Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Senatorul Sorin Bota vine în sprijinul mediului de afaceri!
Companiile şi contribuabilii care îşi vor plăti obligaţiile principale restante vor putea scăpa de majorările de întârziere, de penalităţi şi de dobânzile aferente.
Anul trecut, prin OG nr. 30/2011 pentru modificarea legii privind Codul Fiscal a fost instituită o măsură conjuncturală de anulare/ reducere a penalităţilor, prin care s-a urmărit stimularea achitării voluntare de către contribuabil a obligaţiunilor principale şi dobânzilor aferente, maximizarea încasărilor bugetare, stimularea mediului economic şi diminuarea datoriilor bugetare. Astfel, în perioada octombrie - decembrie, datornicii restanţieri la Fisc plăteau doar suma reprezentând principalul impozitelor şi dobânda aferentă, fiind scutiţi 100% de penalităţi.
Ulterior, în perioada ianuarie-iunie 2012, această scutire a fost de doar 50% din penalităţi, dobânda fiind în continuare plătită.
Senatorul USL Sorin Bota, alături de un grup de parlamentari USL, a depus la Senat o iniţiativă legislativă, în baza căreia scutirea se va extinde şi asupra dobânzii aferente datoriei. Dacă proiectul va deveni lege, scutirea va fi de 100% în primele trei luni de la termenul de referinţă şi de 50% după şase luni. Termenul de referinţă va fi ultima zi din luna anterioară datei de intrare în vigoare a viitoarei legi.
Beneficiază şi firmele intrate în insolvenţă
„Pentru a veni în întâmpinarea mediului de afaceri şi pentru a stimula încasările bugetare, am eliberat iniţiativa legislativă, care îşi propune anularea sau reducerea creanţelor fiscale accesorii (dobânzi, majorări de întârziere şi penalităţi) aferente, în condiţiile achitării la termenele stabilite de prevederile acestei legi.
Contribuabilii care înregistrează obligaţii fiscale restante în ultima zi a lunii anterioare intrării în vigoare a viitoarei legi, datorate bugetului de stat, bugetelor de asigurări sociale şi bugetelor locale, beneficiază de anularea sau reducerea creanţelor fiscale accesorii, reprezentând dobânzi, majorări de întârziere şi penalitatea. Se vor anula, astfel, creanţele fiscale accesorii, dacă în termen de trei luni de la data intrării în vigoare a legii, obligaţiile principale se sting prin plată voluntară sau prin compensare. În continuare, se reduc cu 50% creanţele fiscale accesorii dacă în termen de şase luni de la data intrării în vigoare a prezenţei legi, obligaţiile principale se sting prin plată voluntară sau compensare.
Actele administrative fiscale sau titlurile executorii prin care s-au stabilit creanţe fiscale accesorii aferente creanţelor fiscale principale se desfiinţează, chiar dacă împotriva acestora s-au exercitat ori nu căi de atac. Mai mult, prevederile iniţiativei legislative se vor aplica şi în cazul în care a fost declanşată procedura de insolvenţă”
A crescut colectarea veniturilor
Aplicarea acestor scutiri în perioada octombrie 2011 - iulie 2012 a fost mai mult decât benefică pentru Fisc, argumentează iniţiatorii, în expunerea de motive. Invocând o statistică furnizată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, aceştia au arătat că 11.800 de contribuabili au beneficiat de acele scutiri, fiind anulate penalităţi în valoare totală de 42,5 milioane de lei, iar încasările la buget au crescut cu 324 de milioane de lei.
