• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 29 Ianuarie , 2016

„Sentinţa” dură în cazul preotului Emanuel Oros

Când toată lumea credea cazul închis, P.S. Justin Sigheteanu a dat o decizie extrem de înţeleaptă în cazul preotului Emanuel Oros, acuzat de furt de moaşte în Grecia şi alte nereguli grave. Episcopul vicar a dispus, pentru Emanuel Oros, trei sarcini pe care trebuie să le îndeplinească până la 1 martie. În caz contrar, îşi pierde preoţia.

 

 

 

Preotul Emanuel Oros a devenit celebru după evenimentele petrecute în luna octombrie a anului trecut, când un grup de pelerini din eparhia noastră a devenit suspect de furtul mâinii Sfântului Haralambie dintr-o mănăstire grecească. Atunci, trei preoţi şi doi mireni au fost arestaţi, preoţii fiind eliberaţi abia după achitarea unei cauţiuni.

Imediat, Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului a dispus suspendarea de la slujire a preoţilor, iar episcopal vicar, Justin Sigheteanu, a arătat că va discuta cu ei după întoarcerea în ţară. Săptămâna trecută, preotul Emanuel Oros a fost convocat joi la Centrul Eparhial al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

 

Pe lângă povestea din Grecia, preotului i se mai impută mai multe nereguli referitoare la armonia vieţii în familie, la săvârşirea unor exorcisme în exces asupra bolnavilor atunci când nu s-ar impune din punct de vedere al rânduielilor bisericeşti şi, mai ales, întemeierea unui aşezământ comunitar mixt fără un statut aprobat şi fără binecuvântarea ierarhului locului, aşezământ unde vieţuiesc, în mod ciudat, mai multe persoane civile (fete şi bărbaţi) şi unde au fost depuse mai multe Sfinte Moaşte şi oseminte.

Pentru toate acestea, părintele Emanuel Oros a trebuit să dea explicaţii în faţa PS. Iustin Sigheteanu şi în prezenţa a trei membri ai Permanenţei Eparhiale.

După discuţiile purtate cu această ocazie, episcopul vicar a dispus pentru Emanuel Oros trei sarcini: Predarea Sfintelor Moaşte deţinute şi a osemintelor mărturisitorilor de la Aiud cu documentele însoţitoare de autentificare sau deţinere către Centrul Eparhial.

 

Autenticitatea Sfintelor Moaşte va fi verificată de o Comisie a Centrului Eparhial, iar Episcopul va hotărî asupra autenticităţii lor şi a locului unde acestea vor fi aşezate spre închinare. Osemintele mărturisitorilor din temniţa de la Aiud vor fi retrocedate deţinătorului legal al acestui Patrimoniu Naţional cu documente însoţitoare, care este Capela Penitenciarului Aiud; îndrumarea şi sfătuirea de către părintele Emanuel a persoanelor care se găsesc în locaţia de la pădurea - Prilog Vii să se întoarcă în familiile lor, pentru a restabili relaţia firească cu părinţii şi rudeniile, sau, după caz, îndrumarea lor să intre într-o mănăstire canonică de călugări sau călugăriţe din Patriarhia Română şi transformarea locaţiei de la pădurea - Prilog Vii în Aşezământ Social- Filantropic pentru ocrotirea bătrânilor, sub patronajul şi purtarea de grijă a Episcopiei, cu respectarea prevederilor statutare şi bisericeşti în domeniu.

 

Termenul de aducere la îndeplinire a celor 3 puncte este 1 martie 2016. „De respectarea cu corectitudine, sfinţenie şi sinceritate a acestor trei condiţii depinde viitorul părintelui Emanuel Oros, ca păstor de suflete în calitate de preot (în Parohia Mesteacăn), sub îndrumarea şi ascultarea episcopului locului în lumina canoanelor şi Statutului Bisericii Ortodoxe Române sau continuarea procedurilor Consistoriului Eparhial până la sentinţa finală”, se arată în comunicatul oficial al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. Practic, în cazul în care nu respectă sarcinile, preotul Emanuel Oros riscă să piardă preoţia. Oricum, în paralel, procesul din Grecia continuă. Oricum, decizia Episcopiei care nu a fost luată sub impulsul evenimentelor, ci îndelung cumpănită, este extrem de înţeleaptă: nu tolerează derapajele preotului Oros, dar îi dă şansa să se îndrepte.

Vom reveni.

 

 

REMEMBER

 

Un grup de pelerini, din care făceau parte şi preoţii Popa Daniel – de la Parohia Aliceni, Oros Emanuel – de la Parohia Mesteacăn şi Borhidan Marius – de la Spitalul din Negreşti Oaş, toţi din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, au plecat în toamna anului trecut într-un pelerinaj în Grecia, care cuprindea şi Mănăstirea Kalavrita – Mega Spileo, care se afla localizată într-o mare peşteră, la o distanţă de zece kilometri de oraşul grecesc Kalavrita, pe drumul ce face legătura între Diakofto şi Kalavrita. Peştera ce găzduieşte mănăstirea a fost săpată probabil de râul ce curge acum la baza Muntelui Chelmos. Aici se află mai multe sfinte moaşte, printre care şi Mâna Sfântului Haralambie. Un membru din acest grup de pelerini a sustras mâna Sfântului Haralambie.

Mai mult, asupra preoţilor s-au găsit însă nişte cranii pe la care le-ar fi avut de la Aiud, de la Râpa Robilor, dar asupra cărora nu aveau acte de  provenienţă. Iniţial a fost arestat tot grupul, însă, după 48 de ore, restul grupului a fost eliberat şi cei cinci, – trei preoţi şi doi laici, au primit încă un mandat de arestare pentru 30 de zile.

 

Abia după plata cauţiunii s-au întors în ţară. Ulterior, însă, au început să apară date noi şi halucinante despre activitatea preotului Emanuel Oros: Preotul Emanuel Oros de la parohia Mesteacăn are o colecţie de peste 200 părticele de Sfinte moaşte pe care le ţine în „mănăstirea” mixtă de la Prilog-Vii, jud. Satu Mare, lângă mănăstirea Portăriţa, pentru care nu are binecuvântarea ierarhilor. Se spunea că, la biserica din Mesteacăn atrage mulţi oameni prin înfăptuirea de exorcisme.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.