• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 30 Septembrie , 2016

Şcoli în fierbere din cauza concursurilor pentru funcţia de director

Termenul până la care profesorii se pot înscrie la controversatul concurs organizat de Ministerul Educaţiei pentru ocuparea posturilor de directori de şcoli e aproape de final. Iar criza din sistemul de învăţământ se adânceşte tot mai mult. Profesorii cer în continuare anularea concursurilor şi evită să se înscrie la concurs.

 

 

Concursul pentru ocuparea funcţiei de director de şcoli, care are ca dată limită de înscriere 2 octombrie, a generat un adevărat tsunami în şcoli. Cu câteva zile înainte de gongul final, erau înscrişi doar 4500 de candidaţi, deşi numărul posturilor disponibile e dublu.

În schimb, profesorii semnează o petiţie prin care cer oprirea concursurilor: „Domnule Prim Ministru, vă rugăm să analizaţi argumentele noastre şi să luaţi o măsură înţeleaptă: Nu lăsaţi sistemul de educaţie să intre în criză pentru că mulţi directori, care nu acceptă această metodologie de concurs ilegală, nu se vor prezenta la concurs, iar viitorii directori, cu delegaţie, vor conduce greu şcolile destabilizate! (...)

Stimaţi colegi, părinţi, bunici, elevi, Minister, Guvern, Preşedinte, Parlament, Primării, de fapt, cu toţii ne dorim NORMALITATE! Lucruri făcute în linişte, pas cu pas, profesionist şi corect! Oare, clasa politică îşi doreşte asta, sau târăşte Şcoala într-o dispută ce NU trebuie să aibă loc în Sistemul Educaţional?”.

 

Ministrul educaţiei, Mircea Dumitru, a spus că aceste concursuri ar avea ca scop depolitizarea învăţământului, dar profesorii susţin exact contrariul şi arată că prin acest concurs s-ar urmări, de fapt, exact efectul contrar, schimbarea culorii politice a directorilor de instituţii de învăţământ preuniversitar. Contestatarii au o problemă şi cu data organizării concursurilor, în plin an şcolar, dar şi cu metodologia care nu a fost supusă dezbaterii publice, fapt contrazis de conducerea Ministerului Educaţiei, care a spus că respectiva metodologie se află deja postată pe site-ul MENCS. Directorii arată că, spre deosebire de anii trecuţi, este o metodologie mult prea stufoasă, care pune accent pe legislaţie şi nu pe competenţele manageriale sau didactice.

În schimb, pe unii metodologia i-a mulţumit teribil. În mod ciudat, în doar 8 zile de la publicarea noii bibliografii de concurs pentru directori a apărut o culegere cu 350 de itemi de concurs.

Sindicatele au arătat din start că se opun categoric organizării concursurilor în această toamnă: „Este evident faptul că organizarea concursului în acest moment, în contextul legislativ actual, nu va conduce la depolitizarea funcţiilor de directori şi directori adjuncţi, în condiţiile în care doi dintre membrii comisiei de concurs sunt reprezentanţi ai autorităţilor administraţiei publice locale, evident cu orientare politică (care, foarte probabil, vor veni cu nota în plic), şi un membru este reprezentantul inspectoratului şcolar, iar cei doi reprezentanţi ai cadrelor didactice din unitate sunt minoritari şi nu au un rol decizional şi nici determinant în desfăşurarea acestui concurs”, se spune într-un comunicat al FSLI. Şi „Spiru Haret” se opune organizării concursurilor în această toamnă şi avertizează într-un comunicat asupra riscului anulării concursului din cauza unor vicii de procedură.

 

Reacţia ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru, nu a întârziat să apară. În cadrul unei conferinţe de presă care s-a desfăşurat săptămâna trecută, pe 20 septembrie, acesta s-a arătat pur şi simplu şocat de reacţiile clasei politice la o decizie care ar urma să depolitizeze învăţământul. „Am fost foarte surprins, chiar şocat când am văzut această reacţie adversă faţă de concurs”, a spus ministrul. „Nu ştiu dacă mai există în momentul de faţă în România un sistem de importanţa educaţiei, un sistem social care să însemne ceva pentru viaţa României de astăzi şi în care selecţia managerilor să nu se facă pe bază de concurs public şi transparent. Faptul că atât de mulţi politicieni, faptul că atât de mulţi oameni din sistemul educaţiei au această reacţie cred că este şi rezultatul a multor ani, cel puţin opt ani, în care lucrurile au fost organizate doar politic în ceea ce priveşte conducerea şcolilor, a liceelor în general”.

 

El a mai spus că nu se luptă cu un partid sau cu altul, dar prelungirea unei situaţii de provizorat nu mai poate fi acceptată şi a dat asigurări că nicio virgulă din proiect nu se va scoate, concursurile desfăşurându-se în termenele stabilite şi după metodologia pusă în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educaţiei.

Profesorii protestează faţă de faptul că între anunţul organizării concursului şi concursul propriu-zis este un timp foarte scurt, doar de o lună de zile. Ei contestă faptul că bibliografia e publicată cu doar o lună înainte de examen şi nu cu un an, cum ar fi normal.

Sunt trei probe obligatorii în acest examen: analiza CV-ului, un test grilă şi un interviu în faţa Comisiei. Profesorii contestatari au trimis o scrisoare şi preşedintelui Klaus Iohannis, în care îi solicită acestuia ajutorul.

Un astfel de concurs nu a mai fost organizat din anul 2008. În prezent, directorii de şcoli sunt numiţi cu delegaţie de către inspectoratele şcolare, iar ultimele mandate ocupate prin concurs au expirat în 2012. Un mandat obţinut prin concurs are o durată de patru ani, spre deosebire de directorii numiţi cu delegaţie, care se pot bucura de funcţie doar un an.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.