Procedurile aferente scutirilor acordate în 2011-2012 prevedeau că mai întâi contribuabilii primesc înştiinţări referitoare la sumele pe care le au de plătit şi abia apoi se pot adresa instituţiilor pentru a-şi stinge datoriile. Dar şi pentru cazul în care nu s-a primit acea înştiinţare există o soluţie: cererea de întocmire a unei situaţii cu toate obligaţiile şi un borderou provizoriu. Potrivit legislaţiei referitoare la aceste scutiri, facilităţile se acordă, după caz, de către Ministerul Finanţelor, Autoritatea Naţională a Vămilor, primării (pentru taxele locale) şi/sau ANAF, astfel că şi contribuabilul se va adresa fiecăreia din respectivele instituţii în parte, pentru a le obţine.
Mediul de afaceri salută iniţiativa senatorului Sorin Bota
„Stimate domnule Senator, vă scriu în numele Coaliţiei ONG-urilor pentru fonduri structurale. Considerăm că este binevenită o astfel de lege şi am vrea să vă propunem un amendament care se referă la contribuabilii care au accesat fonduri structurale şi care în acest moment se află într-o situaţie extrem de dificilă, de multe ori la limita falimentului, din cauza întârzierilor foarte mari ale rambursărilor venite de la instituţiile guvernamentale. Pe perioada acestor întârzieri, beneficiarii acumulează penalităţi considerabile, sume care nu pot fi decontate în proiecte din cauza instituţiilor publice care nu îşi respectă obligaţiile contractuale. Iată conţinutul amendamentului propus de noi:
Contribuabilii care înregistrează obligaţii fiscale restante în ultima zi a lunii anterioare intrării în vigoare a prezentei legi, datorate bugetului de stat, bugetelor de asigurări sociale şi bugetelor locale, beneficiază de anularea creanţelor fiscale accesorii, reprezentând dobânzi, majorări de întârziere şi penalităţi, acumulate ca urmare a nerambursării în termenii contractuali stabiliţi a plăţilor în cadrul Programelor operaţionale cofinanţate din instrumentele structurale şi din Bugetul de Stat. De asemenea, ANAF nu poate solicita executarea silită şi blocarea conturilor bancare ale firmelor care datorează sume către buget datorită nerambursării în termenii contractuali stabiliţi”.
Oana Preda, director Centrul de resurse pentru participare publică
Reacţii ale oamenilor de afaceri
„Ar trebui ca să se acorde şi reversul, adică cine are obligaţiile plătite la timp în ultimele 12 luni, să i se acorde o reducere de 10% a obligaţiilor viitoare pe o perioadă egală de timp. Asta pentru că ar încuraja plata la timp a obligaţiilor fiscale”. (Simion P.)
„Contribuabilul care îşi plăteşte la timp impozitele rămâne de fazan? Nu ar merita un premiu sau un stimulent? Asta pentru a nu-i îndemna şi pe aceştia să nu plătească în speranţa că va veni o amnistie fiscală. Per ansamblu, iniţiativa este foarte bună şi lasă unele firme în viaţă. (Vlaşin B.)
„Legea asta ar îndrepta nedreptatea de a plăti penalizări inumane, ca să nu le numesc «ţepuială la drumul mare». Ar fi încă un lucru bun pe care l-ar face Guvernul Ponta pentru economia privată, ajunsă într-o situaţie deosebit de dificilă. În nicio ţară condusă de oameni cu scaun la cap nu se plătesc asemenea dobânzi şi penalităţi. Au început oamenii lui Ponta să vadă că aşa nu mai merge, să se gândească şi la cei care ţin ţara asta, şi asta ne mai dă ceva speranţă că lucrurile se vor îndrepta pe viitor”. (Zaharia M.)
Parcursul iniţiativei legislative spre dezbatere
03-10-2012 înregistrată la Senat pentru dezbatere cu nr.b323
09-10-2012 trimisă pentru aviz la Consiliul legislativ (termen: 08.11.2012)
09-10-2012 trimisă pentru punct de vedere la Guvern
05-11-2012 primire aviz favorabil de la Consiliul legislativ - cu nr. 893/05.11.2012
Procedura de urgenţă: Da
Stadiu: înregistrat la Senat pentru dezbatere