• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Octombrie , 2021

„Scopul nostru este să facem cunoscută țării și mai ales tinerei generații istoria autentică, lupta părinților noștri și eroismul lor, ca model de urmat”

La începutul acestui an, Silviu Dragomir s-a retras din funcția de președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR), filiala Maramureș, din motive obiective ce țin de vârstă și sănătate. În urma alegerilor, noul președinte al AFDPR este pr. Marius Vișovan, fiul fostului deținut politic Aurel Vișovan, una dintre cele mai cunoscute figuri ale rezistenței anticomuniste din județ și din țară. Astfel, valorile rezistenței anticomuniste sunt duse mai departe și promovate către tânăra generație printr-un om de o vastă cultură, un apărător al libertății și al demnității. Pr. Marius Vișovan vorbește, într-un interviu acordat GAZETEI de Maramureș, despre însemnătatea acestei funcții, despre suferințele familiei sale în timpul regimului comunist și despre himera neocomunismului care bântuie încă Europa.

Reporter:  Pentru cei care nu vă cunosc, o scurtă carte de vizită.
Marius Vișovan: Am 54 de ani, sunt preot greco-catolic la Sighetu Marmației (parohiile Șugău și Vadu Izei), căsătorit, șase copii (so­ția, profesoară de matematică în Sighet). Mai am și studii de mate­matică și jurnalism, dar nu profesez efectiv.

Reporter: Câteva cuvinte despre prigoana suferită de familia dumneavoastră în timpul regimului comunist?
Marius Vișovan: Tatăl meu, profesorul Aurel Vișovan, a fost închis de comuniști timp de 16 ani (la Sighet, Jilava, Pitești, Gherla, Baia Sprie, Aiud, Satu Mare, etc.) în condiții îngrozitoare, dar și alți șapte membri ai familiei mele au fost deținuți politici, arestați pe diverse motive. Iar după eliberarea din detenția propriu-zisă, toți au suferit consecințele - boli grave contractate în închisoare, margi­na­­li­zare socială, percheziții ale Securității, anchete și amenințări, confiscări de proprietăți etc. Eu, personal, a trebuit să suport, mult după aceea,  unele discriminări, din cauza statutului tatălui meu.

Reporter: Cui datorați educația și principiile dumneavoastră anticomuniste? Care sunt foștii deținuți politici și personalitățile care v-au influențat cel mai mult, alături de tatăl dumneavoastră?
Marius Vișovan:  Fără îndoială, de la tatăl meu am toată această moștenire spirituală, el fiind un martor viu al luptei și jertfei pentru apărarea credinței creștine și a demnității neamului românesc. Dar și mama avea aceleași convingeri și a fost mereu un sprijin neprețuit pentru tatăl meu.
Am avut însă ocazia să cunosc mulți alți eroi ai credinței și ai nea­mului nostru, oameni minunați a căror ținută mă impresiona - Ion Găvrilă Ogoranu, Gheorghe Jijie, Ion Halmaghi, Gheorghe Dragon, George Cușa, Gelu Gheorghiu, Nicolae Purcărea, Ioan Gherasim, Ion Bohotici, Marcel Petrișor...pentru a da câteva nume ale celor cu­noscuți personal de tatăl meu în focul luptei, dar și Mircea Nicolau, Petru Baciu, Aspazia Oțel Petrescu, Gheorghe Grecu, Jenică Popescu, Marin Răducă, Ilie Tudor, Teofil Mija și mulți alții... pe care i-am căutat și i- am găsit în toate col­țurile țării, adevărate modele morale. Iar maramureșenii din lotul tatălui meu îmi sunt foarte apro­piați, îi iubesc și îi respect enorm, suntem de fapt o familie (mai sunt acum în viață Nistor Man, Petru Codrea și Ioan Dunca). Nu-i uităm pe preoți... am cunoscut zeci de preoți greco-catolici și ortodocși de înaltă ținută morală, aureolați și de suferința din tem­nițele comuniste.

Reporter: Ce înseamnă pentru dumneavoastră alegerea în funcția de președinte al AFDPR Mara­mureș? Ce obiective aveți?
Marius Vișovan: Mă onorează și mă responsabilizează, ca să folosesc o expresie curentă. Dincolo de aspectele organizatorice, scopul nostru este să facem cunoscută țării și, mai ales, tinerei generații istoria autentică, lupta părinților noștri și eroismul lor, ca model de urmat. Iar Maramureșul a fost, este și va fi un reper.
Reporter: Din păcate, sondajele arată că 63% dintre români sunt nostalgici după comunism. Care credeți că sunt cauzele?
Marius Vișovan:  Personal nu cred în asemenea sondaje, dar confuzia în care trăiesc mulți români este o realitate și principala vină este a autorităților care, indiferent de sigla politică pe care o reprezintă, nu au prea dorit condamnarea categorică a comunismului, având mulți dintre ei un trecut comunist (personal sau în familie) sau pur și simplu neîn­țe­legând rolul formator al cu­noașterii istoriei! Deci, informația circulă, dar nu ajunge masiv și sistematic peste tot, de aceea mulți români sunt încă în confuzie.

Reporter: Se vorbește astăzi foarte mult despre neomarxism. Există pericolul să ne întoarcem la comunism?
Marius Vișovan: Neomarxismul, care domină din păcate și Occidentul, este o continuare a comunismului cu alte mijloace, obiectivele nu diferă - distrugerea credinței creș­tine, a identității naționale, anularea personalității umane, dictatura relativismului (în prima fază). Când gândirea neomarxistă devine majoritară, se trece la instaurarea noilor dogme și la prigonirea „legală a ce­lor care nu se conformează. Sunt deja semne destul de multe în această direcție, dar pentru a se ajunge la regimuri comuniste în sens clasic e totuși mai greu, în condițiile actuale. Însă, vigilența noastră nu trebuie să scadă, lupta trebuie dusă pe toate fronturile - spiritual, politic, cultural...și presupune efort și sacrificiu, informare, solidaritate și atitudine. Și totul cu lumina și forța harului lui Dumnezeu! Nihil sine Deo!

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.