pentru că vorbesc din postura de manager interimar al Centrului Cultural sighetean, dar trecând peste subiectivitate, trebuie să spun că cel puţin eu simt o oarecare mulţumire a publicului care provine din toate categoriile sociale, pe foarte mulţi dintre ei nu i-am mai văzut demult la astfel de activităţi şi i-am reîntâlnit fie la Gala muzicii Folk, fie la Festivalul Medieval, fie la Festivalul de poezie pe care de asemenea l-am resuscitat, încercând să apropiem poezia de publicul sighetean. A fost un succes, am colaborat cu actorul Adrian Păduraru. Am realizat împreună un spectacol de muzică şi poezie foarte apreciat, poezie a poeţilor maramureşeni şi a poeţilor participanţi la festival.
Reporter: De la constituirea Centrului Cultural aţi simţit şi o mobilizare a tinerilor, o implicare în activităţile culturale?
Dan Spiridon Pralea: Da. Se simte acest lucru. I-am apropiat foarte-foarte mult. Sunt mai receptivi la muzica generaţiei lor, dar şi la muzica folk, am întâlnit şi tineri, mai mult am promovat în manifestare şi tinerii folkişti din Sighetu Marmaţiei. În general tinerii participă la activităţile noastre şi pot spune că şi la Festivalul de datini, despre care am vorbit, am reuşit să-i implicăm în organizarea manifestărilor pe studenţi, pe masteranzi, absolvenţi. Şi s-a simţit acest lucru, a fost mai antrenantă mai atractivă.
Reporter: Cu ce probleme vă confruntaţi?
Dan Spiridon Pralea: Problemele cu care ne confruntăm şi care sunt destul de grave ţin de infrastructura de care este nevoie pentru a ne desfăşura activitate în bune condiţii. Ne gândim că în acest an vom reuşi să ne mutăm într-un sediu care să ne aparţină şi pe care
să-l adaptăm cerinţelor noastre, apoi este mare nevoie să repunem în circuit sala de spectacole „Viorel Costin”, este o clădire veche în care nu s-au făcut multe lucruri de-a lungul anilor şi trebuie o intervenţie serioasă, e o lucrare complexă, dar vitală pentru noi, pentru că trebuie să realizăm şi venituri şi nu avem unde pentru că noi închiriem pentru spectacole sala „George Enescu”.
Pe timpul verii am făcut spectacole în aer liber, am achiziţionat 1000 de scaune pliante, le punem în Parcul Central, chiar dacă am încercat să creăm acest climat cultural în centrul oraşului înlocuind sala, suntem totuşi la mâna vremii, de multe ori suntem nevoiţi să amânăm activităţi, să nu le programăm.
„Festivalul de datini şi obiceiuri este una dintre cele mai de amploare manifestări culturale care se organizează la Sighetu Marmaţiei, şi asta nu de ieri de azi, ci de 45 de ani. O manifestare greu de organizat şi din cauza numărului mare de resurse umane care participă la organizarea lui. Au participat 1200 de artişti amatori.
Am încercat să aducem şi noutăţi care să facă festivalul mai atractiv, există riscul repetabilităţii, plafonării la atâtea zeci de ediţii. De aceea primarul municipiului şi noi am considerat că trebuie să facem ceva care să resusciteze această manifestare”.
Dan Spiridon Pralea