Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
SIGHET: Se anunţă o ediţie de neuitat a evenimentului „Paşti în Maramureş”
13 aprilie va fi o zi specială atât pentru comunitatea maramureşeană, care va reveni la obiceiurile de odinioară, cât şi pentru turiştii care vor veni să-şi petreacă sărbătorile pascale în Maramureş sau care au ales să asiste în acest an la unul dintre cele mai importante evenimente organizate de municipalitatea sigheteană. Manifestarea face parte dintr-un proiect mai amplu, denumit „Simte Maramureşul!”.
„Un punct forte a conceptului „Simte Maramureşul!” şi, desigur, al evenimentului Paşti în Maramureş este autenticitatea a tot ceea ce facem. Am selectat artişti, programe, obiceiuri, toate care se încadrează în conceptul de Maramureş autentic, adică de Ţara Maramureşului. De acum încolo o să promovăm în continuare ca identitate Sighetu Marmaţiei, capitala Ţării Maramureşului”, a arătat Marin Ilieş, directorul UBB, extensia Sighet.
Evenimentul îşi menţine ordinea momentelor la care publicul va lua parte, dar cei care s-au alăturat acestui proiect şi au ales să participe vor veni cu o sumedenie de noutăţi care să atragă cât mai multe persoane şi care să ofere o altfel de viziune asupra tradiţiilor maramureşene.
„Pregătirile sunt conform graficului. De fapt, noi lucrăm la un concept pentru întreg anul, care se numeşte „Simte Maramureşul!”. Va avea un manual de identitate vizuală, iar primul eveniment, Paşti în Maramureş, are deja totul pregătit. Ca program vom începe cu prezentarea satelor în gospodăriile din Muzeul Satului, de pe dealul Dobăieş, iar după aceea va fi spectacolul în aer liber, cu artişti consacraţi maramureşeni, iar seara un obicei străvechi va fi pus în scenă de locuitorii din Călineşti”, a explicat Marin Ilieş.
Dacă anul trecut publicul a luat parte la prezentarea de către studenţii şi masteranzii Universităţii „Babeş-Bolyai”, extensia Sighet, a obiceiului de Sângeorz, anul acesta cei prezenţi vor fi părtaşi la poveşti de neuitat, puse în scenă de către locuitorii unei comune maramureşene.
„Va fi pus în scenă de locuitori dintr-un sat de pe Valea Cosăului. Este un obicei străvechi, inspirat în mare măsură şi de experienţele personale ale celor implicaţi. De exemplu, toată lumea e curioasă să îl vadă pe ciobanul care a zis că a văzut-o pe Fata Pădurii. Cred că prin autenticitate va fi ceva special”, a conchis Marin Ilieş.
Prima ediţie a evenimentului „Paşti în Maramureş” s-a bucurat de prezenţa a mii de spectatori veniţi din toate colţurile ţării.