• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 3 Februarie , 2015

SIGHET: Eveniment la împlinirea a 70 de ani de la eliberarea evreilor din lagărul de concentrare de la Auschwitz

Casa Memorială „Elie Wiesel” din Sighetu Marmaţiei a fost gazda unui eveniment dedicat împlinirii a 70 de ani de la eliberarea evreilor din lagărul de concentrare de la Auschwitz. Au participat numeroşi elevi, profesori, muzeografi, precum şi membri ai comunităţii evreieşti.

Locul pentru această comemorare a fost special ales, deoarece din casa lui Elie Wiesel au murit în acele lagăre mama, tatăl, bunica şi sora acestuia. Din cei peste 11.000 de evrei care existau la acea vreme în Maramureş, şi-au găsit sfârşitul în lagărele naziste mai bine de 10.000. Lagărul de la Auschwitz a fost eliberat de către trupele sovietice în 27 ianuarie 1945.

 

„Astăzi, împreună cu două grupe de copii, una de la Liceul pedagogic „Regele Ferdinand” şi una de la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă”, am sărbătorit eliberarea Auschwitz-ului, 70 de ani de la eliberare şi, în acelaşi timp, am comemorat atrocităţile Holocaustului. A fost un film tematic care reprezintă o zi în lagărul de concentrare”, a spus muzeograful Alin Pralea.

 

„Nu este bine să se uite acest lucru, ca să nu se repete un lucru rău, trebuie să ne amintim mereu de acesta. Părinţii mei au trăit aceste clipe, socrii mei, soacră-mea a fost chiar în camera de gazare, însă norocul a fost că s-a terminat gazul, şi, astfel, una dintre SS-iste le-a trimis pe femei înapoi în baracă şi au spus că nu mai aveau apă. Era o păcăleală, în sensul că în loc de apă venea gazul toxic care producea moartea a unui milion şi jumătate de oameni”, a arătat Markus Hari, preşedintele Comunităţii Evreilor din Sighetu Marmaţiei.

Filmul tematic a prezentat o realitate atât de dură a acelor vremuri, încât nu au avut voie să îl urmărească decât persoanele peste 17 ani. 

 

„Este probabil primul film real despre Holocaust, marele Stanley Kubrick a avut un proiect să facă un film despre Holocaust. Şi platourile i-au fost închiriate, personajele principale, actorii, tot, exact când a apărut „Lista lui Schindler”, şi atunci s-a oprit, s-a dat bătut şi a zis că, dacă ar fi să faci un film real despre Holocaust, să spui adevărul, ce s-a întâmplat acolo, nu l-ai putea rula nicăieri, nimeni nu ar putea să se uite la el şi nu l-ai putea rula în public. El era de părere că acel film este despre puţini evrei, câţiva, aceia care au supravieţuit, dar pentru a arăta respect pentru cei care au murit, trebuie să spui tot adevărul. Acest film încearcă să facă acest lucru pentru că are scene de o duritate care nu poate fi descrisă”, a mai spus Alin Pralea.

 

27 ianuarie a fost declarată Ziua Internaţională a Holocaustului în 24 ianuarie 2004, la cererea Israelului şi a altor 68 de state.

 

„În fiecare an, pe 27 ianuarie marcăm Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului, ocazie cu care gândul nostru se îndreaptă către victimele care şi-au trăit tulburător propria tragedie, dar şi către cei care au supravieţuit, au păstrat şi transmis teribila experienţă ca o moştenire dureroasă. Suntem datori la nivel personal precum şi la nivelul instituţiilor din care facem parte să ducem mai departe memoria celor nedreptăţiţi şi să le acordăm cinstea cuvenită.

La Sighetu Marmaţiei, în fiecare an, acest moment este marcat prin activităţi în cadrul şcolilor, precum şi în cadrul instituţiilor specializate - Muzeul Culturii evreieşti din Maramureş - Casa Muzeu Elie Wiesel. Sighetu Marmaţiei este deja recunoscut ca loc de pelerinaj, precum şi pentru deschiderea sa către promovarea culturii iudaice. Datoria noastră este să nu uităm, să rememorăm şi să transmitem noilor generaţii cultura adevărului şi a convieţuirii paşnice.”

Primar Ovidiu Nemeş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.