• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 17 Februarie , 2015

Şcoala modernă şi performantă, garanţia unui viitor mai bun, în Dumbrăviţa

Duminica trecută a fost o zi extrem de importantă pentru comunitatea din Unguraş. Motivul? Inaugurarea şcolii din localitate, care a fost reabilitată şi modernizată printr-un amplu proiect.

 
 

Duminică a avut loc, la Unguraş, inaugurarea Şcolii primare din localitate. „Este un proiect demarat la începutul anului 2009, care a cuprins reabilitarea corpului vechi de şcoală şi extinderea cu încă două săli de clasă, grup social şi centrală termică.

Proiectul se ridică la aproape 6 miliarde lei vechi, finanţat 90% din bugetul local. La început am primit sprijin din partea Guvernului României, cu ajutorul domnului Cătălin Cherecheş, la acea dată deputat şi de la Consiliul Judeţean, preşedinte Zamfir Ciceu. Greul l-am dus noi, pentru că din 6 miliarde lei vechi am primit 450 milioane lei vechi prin Hotărâre de Guvern şi 500 milioane lei vechi de la Consiliul Judeţean. Deci, 950 de milioane lei vechi am primit din partea altora şi 5 miliarde lei vechi am pus noi din bugetul local al comunei”, spune Felician Ciceu, primarul Comunei Dumbrăviţa.

 

L-am întrebat pe primarul comunei ce argumente au stat la baza acestui proiect, cu atât mai mult cu cât se ştie că din cauza scăderii numărului elevilor, tendinţa este de comasare a şcolilor şi nu de modernizări şi extinderi. Primarul a spus că: „din fericire pentru noi, localitatea Unguraş este localitatea cu cel mai mare grad de natalitate şi cu copii destul de mulţi în ciclul primar. Clasele V – VIII vin la Rus, unde, după cum ştiţi, anul trecut am inaugurat o clădire nouă a şcolii. Ideea este că dorim să creăm peste tot, la nivel de comună condiţii civilizate şi la un standard ridicat din punct de vedere educaţional. La Unguraş învaţă în momentul de faţă clasele I – IV, deşi sunt la simultan. Plus că sunt mulţi copii la grădiniţă. Grădiniţa a fost dotată inclusiv cu grup social aferent sălii de grădiniţă, în care cei mici îşi desfăşoară activitatea. Şcoala era într-o stare avansată de degradare şi trebuia renovată.

Mai mult, corpul vechi de şcoală nu era funcţional şi nu era nici spaţiul necesar pentru că erau doar două săli. În momentul actual sunt 4 săli de curs, grupuri sociale atât pentru copiii de şcoală şi separat pentru cei de grădiniţă, sală profesorală şi centrală termică. Una dintre săli a fost amenajată ca şi laborator de informatică. La Unguraş sunt 17 copii în clasele I – IV. Noi o să sprijinim dorinţa părinţilor de a rămâne copiii mici la Unguraş. În acest sens, vom cere aprobare specială de la Inspectoratul Şcolar, pentru că legea învăţământului spune că numărul minim de copii aferent unei clase este de minim 12. Deci ar trebui minim 24 pentru două clase. Dar, cu aprobare specială s-ar putea să rămână două clase I – IV la Unguraş. Pentru că în momentul de faţă clasa a IV-a vine la Rus”.

 

Părinţii şi copiii au fost plăcut impresionaţi la inaugurare. „Şcoala este a tuturor, a comunităţii. În primul rând a copiilor şi a dascălilor. Şi aşa cum arată şcoala trebuie să arate şi viitorul comunităţii, pentru că în momentul actual putem spune că şcoala din Unguraş este cea mai nouă şi cea mai frumoasă din comună. Este un moment de mare bucurie. Pentru că după cinci ani, când ajungi să finalizezi un asemenea proiect este o mare satisfacţie pentru mine ca primar. După ieşirea de la Biserică s-a făcut sfinţirea şcolii cu preotul paroh Sabin Bogluţ, cu oamenii din localitate, reprezentanţi ai Consiliului Local, Consiliului Judeţean şi alţi invitaţi.

Pe această cale vreau să mulţumesc tuturor părinţilor pentru înţelegere deoarece în ultima perioadă s-au ţinut şi cursuri pe perioada cât s-a lucrat pe şantier. Le mulţumim pentru înţelegerea de care au dat dovadă, pentru că inevitabil a fost şi deranj din cauza lucrărilor. Şi sperăm că se vor bucura copiii de aici încolo. De asemenea, ţin să mulţumesc consilierului local Nicolae Bele, un om activ şi dedicat comunităţii, care s-a implicat extrem de mult în acest proiect, şi doamnei director Magdalena Tomşa”, a adăugat primarul Felician Ciceu.

 
 

„Sunt foarte mândru de această lucrare care s-a făcut aici la noi, construcţia asta de şcoală. Întotdeauna veneam la biserică şi mă uitam la şcoala veche şi eram întristat şi mă gândeam cât o să trebuiască să mai trăiesc să văd o şcoală nouă. Uite că, rând pe rând, ne-a ajutat Dumnezeu. Şi vreau să mulţumesc celor care ne-au ajutat să facem tot ce a trebuit pentru această şcoală.”

Nicolae Bele, consilier local

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.