Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Scrutinul din 26 mai: cifre, analize și concluzii
Alegerile de duminică, 26 mai, vor rămâne cu siguranță în istoria României, ca un scrutin atipic, plin de surprize I Prezența la urne a fost uriașă până și în județul nostru, aflat de obicei la coada clasamentului național I Duminică au votat cu aproape 18% mai mulți maramureșeni decât la alegerile europarlamentare din 2014 I Iar rezultatele au schimbat complet ierarhia politică tradițională a județului I Care sunt cifrele alegerilor și referendumului din 26 mai, unde s-au înregistrat cele mai mari surprize și bătălii politice și cine sunt europarlamentarii pe care românii i-au trimis la Bruxelles?
Prevestirea specialiștilor s-a adeverit: după alegerile europarlamentare din acest an, nimic nu va fi la fel. Alegerile europarlamentare din acest an au schimbat ierarhii politice în întreaga Europă: verzii europeni au înregistrat un succes istoric la aceste alegeri, extrema dreaptă a înregistrat, în schimb, așa cum era de așteptat, succese în Franța și Italia, unde a câștigat votul majorității, iar socialiștii au câștigat detaşat în Spania. Iar în România, alegerile din 26 mai au produs cele mai mari surprize din ultimii ani. Prezența la vot a fost uriașă: 49,02%, cu aproape 17% mai mare decât la ultimele alegeri europarlamentare, din 2014, și cu aproape 10% peste prezența înregistrată la alegerile parlamentare din 2016.
Marele câștigător al alegerilor este PNL, care învinge clar PSD pentru prima dată în istoria sa. După doi ani de mitinguri și scandaluri, PSD a pierdut peste 20% față de scorul din 2016, și a obținut un loc doi lipsit de glorie, la o distanță de doar 13.000 de voturi de surpriza alegerilor, USR-PLUS. De fapt, egalitatea e consfințită de numărul egal de mandate europarlamentare: câte 8.
În Maramureș, situația a fost și mai surprinzătoare, ierarhia politică fiind complet răsturnată. După centralizarea rezultatelor din cele 437 secţii de votare, Biroul Electoral Judeţean nr. 26 Maramureș a anunțat: „Pe listele electorale permanente au fost înscriși 426.587 alegători cu drept de vot. La urne au votat la alegerile europarlamentare 183.179 alegători cu drept de vot, prezența la vot în judeţul Maramureş a fost de 42,94%.”
Competitorii au obținut la alegerile europarlamentare următoarele rezultate, ordinea este cea de pe buletinul de vot:
PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – 37.365 voturi valabil exprimate – 20, 94%
ALIANȚA 2020 USR-PLUS – 37.795 voturi valabil exprimate – 21,18%
PARTIDUL PRO ROMÂNIA – 10.280 voturi valabil exprimate – 5,76%
UNIUNEA DEMOCRATĂ MAGHIARĂ DIN ROMÂNIA – 9396 voturi valabil exprimate – 5,27%
PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL – 50.087 voturi valabil exprimate – 28,07%
PARTIDUL ALIANȚA LIBERALILOR ȘI DEMOCRAŢILOR – ALDE – 5583 voturi valabil exprimate – 3,13%
PARTIDUL PRODEMO – 1.133 voturi valabil exprimate – 0,64%
PARTIDUL MIȘCAREA POPULARĂ – 17.413 voturi valabil exprimate – 9,76%
PARTIDUL SOCIALIST ROMÂN – 765 voturi valabil exprimate – 0,43%
PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT INDEPENDENT – 526 voturi valabil exprimate – 0,29%
PARTIDUL ROMÂNIA UNITĂ – 827 voturi valabil exprimate – 0,46%
UNIUNEA NAȚIONALĂ PENTRU PROGRESUL ROMÂNIEI – 1.644 voturi valabil exprimate – 0,92%
BLOCUL UNITĂȚII NAŢIONALE – BUN – 305 voturi valabil exprimate – 0,17%
GREGORIANA CARMEN TUDORAN – 1.167 voturi valabil exprimate – 0,65%
GEORGE NICOLAE SIMION – 1.161 voturi valabil exprimate – 0,65%
PETER COSTEA – 2.961 voturi valabil exprimate – 1,66%.
Practic, și în Maramureș, alegerile au fost câștigate de PNL, urmat însă de USR-PLUS care a devansat PSD cu 0,24 procente. Un scor foarte mare față de cel național l-a înregistrat PMP, care s-a apropiat de 20 procente. PRO ROMÂNIA și ALDE au obținut în Maramureș un scor mai mic decât la nivel național.
La referendum, rezultatele sunt la fel de interesante.
La întrebarea nr. 1 – privind interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție – au fost înscrise pe lista pentru referendum 426.229 persoane din Maramureș și au participat la vot 158.445 alegători. Numărul voturilor valabil exprimate cu răspunsul „DA” a fost de 129.922. Numărul voturilor valabile exprimate cu răspunsul „NU” a fost de 20.792. Număr voturi nule – 7.741.
La întrebarea nr. 2 – privind interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe - au participat și și-au exercitat dreptul la vot 158.672 alegători cu drept de vot. Numărul voturilor valabil exprimate cu răspunsul „DA” a fost de 130.799. Numărul voturilor valabile exprimate cu răspunsul „NU” a fost de 19.865. Număr voturi nule – 8.008.
Practic, în total, au fost peste 17.000 de buletine de vot nule la referendum, o cifră, din nou, istorică.
Pe localități, rezultatele sunt la fel de interesante. De exemplu, la Bogdan Vodă, PSD a câștigat la diferență de un vot față de ALDE. Iar la Șieu diferența dintre PNL și PSD a fost de doar 7 voturi. În municipiul Baia Mare, alegerile au fost câștigate de USR-PLUS cu un scor foarte mare, de circa 37%, iar la Sighetu Marmației, de PNL cu 34%.
În celelalte oraşe maramureșene surprizele au fost la fel de mari. În fiefurile PSD, ca și Seini și Tăuții Măgherăuș au câștigat de această dată liberalii, respectiv USR-PLUS. PSD și-a menținut supremaţia însă la Borșa, unde recent Guvernul a anunțat finanțarea unei investiții record în domeniul turismului, dar și la Dragomirești, unde primarul a anunțat trecerea în tabăra social democraților. La Ulmeni, învingător a fost PMP, fapt nesurprinzător având în vedere că orașul condus de primarul Lucian Morar este fief al partidului lui Traian Băsescu. Liberalii au câștigat și la Baia Sprie și Târgu Lăpuș, orașe conduse de primari liberali.
Recorduri de prezență
la europarlamentare – extreme:
Secția 427 din Durușa - 95,55%
Secţia 433 Aspra - 95,12%
Secția 388 din Arieșu de Pădure - 91,47%.
Secţia 248 Valea Vișeului - 22,32%
Secția 378 Rona de Sus - 22,67%
Secţia 381 Rozavlea – 23,18%.
Recorduri de prezență
la referendum – extreme:
Secția 237 Săliștea de Sus – 119%
Secția 278 Întrerâuri - 94,02%
Secţia 257 Frâncenii Boiului - 85,71%
Secția 166 Șomcuta Mare – 12,16%
Secția 324 Ieud - 18,96%
Secția 248 Valea Vișeului - 19,54%.
Cine ne va reprezenta în Parlamentul European?
PNL – 10 mandate:
Rareş Bogdan;
Mircea Hava;
Siegfried Mureşan;
Vasile Blaga;
Adina Vălean;
Daniel Buda;
Dan Motreanu;
Gheorghe Falcă;
Cristi Buşoi;
Marian-Jean Marinescu.
PSD – 8 mandate:
Rovana Plumb;
Carmen Avram;
Claudiu Manda;
Cristian Terheş;
Dan Nica;
Maria Grapini;
Tudor Ciuhodaru;
Dragoş Benea.
Alianţa USR-PLUS
– 8 mandate:
Dacian Cioloş;
Cristian Ghinea;
Dragoş Pîslaru;
Clotilde Armand;
Dragoş Tudorache;
Nicu Ştefănuţă;
Vlad Botoş;
Ramona Strugariu.
Pro România – 2 mandate:
Corina Creţu;
Mihai Tudose.
PMP – 2 mandate:
Traian Băsescu;
Eugen Tomac.
UDMR – – 2 mandate:
Iuliu Wikler;
Lorant-Gyorgy Vincze.
Gabriel Zetea: „Prin acțiunile viitoare, PSD trebuie să demonstreze că a înțeles mesajul alegătorilor”
La trei zile de la ziua votului pentru Parlamentul European și la o zi după ședințele lungi și edificatoare care au avut loc la sediul Partidului Social-Democrat, în București, președintele PSD Maramureș și vicepreședinte PSD al Regiunii de Nord-Vest, Gabriel Zetea a declarat că, prin acțiunile sale viitoare, formațiunea social - democrată trebuie să demonstreze românilor că mesajul dat de alegători, la urne, a fost înțeles de membrii PSD.
„La trei zile după votul de duminică, 26 mai, în fața PSD se află câteva provocări care vor defini
viitorul acestui partid. PSD trebuie să demonstreze, prin acțiune, că a înțeles mesajul oamenilor la urne. Nu voi aborda toate subiectele, dar așa cum am susținut și marți, în cadrul ședinței CEX, Partidul Social Democrat trebuie să facă imediat trei lucruri. Primul se referă la problema Justiției, care trebuie să iasă complet din zona de interes a social-democraților. Am comunicat prea mult pe acest subiect și am făcut prea puțin. E vremea ca doar asociațiile profesionale în domeniu să vorbească și noi să ascultăm exclusiv. Referendumul trebuie aplicat imediat și implementat în Constituția României de urgență. Al doilea aspect pe care este obligatoriu să ne centrăm se referă la problema votului în Diaspora, care trebuie rezolvată urgent. PSD este apărătorul drepturilor și libertăților individuale, iar dreptul la vot este unul dintre acestea. Trebuie sancționați urgent toți cei vinovați de organizarea efectivă a votului în străinătate și trebuie legiferat imediat votul prin corespondență. Voi milita în PSD pentru ca această lege să fie adoptată până la alegerile prezidențiale. Sunt Președintele Consiliului Județean Maramureș, dar grija pentru maramureșeni nu se oprește la granițele județului. Drepturile maramureșenilor trebuie respectate peste tot în lume.
Și, nu în ultimul rând, PSD are nevoie de o schimbare de mesaj și de recâștigarea democrației interne. Avem nevoie rapid de un Congres care să redefinească strategia partidului și să clarifice doctrinar orientarea noastră social-democrată europeană. Abia apoi putem să organizăm un Congres de alegeri interne. Dacă noi transmitem românilor că facem alegeri pentru a-i schimba pe cei care ocupă scaunele la prezidiu, înseamnă că nu am auzit suficient de tare strigătul de duminică. Eu însă cred că l-am auzit și, chiar dacă nu înțeleg încă toate doleanțele, în ceea ce mă privește, am toată disponibilitatea de a auzi și de a înțelege”, a arătat președintele PSD Maramureș, Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD al Regiunii de Nord-Vest.